Вам ще не лячно?

Ніна Южаніна

Створення системи управління ризиками (СУР) є ключовою реформою (а їх всього дві!) податкового адміністрування з 2023 по 2027 роки.

Мета СУР – посилення ДОБРОВІЛЬНОГО дотримання платниками податків вимог податкового законодавства, що вже насторожує.

Очолює СУР експертна комісія ДПС – колегіальний орган, який КЕРУВАТИМЕ ПРОЦЕСОМ управління ризиками, підзвітний голові ДПС (вам ця комісія нічого не нагадує?).

Основа СУР – це працівники податкової на всіх рівнях, які будуть генерувати та аналізувати на місцях напрацьовані ризики (а це є людський фактор і, звісно, корупція).

Для цього навіть змінять оргструктуру ДПС. Планується також залучити до роботи висококваліфікованих аналітиків та IT-фахівців.

От тільки не зрозуміло, як ДПС планує оплачувати високоінтелектуальну роботу таких фахівців, підвищення зарплат не передбачається.

Цікаво також, що створення автоматизованої системи управління податковими ризиками розглядається лише як ДОПОМІЖНИЙ інструмент у роботі СУР!

Податкова навіть не декларує повну АВТОМАТИЗАЦІЮ процесів як основний напрям, щоб усунути людський фактор корупції.

Одну ризикоорієнтовану систему ДПС всі добре знають – СМКОР.

НАЗК провело дослідження щодо корупційних ризиків у процедурі зупинення ПН/РК (СМКОР) та нещодавно опублікувало матеріали. Результати невтішні.

В планах заходів Національної стратегії доходів щодо СУР:

«Протягом 2025–2027 рр. для ДПС отримати доступ до банківської таємниці, таємниці надавача платіжних послуг про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках».

Як вам таке?..

Загалом, ознайомившись із концепцією СУР, стає лячно.

Автор