Про вплив вторинних санкцій на дружбу

Антон Швець

Після посилення санкцій США китайські державні банки почали активно перевіряти зв’язки своїх клієнтів із росією. Минулого місяця Байден підписав наказ про санкції проти іноземних фінансових установ, що допомагають росії ухилятися та воювати.

Після цього китайські банки заворушилися. За останні декілька тижнів як мінімум два з них почали перевіряти свої російські бізнеси. Зосереджувалися в основному на транскордонній співпраці. У результаті китайці посилили свої обмеження на фінансування проти друзів-росіян і тепер запевняють, що розірвуть зв’язки з клієнтами зі списку санкцій. Плюс до того припинять надавати будь-які фінансові послуги російському військовому сектору, незалежно від валюти або місця проведення транзакцій.

Китайські кредитори посилюють перевірку своїх клієнтів. Тепер враховують ще й ті факти, чи зареєстровані їхні бізнеси, бенефіціари чи кінцеві власники в росії. Кажуть, що перевірка буде також поширюватися на неросійських клієнтів, які ведуть бізнес у росії або передають туди критично важливі товари через треті країни.

І хоча великої військової допомоги Китай не надає, вони з росією непогано торгують у тих сферах, де (поки що) немає санкцій (про експорт Китаю). Але як би китайці не хотіли обривати свої економічні зв’язки з росією, американські санкції таки поступово придушують бажання тягнути руку помощи утопающему.

Така сама ситуація і з турецькими банками. Ті теж перелякалися через вторинні санкції і тепер відмовляються співпрацювати з російськими партнерами. Тут і кореспондентські відносини розвиваються, і припиняється обробка платежів без формального закриття договорів.

Для того, щоб провести платежі в лірах тепер потрібно надати документи про підтвердження відсутності санкцій. Хороший ланцюжок. Цікаво, хто з “дружественных” країн росії буде наступним.

Автор