Вісті з фронтів. 08.01.2024

Костянтин Машовець

1. На Куп’янському напрямку противник намагається зберегти наступальні спроможності свого угрупування військ (УВ) “Запад”, проводячи заходи з доукомплектування та відновлення боєздатності своїх передових частин і підрозділів, а також одночасно продовжувати атакуючі\штурмові дії на визначених напрямках.

Зокрема, протягом декількох крайніх діб противник продовжив виведення ряду підрозділів 1-го та 15-го мотострілецьких полків (мсп) 2-ї “таманской” мотострілецької дивізії (мсд) у базовий район (Заайдарівка – Новорозсош – Новопсков – Осинове) з метою їхнього доукомплектування.

Одночасно визначені штурмові підрозділи зі складу цих частин продовжують приймати участь у наступальних діях північніше с. Синьківка та південніше с. Вільшана у смузі наступу 25-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) противника.

Командування противника планує до 16 січня завершити переміщення до 5000 в\сл у базовий район 2-ї мсд для поповнення її частин і підрозділів (в основному з полігонів і навчально-тренувальних центрів, розташованих в Курській обл., зокрема, зі складу 346-го мотострілецького полку мобілізаційного резерву\мсп МР).

Також противник продовжує підсилення своїх угрупувань військ (УВ) “Курск” і “Белгород” визначеними силами та засоби зі складу УВ “Запад”, розгорнутих на Куп’янському напрямку.

В першу чергу це стосується частин і з’єднань 11-го армійського корпусу (АК), які переміщуються у Білгородську та Курську обл. ри-фи. А саме, підрозділи 18-ї мотострілецької дивізі (її 11-го танкового полку\тп та 79-го мсп), а також один батальйон і гаубична батарея 7-го окремого мотострілецького полку (омсп) цього АК.

Очевидно, противник таки “потягнув” На Харківський та Сумський напрямки частину своїх сил і засобів на додаток до тих, що вже там розгорнуті. Мова поки йде виключно про роти – батальйони – батареї, не більше.

Цей “двіж” розпочався ще 4-5 січня. І цілком може бути елементом так званої “оперативної гри”. Але зробити якісь чіткі висновки щодо змісту цього “хитрАВА плАну”, який, очевидно, реалізовує командування УВ “Запад”, можна буде лише через якійсь час, коли ці малозрозумілі манЬОври закінчаться, й більш-менш стане зрозумілим обсяг тих сил і засобів, які противник перемістить у склад УВ “Курск” і “Белгород”.

Бо на даний момент все це скидається, м’яко кажучи, на якесь “ідіотство”. Поєднання цих двох заходів – переміщення до 5 тисяч “тушок” з полігонів Курської обл. на північ окупованої Луганської обл. України “для поповнення” й ОДНОЧАСНЕ переміщення звідти ж у зворотному напрямку (в ту ж саму Курську обл.) частин і підрозділів 11-го АК видається, навіть з точки зору логіки та адекватності, не зовсім доцільним. Кого й в чому хоче переконати російське командування таким “незамысловатым” способом, доводиться тільки здогадуватись.

2. Тепер декілька повідомлень з різних напрямків для загальної картини:

– Ймовірно, найближчим часом противник введе у бій по напрямку с. Славне – с. Новомихайлівка ще один батальйон морської піхоти (бн МП) зі складу 155-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП). Принаймні батальйон вже пройшов розподіл на штурмові групи (сформовано до 7-8 штурмових груп) і деякий час тому фіксувався на марші з району Володимирівки у район Славного.

– Командування УВ “Днепр”, ймовірно, спробує найближчим часом задіяти в атакуючих і штурмових діях в районі українського плацдарму на лівому березі Дніпра в районі с. Кринки підрозділи 17-го танкового полку (тп) зі складу 70-ї мсд. Принаймні саме його підрозділи фіксуються в районі с. Нова Маячка та північно-західніше нього (очевидно, розгортається десь до танкового батальйону).

А поки “естафету по плацдарму” від дЮсантніков 328-го та 337-го десантно-штурмових полків (дшп) 104-ї дшд знову прийняли підрозділи іншого полку цієї ж 70-ї мсд – 26-го мсп, які з позавчора здійснили декілька спроб відтіснити наші передові підрозділи з Кринок у пойму. Безрезультатно.

– В районі м. Бахмут 3-й армійський корпус (АК) противника якось не дуже “вдало” вписався у контури його загальної наступальної операції на цьому напрямку.

Очевидно, командування УВ “Юг” поставило цьому корпусу цілком чітке й однозначне завдання – відбити так звані “Кліщіївськи висоти” (район північно-західніше руїн села). Однак виконати його у повному обсязі 3-й АК поки не спроможний, його 1307-й мсп ТрВ зі складу 6-ї мсд і поповнена та відновлена 72-а омсбр вже більше тижня “активно атакують” північно-західніше та східніше Кліщіївки, але максимум чого їм вдалося досягнути – вклинитись на кількасот метрів у бік самих “висот” за полотном залізниці.

3. Станом на ранок 07.01.2024 р. “на виході” в морі знаходились наступні сили й засоби зі складу чорноморського флоту ри-фи:

– фрегат пр. 11356 “Адмирал Макаров” – в 13 милях на південь від м. Геленджик,
– сторожовий корабель (ск), за нашою класифікацією “фрегат” пр. 1135М “Пытливый”, – у 16 милях на схід від м. Опук,
– малий протичовновий корабль (мпк), за нашою класифікацією “протичовновий корвет” пр. 1124М “Суздалец”, – у 8 милях на північний захід від Керченського мостового переходу (очевидно, виконує завдання з його прикриття),
– ракетний катер (рка) пр.12411 “Ивановец” – у 13 милях на захід від пункту базування (ПБ) Новоозерне явно “наривається на неприємності”,
– патрульний корабль (пк), за нашою класифікацією “патрульний корвет” пр. 22160 “Дмитрий Рогачев”, – у 27 милях на південь від с. Архіпо-Осіповка (Краснодарський край ри-фи),
– морський тральщик (мтщ) пр. 12660 “Железняков” – у 12 милях на захід від м. Геленджик, очевидно, діє разом із флагманом чф-у фрегатом “Адмирал Макаров”,
– протидиверсійний катер (пдка) пр. 21980 П-350 “Курсант Кировец” – 1.5 милі на північ від Керченської протоки, очевидно, виконує завдання в рамках боротьби з підводними та надводними диверсійними силами та засобами у вказаному районі, простіше кажучи, повинен “перехоплювати” наші безекіпажні швидкісні катери-брандери,
– пдка пр. 21980 П-349 “Суворовец” – у 2 милях на південь від Керченської протоки, завдання аналогічне тому, яке виконує пдка “Курсант Кировец”.

 

Фото: 93 ОМБр Холодний Яр

Автор