Санкції на часі. 07.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 07.03.2024.

1. Торгівля росії та ЄС впала на 66%.

– Росія перемістилася з 5-го на 10 місце серед ключових торгових партнерів Євросоюзу.
– До кінця 2024 року росія може взагалі залишити цей список, якщо санкційна політика буде продовжена.

2. У росії збільшилась кількість банкрутств компаній.

– За перші два місяці 2024 року кількість юридичних осіб, визнаних банкрутами, збільшилась майже на 60% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

3. Експорт залізорудних котунів з росії до країн Євросоюзу (ЄС) у 2023 р. скоротився на 21,3% до 1,19 млн т. Про це свідчать дані Європейського статистичного агентства (Eurostat).

– Це мінімальний показник протягом останніх п’яти років.
– У грошах поставки впали ще сильніше – на 38% до $419 млн.

4. Бізнес з російським ЗПГ у ЄС процвітає та продовжує вливати гроші до військового бюджету путіна.

– Криголамні танкери, які в зимові місяці перевозять ЗПГ з півострова Ямал до Європи на замовлення компанії «Новатек», регулярно кидають якір у Зебрюгге, Бельгія.
– ЄС уже давно ввів санкції проти власника “Новатека” Тимченка, проте танкери із ЗПГ продовжують заходити до гаваней ЄС і виходити з них за його дорученням. Мінімальна вартість кожного постачання становить 30 мільйонів євро.
– Незважаючи на те, що Євросоюз нещодавно прийняв 13-й пакет санкцій проти росії, постачання газу поки що залишається без змін.
– Офіційно Німеччина більше не отримує російський газ, але не можна виключати можливості того, що невеликі обсяги надходитимуть до країни манівцями через сусідні європейські країни. Угорщина уклала з Москвою нові контракти на додаткові постачання газу. Французька енергетична компанія Total займається ЗПГ-бізнесом на російському півострові Ямал.
– Хоча імпорт газу трубопроводами в цілому значно скоротився, ЗПГ-бізнес не припиняється. У результаті близько 15% газу, що споживається в ЄС, як і раніше надходить із росії, і ЗПГ тепер майже так само важливий для Кремля, як і доходи від постачання трубопроводами, що залишилися.
– Наразі обсяг ЗПГ, що транспортується до Європи та через неї, приблизно 12 мільярдів євро на рік. Однак у найближчі роки путін хоче потроїти цей бізнес.
– Європейські СПГ-термінали, такі як Монтуар-де-Бретань, Більбао чи Зебрюгге, не лише постачають скраплений природний газ до ЄС. Їхні гавані також є перевалочними пунктами для подальшого транспортування російського ЗПГ по всьому світу. Без перевалки в портах ЄС торгівля ЗПГ була б набагато складнішою та дорожчою для росії.

5. Високопоставлена ​​співробітниця Казначейства США, яка займається незаконними грошовими потоками, відвідає Відень, щоб попередити австрійську владу та Raiffeisen Bank International про небезпеку продовження бізнесу в росії.

– Вона закликає решту банків вивчити свою присутність на російському ринку та вжити заходів «з пом’якшення наслідків», а також повідомити про нові рішення США, які «підвищують ризики для банків».
– Російська «дочка» Raiffeisen — один із небагатьох великих банків, який не потрапив під санкції, що дозволяє без обмежень проводити валютні операції.
– З весни минулого року RBI працює над сценаріями згортання російського бізнесу. Однак піти з російського ринку складніше, ніж здається, наголошували в МЗС Австрії.

6. США блокують угоди компанії AMD із продажу ШІ-чіпів на ринок Китаю.

– Уряд США не дає дозволу компанії Advanced Micro Devices Inc.(AMD) на продаж розроблених спеціально для КНР чіпів штучного інтелекту (ШІ).
– Міністерство торгівлі США забороняє експорт потужних процесорів ШІ.
– Ряд офіційних осіб повідомили представникам AMD, що розроблені чіпи надто потужні, тому компанія має отримати спеціальну ліцензію від комерційного бюро промисловості та безпеки.
– Уряд США кілька років працює над обмеженням доступу Китаю до передових напівпровідників, які можуть розробляти моделі ШІ.

7. США перевірять Маска через інформацію про використання Starlink Росією.

– Демократи в Палаті представників США розпочали розслідування щодо компанії SpaceX бізнесмена Ілона Маска через інформацію про використання російськими силами сервісу Starlink.

8. США та Євросоюз не можуть дійти спільної думки щодо конфіскації активів Росії для фінансування України.

– Чиновники із США намагаються переконати європейських колег повністю конфіскувати заморожені російські активи. Ті, у свою чергу, бояться можливих заходів у відповідь з боку москви.
– У Європі висловлюють стурбованість тим, що подібний крок негативно вплине на інвестиційну привабливість регіону.
“Єврокомісія не готова йти далі за існуючий план, який передбачає вилучення лише доходів від заморожених активів”, — йдеться у матеріалі Politico.

9. Міністр закордонних справ Німеччини Бербок та її колеги з 8 країн закликають ЄС запровадити санкції проти ракетної промисловості Ірану.

– Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та її колеги з Франції, Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Румунії та Нідерландів направили з цього приводу колективного листа очільнику європейської дипломатії Жозепу Боррелю, але той поки що так і не дав на нього відповіді.
– Іран масово постачає ракети та безпілотники не лише росії, а й радикальним ісламістам на Близькому Сході.
– Тому Німеччина та ще вісім країн ЄС вимагають запровадження нових санкцій.

10. У ЄС запропонують нові санкції щодо росії у зв’язку зі смертю Олексія Навального.

– До чорних списків можуть увійти 35 осіб, у тому числі кілька урядовців і співробітників тюремної системи, суддів, а також дві виправні колонії – ІЧ-3 Харп та ІЧ-6 Мелехово.

11. ​​ Санкційний танкер пришвартувався у Китаї з російською нафтою.

– Танкер із російською нафтою марки «Sokol», який потрапив під санкції західних країн, прибув до китайського порту Huanghua.
– За інформацією видання УНН, танкер “Ливарний проспект” розвантажить 700 тис бар нафти.
– Ще п’ять танкерів з російською нафтою стоять на якорі біля берегів Китаю та очікують на розвантаження.
– Ці 6 танкерів не змогли раніше розвантажитися в Індії через проблеми з оплатою.
– Наприкінці минулого місяця були введені санкції Міністерством фінансів США щодо «Совкомфлоту» та 14 нафтових суден.

12. Спецслужби Литви виявили компанії, що допомагають рф обходити санкції.

– Російські структури часто залучають російські та білоруські компанії, які давно присутні в Литві, до схем обходу санкцій, про це йдеться у спільному звіті контррозвідувального Департаменту державної безпеки, військової Служби військової розвідки та безпеки при Міністерстві оборони.
– Багато з цих компаній надають складські, транспортні та митні послуги. Вони, зокрема, допомагають експортувати до росії компоненти для транспортного сектору, металообробне та лабораторне обладнання, електроніку, мікроелектроніку та компоненти, а також продукцію військового призначення.
– Більшість російських і білоруських громадян, які володіють компаніями в Литві, пов’язаними зі схемами обходу санкцій, мають прямі ділові контакти в росії та білорусі.
– Їхні фірми закуповують обладнання, вироблене на Заході, і постачають його російським або білоруським компаніям, установам і дослідницьким організаціям, що працюють у стратегічних галузях, йдеться у звіті.
– Крім того, деякі компанії діяли в інтересах російських структур, намагаючись забезпечити їх обладнанням для модернізації збройних сил, і отримували фінансування від компаній, пов’язаних з російською військовою промисловістю.

13. Міжнародна тенісна федерація (ITF) повідомила про рішення допустити росіян та білорусів до участі в Олімпіаді та Паралімпіаді 2024 року в Парижі у нейтральному статусі.

– Дозвіл змагатися на Олімпійських та Паралімпійських іграх отримають тенісисти, які відповідатимуть умовам нейтральності, визначеним Міжнародними олімпійським та паралімпійським комітетами.

Автор