Робоча поїздка Петра Порошенка до Львова (фото, відео)

Порошенко у Львові вшанував загиблих у боях за Україну

Петро Порошенко під час поїздки у Львів на Личаківському цвинтарі вшанував Героїв, загиблих на війні проти російської агресії. Тут похований і Тарас Жеребецький. Керівник секретаріату Львівської територіальної організації партії «Європейська Солідарність», депутат Львівської районної ради Тарас Жеребецький після початку повномасштабного вторгнення пішов захищати Україну у складі 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. Загинув на Донбасі у липні 2022 року.

«Війна — це не тільки про перемоги, але й про втрати. Втрати, які й досі болять, хоч минає час. Півтора роки тому могила нашого друга, побратима та колеги Тараса Жеребецького була крайньою. Сьогодні на Марсовому полі у Львові дедалі більше українських прапорів. Таку страшну ціну платить наша країна за свою свободу. Тому ми не маємо права схибити, щоб ця жертва була не даремною», – написав Порошенко у Facebook.

«Разом з колегами та сімʼєю Тараса вшанували його памʼять, памʼять про Тараса Бобанича та всіх воїнів, які загинули у боях з російським ворогом. Поспілкувався з родинами інших наших захисників, які прийшли на могили своїх дітей, онуків, братів. Їх дуже багато… Цей біль та горе не описати словами», – пише пʼятий Президент.

«Молимося за спокій душ усіх наших героїв. Вічна памʼять нашому Тарасу. Ти знаєш, що робити там, на Небесах. А ми тут зробимо все, щоб Україна була незалежною державою. Про яку мріяв ти, за майбутнє якої віддав життя», – пише Порошенко.

Джерело

 

Маємо зберегти кожну цеглинку: Порошенко закликав громаду Львова спільно відновити музей Шухевича

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові, який знищили російські «Шахеди», – це колишній підпільний штаб ОУН, де Шухевич переховувався останні роки свого життя і де був убитий радянськими кадебістами у 1950 році.

Очевидці російського обстрілу 1 січня 2024 року кажуть: «Шахеди» били прицільно по музею, для того, щоб його знищити. Саме тому, переконаний Петро Порошенко, який оглянув зруйновану будівлю, музей необхідно відновити. Це стане символом незнищенності українського духу і нашої майбутньої перемоги.

Фонд Порошенка взявся профінансувати відбудову музею, відповідний гарантійний лист на 4 млн грн вже передали керівництву установи. Порошенко повідомив, що 100 тисяч гривень також виділили на створення віртуального туру.

Перед поїздкою до Львова Порошенко надіслав запрошення до обговорення проєкту відновлення музею представникам військово-цивільної адміністрації, міської та обласної ради, експертам, історикам, представникам громади. Місцева влада «відреагувала» – саме в цей день прислала до музею комунальників з бульдозером, який ледь не знищив уцілілі реліквії.

Співробітники музею показують серед руїн старі сходи, які вели до криївки Шухевича і на яких у березні 1950 року його розстріляли. Як розповіла дружина Юрія Романовича Шухевича Леся, генерал не має могили, є лише місце, де його вбили.

«Це меморіальна частина музею – тут Роман Шухевич ходив, з того колодязя пив воду, тут жив, переховувався два роки – з весни 1948 року по день загибелі 5 березня 1950 року. Я вважаю, що тут потрібно його відновити», – вважає працівниця музею.

«Ми не можемо, по-перше, чекати поки війна закінчиться – це треба робити вже і зараз», – переконаний Порошенко.

«В той же час ми не маємо права витрачати жодної копійки бюджетних грошей на цей процес. Тому маєте залишки бюджетних коштів – купуйте fpv дрони, купуйте Мавіки, бо на фронті наші хлопці сидять без них. Ми, до речі, післязавтра теж повеземо FPV дрони на Схід», – говорить Порошенко.

Пʼятий Президент звернувся до міської ради Львова із проханням якнайшвидше ухвалити рішення щодо проєкту відновлення: «можете не писати про Порошенка, пишіть про себе, але дайте вшанувати місце загибелі легендарного головнокомандувача Шухевича. Бо зараз важлива єдність, зокрема, навколо нашої культури та історії, навколо Бандери та Шухевича».

«Ми маємо зберегти кожну цеглину, кожну сходинку, ми відновимо музей, ми все реставруємо. Тут не буде палаців, тут буде місце, де генерал жив, місце, де генерала вбили НКВДісти і орки, де вони зараз поцілили для того, щоб поранити українську душу. Ми цього не дозволимо», – говорить Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

Що для нас Музей Романа Шухевича?

Це наша ідеологічна зброя, якою маємо бити загарбника. Питання його відновлення — наша спільна справа. Це потрібно не тільки Львову, це потрібно всій Україні.

Адже воно має державницьке значення. Ми маємо згуртуватися, після детального обговорення, дискусій прийняти спільне рішення.

Це і є демократія, яку захищають наші воїни на фронті.

Для організації цього процесу від імені Фонду Порошенка ми розіслали запрошення для обговорення представникам військово-цивільних адміністрацій, міської ради, обласної ради, експертам, історикам, представникам громадськості. Тут і працівники музею.

Важливо врахувати і думку родини Шухевичів. Сьогодні на зустрічі була і донька командира УПА Романа Шухевича Марія Трильовська. Вона наголосила, що у Романа немає могили, і місце, де він загинув, — це памʼять про нього. Вона підтримує якнайшвидше відновлення будинку та самого музею. Бо тут Шухевич прийняв свій останній бій.

Тому процес, який ми розпочали, дуже важливий.

І всім, хто доєднався до нього, я дуже вдячний. Для інших — двері досі відкриті. І на рівні комісії, і на рівні фінансування. Наша команда простягнула руку співпраці громаді, — я виписав чек на відновлення Музею. Далі потрібно якнайшвидше прийняти рішення, на основі якого Міська рада розробить проєкт, та братися до роботи.

Кожен день, коли будинок стоїть зруйнований, — руйнується наше серце. Ми не будемо чекати закінчення війни, — нам вже зараз потрібна ця духовна зброя.

Дякую, що відгукнулися: доньці командира УПА Романа Шухевича Марії Шухевич (Трильовській); директору історичного музею Роману Чмелику; народним депутатам від «Європейської Солідарності» Олегу Синютці, Андрієві Парубію, Володимирові В’ятровичу; голові Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдану Боровичу; політв’язню, викладачеві УКУ Мирославу Мариновичу; голові комісії культури Львівської облради Святославу Шереметі; депутату львівської облради Ірині Гримак; депутатам Львівської обласної ради Петру Цеголку та Дзвінці Калинець-Мамчур; кандидату історичних наук, ОУН Миколі Посівничу; голові комісії культури Львівської міськради Лейлі Мелесові-Вальчак; депутату Львівської міськради, представнику Лесі Шухевич Роману Грицевичу; голові ГО «Західноукраїнська спілка музеїв» Ігорю Тимецю; голові спілки архітекторів Львівщини Миколі Шереметі; директору департаменту культури ОДА Ірині Гаврилюк; керівнику апарату Львівської облради Ярославу Гасяку; історикині, співробітниці музею Тюрми на Лонцького, авторці книги «Роман Шухевич. Життя легенди» Олесі Ісаюк.


Не лопати і не дрони з кухні: Порошенко у Львові розповів, що треба для перемоги

Коли закінчиться війна, як зберегти державу, якою буде українська перемога і що кожен має для цього зробити – про це говорять люди в кожному місті чи селі нашої держави. Українці хочуть чесної дорослої розмови – переконаний Петро Порошенко. Про це він говорив із учасниками зустрічі у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

У переповненій залі – студенти, професори, підприємці, освітяни, волонтери і ветерани цієї війни. Порошенко, який щойно побував на Личаківському цвинтарі, де з дня у день зростає кількість українських прапорів, пропонує вшанувати пам’ять полеглих на фронті.

«Перше питання, яке мені сьогодні ставили у Львові: коли закінчиться війна, як закінчиться війна і що є наша перемога. Я наголошую: наша перемога у війні – це повноцінне членство України в НАТО. Це єдино можлива гарантія безпеки держави. Бо всі «безпекові запевнення» не працюють. Зараз нічого важливішого для України, ніж членство в НАТО, немає. Тому кожен день ми маємо робити все, щоб до Вашингтонського саміту ми виконали всі попередні вимоги, необхідні для запрошення», – переконаний Петро Порошенко.

П’ятий Президент також прозвітував, що від початку повномасштабного вторгнення його особиста допомога ЗСУ перевищила 3,6 млрд грн. А разом з волонтерами ГО «Справа Громад», які залучають кошти небайдужих українців, – перевищила 4,2 млрд грн. На фронт, зокрема, передали 300 вантажівок DAF, 134 бензовози, 360 квадроциклів для евакуації поранених, 17 потужних тягачів FODEN та 61 DAF YA 444X, 20 машин TATRA 8X8, а також 5 тисяч шин. У десантні війська передали 11 бронемашин SHIELD, які вже врятували не одне життя наших бійців.

Також у бригади ЗСУ передали 1230 дронів MAVIC, 90 БПЛА «POSEIDON», 31 БПЛА «Валькірія», 350 дронів AUTEL, 74 БПЛА MATRICE 30T, 20 БПЛА SHARK, 9 дронів «Лелека», а також 1490 FPV дронів українського виробництва. «Ми прийняли рішення – допоки FPV будуть ефективні, 2 тисячі дронів на місяць ми будемо продовжувати виготовляти. Ми плануємо у 2024-му році виготовити 29 600 FPV дронів на суму понад 650 мільйонів гривень. Бо коли ми буваємо на фронті, то розуміємо, що треба терміново скорочувати фінансування інших програм і виділяти на FPV дрони», – пояснює Порошенко.

Військовим передали 20 тисяч гранатометних боєприпасів для скидання з дронів, а також снайперські гвинтівки та унікальні приціли для бійців ССО, стракбойльні комплекси для центрів підготовки мобілізованих.

«Один прицільний комплекс ARСHER коштує майже 680 тисяч гривень. Але він робить дива. Там все є – дальномір, метеостанція, нічне бачення – і снайпер виходить і робить свою справу. Ми поставили Сухопутним військам і Силам спеціальних операцій 1300 гвинтівок – ми повністю переозброїли з колишніх радянських гвинтівок на американські і закупили українські. І закупили 1 мільйон патронів для снайперських гвинтівок», – розказує Порошенко.

Він також зазначив, що важливою складовою підтримки ЗСУ є турбота про воїна – тому на фронт вже передали мільйон хімічних грілок, комплекти зимового одягу, тисячі буржуйок, генераторів, бронежилетів, кевларові шоломи. Для потреб військових виготовляють пересувні прально-душові комплекси, ремонтні майстерні, мобільний шиномонтаж, пункти управління БПЛА на базі вантажівок DAF.

150 мільйонів гривень Петро Порошенко інвестував у розробку і виробництво нових систем РЕБ для боротьби з ворожими безпілотниками, які стали величезною загрозою для наших бійців. І це лише частина, про яку зараз можна говорити, пояснює п’ятий Президент. Дві третини проєктів поки що не розголошуються з міркувань безпеки виробництва та постачань.

«Ми зараз укладаємо контракти на першу партію – 25 екскаваторів і землерийну техніку для будівництва фортифікаційних споруд. Бо якщо держава не будує – їх буде будувати Порошенко. Ми повторимо наш досвід, коли кожна ОДА несла відповідальність за ділянку фронту, і там були побудовані три лінії оборони», – нагадав п’ятий Президент.

«Треба навчитися чесно розмовляти з дуже дорослим, відповідальним, сміливим і найкращим у світі українським народом. Засідання парламенту треба зробити відкритими. Нам треба робити фортифікаційні споруди. Нам реба робити новітнє озброєння, збільшити виробництво того, що ми поставили на потік – «Нептуни», «Вільха», «Стугни», «Корсари» і багато іншого. Нам треба не на кухнях виготовляти FPV. У кожній бригаді має бути достатній запас FPV дронів, і воювати нам треба не лопатами», – наголошує Порошенко.

П’ятий Президент подякував львів’янам за теплі зустрічі і зазначив, що разом з ініціативною групою місцевої громади обговорив відновлення музею Романа Шухевича, який був знищений під час обстрілу «шахедами» 1 січня. На думку Порошенка, музей Шухевича – це наша духовна зброя проти ворога, і він має бути відбудований якнайшвидше. Львів’яни цю позицію підтримують, і кожен охочий може також долучитися до цього важливого проєкту.

Джерело


Петро Порошенко

Неповторна атмосфера стін Львівського національного університету імені Івана Франка.

Неймовірні люди, розумні студенти, мудрі професори… Серед них і ветерани, і підприємці, і волонтери. Був радий всіх бачити. Дякую за запитання і запрошення.

Теплі обійми та душевні розмови. Львів щоразу зустрічає своєю привітністю та неповторністю. Завжди почуваюся тут, як удома.

У переповненій залі Львівського національного університету ім. Івана Франка зібралися люди, яким небайдужа доля країни. Студенти, професори, освітяни, підприємці, ветерани, волонтери… Всі вони наближають нашу перемогу.

Ми говорили дуже багато. Про те, як нам виграти у цій війні, що можемо зробити, щоб прискорити нашу перемогу. Бо головне завдання зараз — зберегти Україну.

З 24 лютого 2022 року наша команда робить усе, щоб підставити плече Збройним Силам України. І мова зараз не про слова, а про реальні справи, які ми з Марина Порошенко і ГО Справа Громад втілили за ці два роки.

4 240 663 208 гривень. Сума допомоги ЗСУ від нашої команди. З яких понад 3,6 млрд грн — це виключно кошти мої та Марини.

Автор