Вісті з фронтів. 09.03.2024

Костянтин Машовець

1. У складі російського угрупування військ під назвою “Объединённая группировка вс рф на юго-западном твд”, що діє на території України, противником застосовується принаймні 12 тактичних груп (ТГр) зі складу ракетних бригад, які мають на озброєнні оперативно-тактичні та можливо тактичні ракетні комплекси (ОТРК\ТРК).

– 1 ТГр 448-ї ракетної бригади (рбр) зі складу 20-ї загальновійськової армії (ЗВА), розгорнута в Курській обл.
– 1 ТГр 26-ї рбр 6-ї ЗВА, розгорнута в Курській обл.
– 2ТГр 112-ї рбр 1-ї танкової армії (ТА), розгорнута у Воронізькій обл.
– 1ТГр 119-ї рбр 41-ї ЗВА, розгорнута у Воронізькій обл.
– 1 ТГр 42-ї рбр 2-ї ЗВА, розгорнута у Воронізькій обл.
– 1 ТГр 1-ї рбр 49-ї ЗВА, розгорнута на території Ростовській обл.
– 2 ТГр 107-ї рбр 35-ї ЗВА, розгорнута на території Ростовській обл.
– 3 ТГр 12-ї рбр 58-ї ЗВА, розгорнуті на території тимчасово окупованого п-ва Крим.

Дані сили та засоби зі складу ракетних військ і артилерії (рв і а) противника використовують переважно оперативно-тактичний ракетний комплекс (ОТРК) типу 9К720 “Искандер-М\К” з квазібалістичними ракетами типу 9М723 або крилатими ракетами (КР) типу 9М728 чи 9М729, з дальністю дії в основному до 500 км, у варіанті із КР, можливо, від 500-км до 2100-2300 км.

Однак не виключається, що у складі цих підрозділів є якась кількість і тактичного ракетного комплексу (ТРК) типу 9К79 “Точка-У” (дальність дії до 120 км). У наявності в ри-фи, станом на 2024 рік, все ще перебувало більше 50 одиниць цього ТРК у “неутилізованому” становищі.

Окрім того, очевидно, обидві ТГР 112-ї ракетної бригади (рбр) зі складу 1-ї “гвардейской” танкової армії (гв.ТА) в ході обстрілів території України використовують північнокорейські балістичні ракети типу KN-23\24 (“в миру” назва – Hwasong-11Ga). Протягом лише 3-х ракетних ударів – 23 січня, 7 та 15 лютого, ними було застосовано принаймні 16 ракет цього типу.

2. Командування угрупування російських військ, яке діє на території України, активно застосовуються розрахунки (екіпажи), загалом до 40 розрахунків, зі складу сформованої бригади безпілотних літальних апаратів (БпЛА) “Гром-Каскад”.

Бригада була сформована на базі зведеного тактичного загону “БАРС-Каскад” та підрозділів 55-го окремого вертолітного полку (овп) зі складу 4-ї армії ВПС та ППО Південного воєнного округу зи-си ри-фи. До складу бригади входять:

– 2 батальйони розвідувально-ударних БпЛА;
– 1 ескадрилья розвідувальних БпЛА;
– підрозділи забезпечення (до роти).

Також бригада має власний спеціалізований навчально-тренувальний центр з полігоном.

Підрозділи бригади активно застосовуються противником майже на всіх операційних напрямках. Вони мають на озброєнні БпЛА типу “Zala”, “Орлан-30”, “Supercam”, ударні БпЛА типу “FPV”.

Загалом, у цій бригаді станом на кінець лютого проходило службу більше 820 російських в\сл.

3. Кілька діб тому під прикриттям льотних навчань оперативно-тактичної авіації ВПС та ППО зс рб (залучалось 19 літаків, виконано 22 л\в) російське командування організувало та провело повітряну розвідку прикордонних районів Польщі та Литви із республікою Білорусь.

Задіяна була 4-а окрема розвідувально-авіаційна ескадрилья з авіабази (АБ) Шаталово – до 2-х літаків типу Су-24МР.

З цією метою принаймні 1 російський літак типу Су-24МР був заздалегідь передислокований з АБ Шаталово на АБ Барановичи (місце дислокації 61-ї винищувальної авіабази впс зс рб).

В ході навчань російські літаки виконували розвідувальні польоти за маршрутом Барановичи – Береза – Гродно – Трабы – Барановичи. Не виключено, що в ході цих навчань відпрацьовувались питання взаємодії між російською розвідувальною авіацією та відповідними силами й засобами впс та ппо зс рб саме у випадку застосування в західному та північно-західному напрямках.

4. У пункті базування (ПБ) Севастополь (головна база чорноморського флоту\чф-у) продовжують перебувати наступні сили й засоби з числа його бойових кораблів (без урахування тих, що проходять ремонт):

– сторожовий корабель (ск), за нашою класифікацією – фрегат, пр. 1135М “Пытливый”;
– малий ракетний корабль (мрк), за нашою класифікацією ракетний корвет, пр. 22800 “Циклон”;
– малий протичовновий корабль (мпк), за нашою класифікацією корвет, пр. 1124М “Касимов”;
– мпк (корвет) пр. 1124М “Муромец”;
– мпк (корвет) пр. 1124М “Ейск”;
– ракетний катер (рка), за нашою класифікацією малий ракетний корвет, пр. 12411 “Набережные Челны”;
– морський тральщик (мтщ), пр. 266М “Ковровец”;
– мтщ пр. 266М “Иван Голубец”;
– базовий тральщик (бтщ), пр. 12700 “Георгий Курбатов”;
– бтщ пр. 12700 “Иван Антонов”.

Окрім цього, великий десантний корабель (вдк) пр. 775 “Ямал” готується у Севастополі до ходових випробувань після ремонту.

Наскільки розумію, ремонтувати свої вдк пр.775 та 1171 росіяни можуть виключно на судно-ремонтній базі, розташованій у головній базі чф-у (зараз там офіційно “числяться” на ремонті принаймні три таких кораблі – “Азов”, “Николай Фильчинков” та той самий “Оленегорский горняк”, якого притягнули для цього туди аж з Новороссийска).

Є ще у ПБ Новоозерне обкладений бонами та сонарами ракетний катер пр. 12411 “Буря” (він же Р-60), кажуть, що на ньому встановлений у якості “експерименту” зенітний ракетний артилерійський комплекс 3М89 “Палаш” ближньої зони дії, який нібито здатний вражати малорозмірні швидкісні надводні цілі.

Але, чесно кажучи, не знаю, допоможе то все йому чи ні при нагоді. Тому що цілком відомо, навіщо воно заховалося на Донузлаві (це воно своїми протикорабельними ракетами типа П-270 “Москит” нібито “погрожує” кораблям у зерновому коридорі).

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор