Про Уряд національної єдності/порятунку

Ростислав Павленко

У соцмережах побільшало тез скептицизму щодо нього, хоча (а може, тому що) Володимир Зеленський фактично відкинув цю ідею на прес-конференції.

Говорять, що:

1. «Такий уряд уже існує», бо в Кабінеті Шмигаля є представники різних політсил та/або осіб із історією «роботи на посадах у часи Порошенка».

Однак історія осіб – це не критерій обʼєднання, бо в уряд вони йшли за іншою ознакою, за пропозицією Президента та його Офісу (які часто про це говорили публічно). Тому – ні, це не уряд єдності/порятунку.

2. «Такий уряд можна створити/переформатувати, долучивши інші фракції, які готові підтримати владу». Називають найчастіше Голос.

Однак уряд старшого і молодших партнерів – це не уряд єдності/порятунку, а класичний коаліційний уряд. Який слідує у фарватері провідної сили, а та – у фарватері Президента і Офісу. Це нічого не змінить, крім назви.

3. «У такому уряді не буде довіри між учасниками, будуть безкінечні суперечки, він буде недієздатним».

Однак твердження сумнівне – є досвід консенсусної роботи в парламенті в березні 2022 року. Коли Офіс не втручався (майже). Знов-таки, учасники Уряду зможуть домовитись між собою, якщо не буде впливу збоку. Точніше, з боку президентського офісу.

… Цей ряд можна продовжити. Але виглядає так, що передумовою життєздатності, працездатності та ефективності Уряду національної єдності/порятунку є його незалежність (кадрова, фінансова тощо) від президентського офісу.

Інакше все залишиться, як є, яку б назву не носило. Але «як є» задовольняє дедалі менше, бо дедалі менше адекватне вимогам і викликам часу…

 

КМІС: Ставлення до створення Уряду національної єдності

37% українців позитивно ставляться до такої ініціативи, 38% ставляться до неї нейтрально, а 19% – негативно. Решта 7% не визначилися зі своєю думкою. Також респондентам у відкритому форматі ставилося запитання, а кого б вони хотіли бачити на чолі такого Уряду. Більшість респондентів (76%) не змогли відповісти на запитання. Відносно ж найчастіше називалися П. Порошенко (25,5%), В. Залужний (13,8%) та Ю. Тимошенко (9,2%). Також серед кандидатів – чинний премʼєр Денис Шмигаль (4,9%), Дмитро Разумков (4,6%) та інші політики.

 

Колаж: Букви

Автор