Бізнес переходить у валютні депозити, а населення – в кеш

Ніна Южаніна

Шириться інформація про те, що українці почали забирати депозити з банків. Тільки в січні 2024 року вони зняли з рахунків 27,4 млрд грн. Попереднє скорочення було в травні 2023 року, але зараз масштаб у 28 (!) разів більший.

Гривневі депозити бізнесу в січні також скоротилися на 21,8 млрд грн, натомість на 10,6 млрд грн збільшилися депозити в іноземній валюті.

Насправді я весь час зазначала, що будь-які розмови про обмеження саме до цього призводять. Будь-які розмови про підвищення податків збільшують тіньовий сектор економіки!

А повністю закриті можливості для інвесторів щодо валютних операцій (дивідендів, обслуговування кредитів) призводять до того, що інвестор у «закритій клітці» може пробути лише обмежений час. Далі Україна стає не цікавою.

Щодо бізнесу.

Ще в перший день повномасштабного вторгнення НБУ прийняв постанову №18, якою було введено ряд істотних обмежень. Фактично було зупинено всі операції з валютою та перекази коштів за кордон, і з такими заборонами бізнес стикнувся вперше за роки існування ринкової економіки в незалежній Україні.

У грудні 2023 року в Нацбанку повідомили, що вивчають можливість подальшого послаблення валютних обмежень, зокрема розглядають питання дозволу на репатріацію «нових» дивідендів. Але такий підхід (якщо його буде запроваджено) не вирішить питання сталого та стійкого відновлення та стимулювання припливу приватного капіталу.

Щодо населення.

Врахуйте щоденний ліміт у 100 тис. грн на зняття коштів в Україні з рахунків в національній валюті – він залишається чинним.

До того ж якщо на рахунку людини є 100 тис. грн, її позбавляють виплат як внутрішньо переміщену особу. Такий маркер чомусь визначив уряд, хоча 100 тис. грн щомісяця отримують люди, чиї рідні знаходяться в полоні, в тому числі сім’ї військовослужбовців.

Тобто тенденція очевидна: бізнес переходить у валютні депозити (напевно, не довіряючи міцності курсу), а населення – в кеш.

Щодо всього цього потрібно приймати рішення якнайшвидше.

Автор