Санкції на часі. 04.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.03.2024.

1. Кількість замовлень на запуск супутників Роскосмосу із Європи та інших країн впала на 90% після лютого 2022 року.

– Раніше європейці часто відправляли свої супутники на російських ракетах, у 2021 р. було укладено 35 контрактів на таку послугу.
– Роком пізніше їх кількість скоротилася до двох, а в 2023 р. становило три контракти.
– В результаті “США залишилися єдиною наддержавою в космосі” (контракти на запуски зросли втричі, перевищивши 320), і свою присутність за рахунок росії тепер розширюють менші гравці, включаючи Індію та Китай.

2. Росія збільшує постачання газу до Європи.

– Середньодобовий обсяг прокачування російського газу в Європу через територію України в лютому цього року досяг 42,2 млн куб. м — максимуму з листопада 2022 року.
– У лютому рф також наростила постачання в країни Євросоюзу по газопроводу «Турецький потік».
– Середньодобовий показник прокачування склав 42,3 млн куб. м. Це на 29,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 6,8% більше, ніж у січні цього року.
– Загалом поставки російського газу в Європу в лютому склали 84,5 млн куб. м/добу, 2,45 млрд куб. м за місяць.
– У січні показник становив 81,3 млн куб. м/добу, європейські споживачі отримали 2,52 млрд куб. м.

3. «Чорний хід» росії для постачання товарів військового призначення з Китаю – Центральна Азія.
– Незважаючи на санкції, Центральна Азія дає росії таку можливість завдяки тисячам кілометрів відкритих кордонів, непрозорій торговій практиці та опортуністичним посередникам.
– Товари часто надходять із Китаю, де вони виробляються в деяких випадках великими американськими компаніями, які стверджують, що москва імпортує продукцію без їхнього дозволу.
– США та їхні союзники ведуть список товарів подвійного призначення, на які поширюються санкції, включаючи комп’ютерні чіпи, маршрутизатори та шарикопідшипники, що використовуються у танках.
– Торік у списку було 45 позицій, у лютому до нього додали ще 5.
– Китайський експорт товарів подвійного призначення до Казахстану та Киргизстану різко зріс з лютого 2022 року, згідно з даними китайської митниці. Експорт 45 цільових товарів зріс до 1,3 мільярда доларів у 2023 році, що на 64% більше, ніж у 2022 році. Багато з цих товарів потім були відправлені до росії.
– Дві країни Центральної Азії — не єдиний шлях постачання товарів подвійного призначення до росії. Вони також надходять через Об’єднані Арабські Емірати та Туреччину.
– Китай, найбільше джерело, минулого року експортував до росії таких товарів на 4,5 мільярда доларів безпосередньо.
– Безпілотники, які не входять до списку санкційних товарів, стали важливим інструментом військового конфлікту в Україні. Протягом двох років до початку бойових дій Китай не експортував жодного безпілотника до Казахстану.
– А 2023 року Казахстан купив у Китаю БПЛА на суму 5,9 мільйона доларів і експортував їх до росії на суму 2,7 мільйона доларів. Казахстан при цьому не є великим виробником дронів.
– Значення переспрямованого потоку товарів з Китаю в росію через Центральну Азію лише зросло, оскільки регулюючі органи США та Євросоюзу посилили контроль за експортом чіпів.
– У 2022 році експорт мікросхем зі США та ЄС на мільйони доларів потрапляв до росії через Казахстан, Киргизстан і Вірменію.
– У 2023 році експорт чіпів із США та ЄС до цих країн скоротився на 28%.
– Американські та європейські чиновники наполягають, щоб країни Центральної Азії та Китай припинили торгівлю з росією через «сірий ринок».
– За перші 10 місяців 2023 року росія імпортувала з різних країн світу товарів подвійного призначення на суму 8,8 мільярда доларів, що лише на 10% менше, ніж у досанкційний період.

4. США хочуть заборонити Китаю купувати американську нафту.

– В Конгресі США презентували законопроєкт, який забороняє Китаю купувати американську нафту.
– Поки що заборона стосується придбання тільки нафти зі Стратегічного резерву (Strategic Petroleum Reserve, SPR) Сполучених Штатів.
– Питання щодо заборони Китаю купувати нафту з SPR загострилося у 2022 році, коли президент США Джозеф Байден оголосив про продаж 180 млн барелів нафти з резервів, щоб стримати ціни на бензин.
– Вартість бензина пішла вгору через вторгнення російського терористичного режиму в Україну.
– Станом на початок 2024 року запаси SPR становлять понад 360 млн барелів нафти.
– Вони близькі до 40-річного мінімуму через продаж нафти у 2022 році.
– При цьому 83 млн барелів зі 180 млн, які виставили на ринок, придбав саме Китай, що в США вважають неприпустимим.

5. Законсервовані уранові шахти через зростання цін на ядерне паливо відкривають у США та інших західних країнах.

– За 2023 рік уран зріс у ціні на 112%.
– Принаймні п’ять американських виробників відновлюють шахти у штатах, включаючи Вайомінг, Техас, Арізону та Юта.
– Їх приклад готові наслідувати ряд гірничодобувних компаній Канади та Австралії.
– Промисловість США зі збагачення урану отримає 2,7 мільярдів доларів у законопроекті про державне фінансування, що відображає зусилля, спрямовані на те, щоб відмовитися від імпортованого з росії ядерного палива.
– Він покликаний допомогти створити ринок для внутрішнього виробництва збагаченого урану, який використовують як паливо в американському флоті з понад 90 ядерних реакторів, а також для високозбагаченого урану, який використовують у новому типі передових реакторів, які наразі виробляються лише в росії.

6. Єврокомісія має намір ввести в дію директиву про заборону постачання російського ЗПГ до ЄС у квітні, повідомив єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

7. ЄС готує санкції проти 30 росіян і компаній через смерть Навального.

– Країни Євросоюзу готують пакет санкцій проти близько 30 росіян та російських компаній через смерть ув’язненого критика Путіна Алексєя Навального.
– У ЄС у відповідь на смерть Навального готують заборону на в’їзд та замороження активів близько 30 фізичних осіб-громадян рф та російських компаній.

8. Саудівська Аравія оголосила про продовження добровільного скорочення видобутку нафти в 1 млн б/д на другий квартал 2024 року.

– Про пролонгацію додаткових обмежень оголосили також Кувейт (135 тис. б/д), Алжир (51 тис. б/д), Оман (42 тис. б/д), Казахстан (82 тис. б/д).
– Росія також скоротить видобуток нафти та її експорт сукупно на 471 тис. б/д у другому кварталі 2024 року.

9. Прем’єр-міністр Дональд Туск заявив, що Польща закликатиме Єврокомісію запровадити повну заборону на імпорт продуктів харчування з росії та білорусі.

«Я переконаний, що спільне європейське рішення буде ефективнішим, ніж індивідуальні рішення країн регіону», —сказав Туск під час спільної прес-конференції зі своєю литовською колегою Інгрідою Шимоніте.

10. Країни Балтії та Польща більше за інші країни ЄС допомагають росії обходити санкції. Такого висновку дійшов головний економіст IIF Робін Брукс.

– Він вирішив порахувати експорт до росії через країни Центральної Азії, яка стала прокладкою для експорту до агресора, щоби обходити санкції.
– Естонія, Латвія, Литва та Польща фактично зберегли експорт до росії на рівні 2017-2018 років. А експорт Чехії та Німеччини впав як мінімум удвічі.

Автор