Санкції на часі. 16-17.02.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.02.2024.

1. Дефіцит консолідованого бюджету рф за рік зріс вдвічі, до 4 трильйонів рублів.

– Дефіцит федерального бюджету 3,23 трлн руб, з яким закінчився 2023 рік, виявився лише частиною більшої «дірки»: консолідований бюджет рф у 2023 р. виконаний із дефіцитом 3,91 трлн. рублів.
– Це майже вдвічі більше, ніж роком раніше: 2022 р. дефіцит становив 2,11 трлн руб.
– Доходи консолідованого бюджету протягом року зросли на 11,3%, до 59 трлн руб., витрати — на 14,1% до 63 трлн.
– Консолідовані бюджети регіонів збільшили «дірку» на 200 млрд руб., а державні позабюджетні фонди ще на 489 млрд. рублів.

2. Переробка нафтової сировини на НПЗ РФ за перші два тижні лютого знизилася на 4% до середньодобового повного обсягу січневої переробки та на 8,6% – від рівня завантаження у лютому 2023 року.

– Скорочення обсягу переробки у поточному місяці сприяли аварійні та планове виключення первинних установок на 7-ми російських НПЗ.

3. Сільськогосподарський експорт росії впаде на чверть через війну в Україні та міжнародні санкції.

– До 2030 року його обсяг у порівнянних цінах замість раніше очікуваних $47,1 млрд скоротиться до $36,3 млрд, або на 23%.
– Падіння очікуваних обсягів експорту на $10,8 млрд пояснюють переорієнтацією поставок на ринки, що розвиваються, замість ринків розвинених країн.
– Тепер Мінсільгосп рф пропонує закріпити як пріоритетні напрями для експорту продукції аграрно-промислового комплексу (АПК) країни СНД, Близький Схід, Африку, Південно-Східну Азію, а також Китай та Індію.

4. У росії через санкції впали темпи виробництва та продажу сільськогосподарської техніки.

– З січня по червень 2023 негативну динаміку показали всі великі сегменти за винятком комбайнів.
– Так виробництво плугів впало на 20,4% (до 1,6 тис. штук), борон – на 28,4% (до 2,6 тис.), сівалок – на 27,1% (до 3,8 тис. штук), а зерноочисних машин – на 14,6% (до 765 штук).

5. Імпорт нержавіючої сталі до росії у 2024 році може стати рекордним за п’ять років.

– Росія в 2024 році може імпортувати рекордний обсяг нержавіючої сталі – 487-492 тис. тонн. Це максимальний показник з 2019 року.
– Ввезення нержавіючої сталі в росію в 2023 році склало 486 тисяч тонн. Це на 31% більше у порівнянні з 2022 роком і на 5% – з досанкційним 2021 роком (423 000 тонн).
– Більше половини обсягів надійшло з Китаю, частка Індії становила 20%, Індонезії – 6,5%, Туреччини – 2%.
– Цього року споживання може зрости на 5–7%, а виробництво – на 3–5%.
– Основні драйвери зростання – підвищений попит у машинобудуванні та ПЕК. На попит також впливатиме збільшення державних інвестицій у стратегічні інфраструктурні проекти.

6. У 2023 році країни Євросоюзу закупили нафту, нафтопродукти і газ з росії на суму понад €29 млрд.

– У цю суму увійшли російські вуглеводні, що не перебувають під санкціями. Таку статистику наводить служба Eurostat.
– Товарообіг країн ЄС із росією минулого року знизився у вартісному вираженні у 2,9 раза порівняно з 2022 роком.
– Тоді на тлі санкцій світові ціни на нафту в середньому становили $100 за барель. У результаті росія заробила на продажу вуглеводнів у ЄС понад €90 млрд.
– При цьому порівняно з 2021 роком оборот ЄС та росії зменшився у 2,8 раза.
– Імпорт російських товарів до ЄС становив €50,64 млрд, а експорт ЄС до росії — €38,32 млрд.

7. Узбекистан приєднається до фінансових санкцій проти росії.

– Парламент Узбекистану у першому читанні ухвалив законопроект, який заборонить банківські операції в країні для підсанкційних фізичних та юридичних осіб. Ініціативу запропоновано через ризики застосування вторинних санкцій щодо Узбекистану.

8. Один із найбільших банків Туреччини почав закривати рахунки росіянам.

– Турецький DenizBank, який входить до топ-10 у країні за розміром активів, розпочав масову перевірку клієнтів російського походження, за підсумком якої деякі росіяни зіткнулися із закриттям своїх рахунків.
– DenizBank, що традиційно лояльно ставився до росіян, почав вимагати від клієнтів терміново надати посвідки на проживання або турецький паспорт, а також підтвердити своє перебування в Туреччині. Клієнтів, які відповіли, що посвідки у них немає і вони живуть за межами Туреччини, банк попросив вивести залишки коштів та закрити рахунки.
– Denizbank – один із небагатьох банків Туреччини, який відкривав рахунки росіянам без посвідки на проживання.
– Проте з початку 2024 року політика банку радикально змінилася: нові клієнти з росії отримують відмову у 95% випадків.

9. Індія відновила закупівлю російської нафти сорту “Сокол”.

– Після двох місяців перерви через проблеми з оплатою Індія відновила закупівлю російської нафти сорту “Сокол”.
– Зазначається, що як мінімум два нафтопереробних заводи Індії прийняли поставки легкої малосірчистої нафти “Сокол” в лютому.
– Компанія Hindustan Petroleum Corp (HPCL) купила нафту у трейдерів, за яку, ймовірно, платитимуть дирхамами ОАЕ, повідомляють джерела Reuters.

10. Канада зняла санкції з чотирьох росіян.

– Уряд Канади зняв санкції з чотирьох осіб, серед яких ексдружина російськго мільярдера Михайла Фрідмана Ольга Айзіман.
– Причиною виключення зі списку вказується, що Айзіман, яка потрапила під санкції Канади у травні 2022 року, більше не відповідає критеріям запровадження обмежень.
– За даними Politico, канадські санкції також знято з колишніх заступників голови правління “Сбербанку” Олександри Буріко та Сергія Мальцева та члена Ради директорів “Газпрому” Олександра Душка.

11. У Швейцарії розслідують факти порушень санкцій проти РФ,- Reuters.

– У Швейцарії правоохоронці розслідують можливі порушення санкцій проти Росії через війну в Україні.
– На сьогодні Швейцарія внесла до свого санкційного списку 1 422 фізичні особи й 291 організацію.
– Країна заблокувала фінансові активи на суму близько 7,7 млрд швейцарських франків ($8,7 млрд).

 

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 17.02.2024.

1. Постачання російського дизпального до інших країн впало на третину.

– Обсяги постачання російських газойлів і дизпалива (ДП) до портів інших країн за тиждень з 5 по 11 лютого впали на третину відносно попереднього тижня і становили 704 тисячі тонн.
– Основними імпортерами російських газойлів і ДП стали Туреччина (328 тисяч тонн), Бразилія (134 тисячі тонн) та Єгипет (76 тисячі тонн), що в сумі складає 72% від загального обсягу постачань.

2. Через припинення роботи великих світових постачальників комп’ютерів з рф росіяни повертаються до практики 1990-х років, замовляючи техніку кустарного збирання.

– За підсумками 2023 року 20% проданих у росії настільних персональних комп’ютерів (ПК) не належали до будь-якого бренду, тобто були зібрані вручну кустарним або напівкустарним способом прямо в магазині або на «радіоринку».
– У 2022 році такі саморобні комп’ютери займали лише 11% російського ринку.
– Загалом за рік у росії було продано 260 тис. подібних ПК – удвічі більше, ніж роком раніше.

3. Грошові перекази з росії в низку найбільших країн СНД за грудень 2023 року впали в середньому на 36% у річному вираженні до $627,6 млн.

– Найсильніше скоротилися перекази до Грузії — відразу в 4,5 разів до грудня 2022 року, до $70,5 млн.
– Відправлення до Казахстану зменшилися майже втричі і склали $14,8 млн.
– До Вірменії — на третину, до $297,5 млн.

4. Грошових переказів із СНД до росії також поменшало.

– Зниження становило 14%.
– Тим часом перекази з Грузії до рф зросли майже вдвічі, до $6,7 млн, а з Казахстану — на 18%, до $51,4 млн.

5. Країни НАТО стурбовані темпами виробництва російської військової промисловості.

– Західних політиків здивувало відродження російської оборонної промисловості, яке в НАТО за такий час вважали за неможливе.
– Європейських експертів турбують набрані росією темпи, а також можливість Москви обходити накладені на неї санкції, кількість пакетів яких уже перевищила десять.
– Останній пакет санкцій, який затвердив ЄС, був 12-м. 13-й зараз перебуває на етапі узгодження.

6. Південна Корея збільшила імпорт російського зрідженого газу на тлі загального зменшення закупівель ЗПГ.

– Минулого місяця закупівлі ЗПГ становили понад 4,9 млн тонн, що на 3 відсотки менше, ніж за той же місяць минулого року, повідомила корейська митниця.
– Зростання закупівлі російського ЗПГ тим часом зросло майже вдвічі до 250 тис тонн, порівняно з січнем 2023 року.
– Катар та США поставили понад 65 відсотків всього імпорту ЗПГ до Південної Кореї, при цьому Австралія поставила понад 1 млн. тонн.

7. Виробник Oreo та Milka отримав надвисокі прибутки в росії.

– Компанія-виробник солодощів Mondelez, яка внесена до списку спонсорів війни від НАЗК, відзвітувала про «найбільші ніж коли-небудь» прибутки свого російського бізнесу, повідомляє Reuters.
– У своїй заяві у 2023 році компанія зазначала, що її бізнес в росії забезпечує «стабільне зберігання товарів, які є щоденними продуктами харчування для звичайних людей», і що призупинення діяльності «означало б відключення частини продовольства для багатьох сімей, які не мають жодного відношення до війни».

8. За підсумками 2023 року росія перемістилася на третє місце за обсягами постачання газу до Туреччини, поставивши його на 348 млн доларів.

– Загалом Туреччина закуповувала цей вид пального у 21 країни.
– 99,78% закупівель припадає на п’ять країн: Алжир, США, Росія, Казахстан і Нігерія. Загальна сума закупівель – 2,21 млрд доларів.
– При цьому витрати Туреччини на купівлю газу минулого року порівняно з позаминулим знизилися в грошовому вираженні на 9%, хоча в фізичному обсязі закупівлі збільшилися вдвічі – до 3,9 млн т.
– Головні експортери газу до Туреччини – Алжир та США, вони поставили відповідно 1,8 млн т на 1 млрд доларів та 1,1 млн т на 628 млн доларів.

Автор