Навіщо нам уряд національної єдності?

Ростислав Павленко

Вчорашній ракетний терор, від якого знову сильно постраждав, зокрема, прикордонний Харків, яскраво показує необхідність змінити підхід до рішень у владі. Рішення мають бути спрямовані на розв’язання проблем і досягнення конкретного результату.

В даному випадку йдеться про проблему: російські пускові установки надто близько до кордону, жодна з існуючих в Україні систем ППО не здатна перехоплювати удари впритул. Британці під час ІІ Світової вирішували подібну проблему, знищуючи пускові установки нацистів. Засобів для комплексу “виявлення-наведення-ураження” у нас теж досі немає.

Що б у такій ситуації робив уряд, який би думав про результат, а не рейтинг і любов Найвеличнішого?

Власне, таким має бути Уряд національної єдності (чи радше вже порятунку).

1. Порошенко і команда відряджаються до західних партнерів. Вони на «ти» з половиною тамтешнього істеблішменту. Там не дивились г+г, тому не в курсі, які ми страшні люди.

Завдання: (1) розширення засобів ППО, раннього виявлення ракетних систем ворога та будь-чого, що ще є у партнерів і вони готові ділитись; (2) допомога на засоби захисту, облаштування укриттів, нелетальні засоби протидії (РЕБи тощо), що партнери не боятимуться постачати для роботи з територією рф; (3) домовленості з приватними інвесторами про виробництво – в Україні чи у них – всього, що можна виробити, якщо зняти сумніви інвесторів (а Порошенко таке вміє дуже добре).

2. ⁠Місцевий бізнес звільняється від перевірок, поборів і силовиків – не мають права підійти на гарматний постріл до бізнесу, якщо він працює на оборону.

Умова одна – виробляй необхідне для фронту в координації з військовим керівництвом чи конкретними підрозділами (зважаючи від рівня).

З партнерами чи без виробництво усього необхідного для виявлення-наведення-ураження (від БПЛА до ракет, – про конкретику тут не говоритимемо). Зрештою, ми починаємо не з нуля. У 2014-19 роках було доведено до готовності чимало розробок – питання в правильному їх виробництві.

3. ⁠У місцевих громад не забирають гроші. Навпаки, ухвалюють давно поданий проект «Євросолідарності» про програму облаштування укриттів і, за прикладом Ізраїлю, місцевих сховищ, які дають прихисток будь-де, на вулиці чи в приміщенні. Чим кратно знижується кількість жертв і вартість руйнувань.

4. Військових не топлять у морі паперів і журналів, а дають змогу оперативно отримувати і застосовувати нові розробки, забезпечуючи найшвидший зворотній звʼязок.

5. Журналістів-розслідувачів не цькують тітушками, а залучають до виявлення корупції та неефективності, які невідворотні у будь-якій складній системі.

Список можна продовжувати.

Але відмінність цієї картинки від теперішнього стану очевидна.

От для чого Україні потрібен Уряд національної єдності.

… Але влада вперто мислить інакше.

 

На заставці: Випробування “Вільхи-М” на Одещині, травень 2019 року. Фото: РНБО

Автор