Санкції на часі. 12.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 12.03.2024.

1. Експорт російського дизпального впав до тримісячного мінімуму.

– Минулого тижня обсяги постачань дизпального й газойлю через російські порти склали 858 тис. тонн.
– Це мінімальний показник з початку грудня минулого року.
– Відвантаження дистилятів скорочуються третій тиждень поспіль на тлі чисельних атак російських нафтопереробних об’єктів протягом січня й лютого.

2. Експорт російського вугілля до Азії впав більш ніж на 20% протягом року.

– Російський експорт твердого палива до країн Азії в лютому цього року впав на 21,6% порівняно з лютим 2023-го: країна продала на азіатських ринках 8,48 млн. тонн вугілля всіх марок проти 10,81 млн. роком раніше.
– У лютому експорт до Китаю та Індії впав до рівня 587 тис. та 558 тис. тонн.
– Обсяг поставок до Китаю виявився найнижчим із грудня 2021-го, а до Індії — з листопада 2022-го.
– Китай із січня цього року ввів мита на металургійне вугілля у розмірі 3%, а на торговельні відносини росії та Індії впливають високі транспортні витрати та ціни інших постачальників вугілля, зокрема Австралії, Індонезії та ПАР, які останні місяці знижуються.

3. Російський бізнес почав масово закриватися в Калінінграді через санкції та проблеми з логістикою.

– Російські компанії продовжують згортати бізнес у Калінінградській області — регіоні, який був популярний через близькість до Європи, але втратив логістичні переваги після початку війни в Україні.

4. Росіяни продовжують нарощувати закордонні накопичення.

– Основна частина закордонних заощаджень росіян — кошти в іноземних банках: за 2023 рік туди перевели понад трильйон рублів (1,04 трлн). Ще 142,5 млрд руб. було переведено зарубіжним брокерам. Разом – майже 1,15 трлн руб.
– Заощадження населення у готівковій валюті скоротилися на 82 млрд руб.
– На початок січня росіяни перевели в іноземні банки загалом 6,7 трлн руб. З початку війни ця сума зросла майже втричі (2,4 трлн руб. на 1 лютого 2022 р.). Сума, перерахована брокерам-нерезидентам, на початок року досягла 381 млрд руб.

5. У росії найбільшу первинну установку з переробки нафти на нафтопереробному заводі ЛУКОЙЛу в Нижегородській області зупинено після пожежі через атаку безпілотників.

– НПЗ Нижегороднафтооргсинтез (НОРСІ) «Лукойлу» у вівторок зупинив після пожежі найбільшу первинну установку переробки нафти АВТ-6.
– Потужність АВТ-6 становить близько 53% від переробки НПЗ.
– НОРСІ переробляє близько 15,8 мільйонів тонн російської сирої нафти на рік, або 5,8% від загального обсягу переробленої нафти.

6. Чергова аварія літака у росії.

– В Іванівській області розбився військово-транспортний Іл-76.
– Причиною аварії літака стало загоряння одного з двигунів під час зльоту. На борту перебували вісім членів екіпажу та семеро пасажирів.

7. Британські елітні авто продовжують потрапляти в росію, в основному через Азербайджан.

– Попри санкції, дорогі автомобілі британських виробників продовжують потрапляти до росії завдяки ввезенню через треті країни, зокрема, Азербайджан.
– Журналісти констатували, що й після запровадження західних санкцій елітні британські автомобілі на сотні мільйонів фунтів стерлінгів продовжують ввозити до росії обхідними шляхами, через посередників у третіх країнах.
– Зокрема, у 2023 році експорт британських авто до Азербайджану зріс на майже 2000% порівняно з п’ятирічним періодом до початку повномасштабної війни, що є абсолютно безпрецедентним стрибком.

8. Європейські компанії всі два роки війни продовжували постачати обладнання для проекту «Арктик СПГ 2».

– Євросоюз заборонив постачання будь-якого обладнання для виробництва зрідженого газу ще з травня 2022 року, а наприкінці 2023 року США запровадили прямі санкції проти проекту Арктик СПГ 2.
– Але лише у січні 2024 року з країн Євросоюзу для «Арктик СПГ 2» до росії ввезли запчастини та обладнання на суму 24 млн. євро, свідчать дані російської митної статистики.
– У 2023 році було ввезено обладнання на суму понад 220 млн. євро.
– Найбільші постачальники – компанії з Італії (112 млн євро), Франції (31,6 млн євро), Німеччини (25 млн євро), Нідерландів (12,8 млн євро) та Іспанії (8 млн євро).
– Основним постачальником обладнання для «Арктик СПГ 2» у 2023 році стала італійська Nuovo Pignone SRL (BH), яка виробляє обладнання для енергетичної галузі. Вона відправила до росії продукцію на 41 млн. євро.
– Лідер серед французьких постачальників – компанія Optaperiph, вона поставила теплоізоляційні вироби, клапани та інше обладнання на 6 млн. євро.
– Німецька Siemens поставила для «Арктік СПГ 2» у 2023 році товарів на суму понад 4,8 млн євро.
– Іспанська технологічна компанія Ampo поставила для Арктик СПГ 2 продукцію більш ніж на 2 млн євро.
– Європейське обладнання для «Арктик СПГ 2» завозять головним чином через Китай, тому що у будівництві модулів для проекту задіяні щонайменше п’ять китайських компаній Bomesc Offshore Engineering, Cosco Shipping Heavy Industry, Penglai Jutal Offshore Engineering, Wison Offshore Engineering та Wison Offshore Engineering Wuchuan.
– Але частина обладнання надходить безпосередньо з ЄС: так 11% італійських поставок у 2023 році надійшли безпосередньо з Італії.

9. Французький Alstom, один із світових лідерів із виробництва залізничного транспорту, продав свою частку (20%) у російському Трансмашхолдингу.

– Її викупили російські акціонери за половину від об’єктивної вартості.

10. Україна може у липні отримати перший транш із прибутку з заблокованих активів Банку росії, якщо керівництву Євросоюзу вдасться його узгодити.

– Перші виплати можуть становити €2-3 млрд залежно від процентних ставок.
– Як очікується, керівництво ЄС зробить пропозицію країнам-членам до саміту лідерів, який заплановано на середину березня.
– Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликає направити гроші на військову підтримку, а не післявоєнне відновлення.

11. Казахстан та Азербайджан домовилися збільшити транзит нафти.

– «КазМунайГаз» і SOCAR уклали важливу угоду про наростаючий обсяг транзиту казахстанської нафти та стратегічне партнерство у продажу казахстанської нафти.
– Відповідно до цього меморандуму, обсяг відвантаження нафти шляхом Актау — Баку — Тбілісі — Джейхан буде збільшено до 2,2 млн тонн на рік.

12. Європарламент схвалив директиву про криміналізацію порушення та обходу санкцій, введених Євросоюзом, «для гармонізації застосування санкцій ЄС у всіх державах-членах».

– Законопроєкт стосується не лише санкцій проти росії, а й будь-яких обмежень, запроваджених Брюсселем.
– Європарламент заявив, що зараз існує практика пошуку порушниками санкцій країн ЄС «з найслабшим правозастосуванням».
– Новий закон встановлює «послідовні визначення порушень», включаючи незаморожування коштів, недотримання заборон на поїздки чи ембарго на постачання зброї, переказ грошей особам, які підпадають під санкції.
– Злочином вважатиметься і надання фінансових послуг чи юридичних консультацій з порушенням санкцій.
– Директива гарантує, що особи, які порушили санкції, понесуть кримінальну відповідальність аж до п’яти років позбавлення волі, а компанії будуть обкладатися штрафом.

Автор