Санкції на часі. 02.03.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 02.03.2024.

1. Російські імпортери не можуть переказати гроші до Гонконгу.

– Російські імпортери до кінця лютого практично втратили можливість прямо переводити платежі до Гонконгу.
– Це був зручний пункт для закупівель товарів, які не продавали до росії через санкції або просто через відмову західних компаній вести з нею справи, а також для платежів тим, хто не приймав гроші з росії.
– Зараз не виходить ні прямо поповнювати рахунки афілійованих у Гонконзі російських фірм, ні розплачуватися з іншими компаніями в Гонконгу.
– У 2022 році гонконзькі банки запросто приймали навіть рублі в оплату, тепер вони не приймають із росії платежі навіть у юанях від банків, що не потрапили під санкції, та за вільні від заборон товари.

2. Швейцарія приєдналась до 13-го пакета санкцій ЄС.

– Швейцарія приєдналась до 13-го пакета санкцій Європейського Союзу проти росії, до якого увійшли 106 фізичних та 88 юридичних осіб.
– Зазначається, що федеральний департамент економіки, освіти та досліджень (EAER), який відповідає за санкції прийняв рішення про запровадження подальших санкцій проти рф.

3. Канада ввела додаткові заходи щодо заборони імпорту російських алмазів, повідомляється на сайті канадського МЗС.

– Зокрема громадянам Канади та іншим особам на території країни заборонено імпортувати, купувати, купувати необроблені або розпиляні, а також несортовані алмази з росії.
– Заборона також поширюється на товари з російськими алмазами, включаючи ювелірні вироби, наручні, кишенькові годинники, секундоміри — їх не можна буде купувати або імпортувати.
– При цьому санкції не поширюються на особисті речі, які перевозять при в’їзді до Канади.

4. Росію від 1 березня виключено з Дунайської комісії – міжнародної міжурядової організації, заснованої Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї.
– Також на рф наклали штраф за несплату внесків.
– Рішення про те, що членство росії в організації має припинитися, було ухвалене на 100-й ювілейній сесії минулого грудня під час першого українського головування.
– Тоді Дунайська комісія вирішила, що дії рф несумісні з Белградською конвенцією.

5. Велика Британія заявила про початок розслідування ефективності санкцій, запроваджених проти росії.

– Після появи інформації, що лондонські компанії експортують обладнання та техніку на сотні мільйонів фунтів стерлінгів, які потрапляють до росії, Велика Британія заявила про початок розслідування ефективності санкцій, які Лондон запровадив проти росії з початку повномасштабної війни з Україною.
– Парламентський комітет розгляне роботу зі здійснення фінансових санкцій, а також спробує оцінити можливість конфіскації заморожених російських активів.
– Союзники України мають виявити всі прогалини, через які Москві все ще вдається оминути міжнародні заборони, – заявила голова спеціального комітету казначейства Харрієтт Болдуін.

6. Північна Корея зупинила постачання снарядів до росії.

– Російські судна, які з осені минулого року регулярно курсували між портами в Північній Кореї та росії, перестали здійснювати рейси. Вже майже три тижні з КНДР не доставляються контейнери, в яких, як вважають західні та південнокорейські розвідники та військові експерти, перевозились снаряди, які використовуються російськими військами в Україні.
– Можливо, операції призупинені через виробничі затримки в Північній Кореї або інші логістичні проблеми.
– Також не можна виключити, що зброя перевозиться до росії повітряним або залізничним шляхом через спільний кордон, – вважають експерти.

Автор