The Economist: Захід має «прокинутись», інакше Путін переможе Україну

Марта Шикула / 5 канал

Британські аналітики вважають, нині путін вперше від лютого 2022 року має вигляд, наче спроможний перемогти.

путін може перемогти. Про це написав британський The Economist. Журналісти тижневика проаналізували шанси росії перемогти у війні проти України. Мовляв, український контрнаступ застопорився, захід недостатньо робить, аби зупинити терориста, а росія накопичує дедалі більше озброєння від своїх партнерів. Чи справді є підстави до таких невтішних прогнозів – думки збирала Марта Шикула.

“Щодо фортифікації на всіх основних напрямках, де треба посилитися, укріпитися фортифікаційними спорудами. Це передусім Авдіївський напрямок, на Донеччині, Харківщина, Чернігівщина, Сумська, Волинь, південь”, – заявив президент України Володимир Зеленський.

Поки президент закликає військове командування укріплювати кордони та будувати фортифікаційні споруди, у британському тижневику The Economist укотре виходить стаття про російсько-українську війну під назвою “путін може перемогти в Україні”. Аналітики видання озвучують прогнози: український контрнаступ зупинився, а оборонна війна може тривати роками.

“Робляться такі обережні висновки, що путін може перемогти, якщо так далі забезпечуватимуть країну, менше ніж зараз. Тому справді – він може перемогти. Тут не просто: е-ге-гей – ми перемогли. А те, що можемо програти. Через недофінансування, невиконання тих зобов’язань, які на себе брали західні партнери”, – зазначає консультант комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Іван Ступак.

На думку The Economist, нині Захід робить недостатньо, щоб зупинити путіна. Європі потрібен стратегічний план оборони, його відсутність – найбільша перевага кремля.

“Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати путіна. Якби він ухвалив рішення, то міг би розгорнути промислові та фінансові ресурси, які затьмарюють російські. Однак фаталізм,самовдоволення та шокуюча відсутність стратегічного бачення стають на заваді, особливо в Європі. Як заради себе, так і заради України, Захід має терміново позбутися летаргії”, – йдеться у статті.

Фахівці кажуть, якщо проаналізувати нинішню ситуацію у політиці та на фронті, ознаки прогнозів, про які пише британський тижневик, – є. І українцям час зняти рожеві окуляри. Зброї мало, підтримка партнерів не така активна, як на початку повномасштабної війни, не вистачає особового складу. А ось окупантів, готових загинути в Україні, багато. Перевагу росії пояснює і оборонна підтримка прибічників країни-терористки.

“Такі можливості, які є в оборонному комплексі російської федерації, підтримка союзників Ірану, Кореї, таємна з боку Китаю. Тому вони посилять не тільки кількісно армію, а й зброєю. А в нас не вистачає зброї, то просте питання – яким чином, то ж не гра комп’ютерна, – яким чином нам досягати перемоги? Якщо в нас снарядів менше, ніж у російської федерації, танків менше, людей менше – та всього менше, – яким чином? Трошечки раніше треба було закінчувати ці позитивні речі, що зараз ми всіх переможемо, там якісь “чмобіки” недобиті, раніше треба було казати, що, насправді, це серйозний ворог і нам буде важко”, – розповідає військовий аналітик, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

Британські аналітики вважають, нині путін вперше від лютого 2022 року має вигляд, наче спроможний перемогти.

“З огляду на все це, не дивно, що настрій у Києві стає похмурішим. Політика повернулася, люди борються за вплив. Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач Валерій Залужний – посварилися. Внутрішні опитування свідчать, що корупційні скандали та занепокоєння щодо майбутнього України підірвали авторитет пана Зеленського серед виборців”, – зазначають британські аналітики.

“Ми не можемо жити в парадигмі марафону, що всі росіяни придурки, вони нічого не можуть. Треба визнавати – можуть!”, – наголошує консультант комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Іван Ступак.

Про небезпечні часи для України згадують у матеріалі The Telegraph. Колишній фахівець з оборонного планування Великої Британії Ян Бонд заявив “Стає дедалі очевиднішим, що Україні не вдасться домогтися швидкої перемоги”. Те, що Україна не може швидко досягти бажаних результатів, підтверджує і президент в інтерв’ю Associated Press. Бо Київ не отримав від партнерів усієї зброї, яку хотів.

“Ми маємо нову фазу війни, і це факт. Війна складна, зима в цілому – це нова фаза війни. Я б сказав, що зимова війна відбувається не тільки на лінії фронту, а й у містах. Через велику кількість безпілотників, які використовує ворог, через велику кількість ракет, зокрема балістичних. І тому зимова війна складна”, – наголосив президент України Володимир Зеленський.

Проте українська армія відступати не збирається і продовжує воювати проти “другої армії світу”. Наступного року ЄС планує долучити Україну до консультацій щодо промислової стратегії та оборонних програм Європейського Союзу, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Нині оборонна стратегія ЄС має враховувати потреби України, бо Київ разом із НАТО та ЄС працюють над об’єднанням у боротьбі проти росії.

Джерело

Автор