Вісті з фронтів. 19.11.2023

Костянтин Машовець

Сьогодні про Куп’янський та Лиманський напрямки.

1. На Куп’янському напрямку, очевидно, командування противника проводить чергове перегрупування сил і засобів для продовження своїх наступальних дій. Адже попередні спроби противника прорватися до м.Куп’янськ з півночі та заходу не привели до якихось більш-менш адекватних результатів:

– с. Синьківка залишається під контролем ЗСУ;
– Рубіж Іванівка – Кислівка – не досягнуто;
– прорватися з боку с. Першотравневе до дороги Р-07 також “не получилось”, навіть наблизитись до неї противнику поки не вдається.

Тож, наскільки я розумію, командування угрупування військ (УВ) противника “Запад” вирішило трохи “перегрупировать и усилить” свої тактичні групи, аби відновити найближчим часом інтенсивні атакуючи та штурмові дії на цих напрямках, зокрема:

– В район с. Першотравневе противник переміщує додатково мотострілецьку роту (мср) зі складу 7-го окремого мотострілецького полку (омсп) 11-го армійського корпусу (АК).
– На ділянку фронту південніше села була переміщена також штурмова рота типу “Шторм” зі складу 11-го танкового полку (тп) зі складу 18-ї мотострілецької дивізії (мсд) 11-го АК.
– Південніше по рубежу Куземівка – Коломийчиха противник, очевидно, найближчим часом почне розгортання передових підрозділів 27-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) зі складу 1-ї гв. танкової армії (гв.ТА), вони вже фіксуються на марші.
– В свою чергу, позиції 27-ї омсбр в районі с. Райгородка, ймовірно, займуть підрозділи 380-го мсп зі складу ОГВ “Курск”, який до того виконував завдання з “прикриття державного кордону” в Курській обл. ри-фи. Принаймні запасний стрілецький батальйон (зсб) полку вже фіксується в цьому районі.

Протягом крайніх 2-х діб противник здійснив декілька спроб атакувати передові позиції ЗСУ на Куп’янському напрямку, зокрема:

– По напрямку Лиман Перший – Синьківка атакували дві штурмові групи зі складу 138-ї та 25-ї омсбр відповідно (до взводу кожна, без техніки), мали частковий успіх (витіснили передові підрозділи ЗСУ з двох взводних позицій), спроба просунутись далі була заблокована вогневим ураженням з боку ЗСУ.
– Південно-західніше с. Першотравневе мотострілецький взвод 15-го мсп зі складу 2-ї мсд 1-ї гв. танкової армії (гв. ТА) при підтримці 2-х БМП спробував пробитися у бік с. Піщане та дороги Р-07, успіху не мав. Внаслідок вогневого ураження передовими підрозділами ЗСУ вимушений був зупинитися та відійти на вихідний рубіж атаки.

Очевидно, що на даний час противник концентрує свої головні зусилля в тактичні зоні на Куп’янському напрямку в районі с. Першотравневе. Принаймні саме такий сенс його тактичного перегрупування сил і засобів, спрямований на підсилення цієї ділянки, проглядається на даний момент.

Звертає також на себе увагу метод, який використовує противник по напрямку Лиман Перший – Синьківка, де в якості підсилення передових підрозділів 138-ї та 25-ї омсбр ним використовуються окремі підрозділи 1427-го та 1843-го мотострілецьких полків територіальних військ (мсп ТрВ), переважно у якості так званого “ешелону закріплення”.

Але, загалом, той факт, що командування УВ противника “Запад” для продовження свого тиску у бік м. Куп’янськ вже “розпакувало” окрім 7-го омсп вже й основні сили 11-го АК (18-у мсд), зокрема 79-й мсп розгорнувся у другому ешелоні у смузі 6-ї загальновійськової армії (ЗВА), а підрозділи 11-го тп почали висування на в район с. Першотравневе, наштовхує на певні роздуми.

2. На Лиманському напрямку з’являється все більше ознак того, що противник найближчим часом здійснить чергову спробу витіснити наші передові підрозділи за річку Ч. Жеребець у її нижній течії.

Очевидно, розгортання новосформованої 25-ї ЗВА противника на цьому напрямку, а також активні заходи з поповнення та відновлення боєздатності частин і з’єднань 20-ї ЗВА (зокрема її 144-ї мсд) були покликані не тільки прагненням “замінити” 2-ї та 41-у ЗВА, переміщенні на Авдіївський напрямок, а й “при нагоді” щось “штурманути та атакувати”.

Схоже, що “наступальний задум” щодо Лиманського напрямку “изначально” мався на увазі російським гш, коли 25-у ЗВА, на дочекавшись кінцевих строків та термінів виконання плану-графіку її формування (грудень нинішнього року), раптово та терміново перемістили зі складу “стратегічного резерву” у зону відповідальності УВ “Центр”.

Принаймні підрозділи частин і з’єднань цієї армії останнім часом беруть активну участь у серії “підготовчих заходів” (мається на увазі саме відновлення інтенсивних атакуючих\штурмових дій на цьому напрямку), наприклад:

– Явно з метою розвідки боєм дві штурмові групи 164-ї омсбр (по 10-12 “тушок” кожна, без техніки) зі складу 25-ї ЗВА спробували південно-західніше с. Діброва під прикриттям мінометного вогню “прощупать” оборону передових підрозділів ЗСУ по напрямку електропідстанції. Однак, невдало для себе, після виявлення та нанесення по них вогневого ураження передовими підрозділами ЗСУ були вимушені відійти на вихідні позиції.
– Підрозділи 36-го мсп зі складу 67-ї мсд 25-ї ЗВА почали висування північніше с. Червонопопівка ближче до лінії фронту явно з прицілом прийняти в подальшому участь у наступальних діях у бік с. Макіївка.

Але готується до гіпотетичного наступу на Лиманському напрямку не тільки 25-а ЗВА зі складу УВ “Центр”, а й інші, яким, очевидно, доведеться діяти трохи північніше (90-а танкова дивізія зі складу УВ “Центр”) та на суміжному фланзі УВ “Запад”, зокрема частини та з’єднання 20-ї ЗВА:

– По напрямку на с. Торське (північніше дороги Кремінна – Зарічне) декілька штурмових груп зі складу посиленого батальйону 228-го мсп 90-ї тд противника також спробували “підібратися поближче до цього н.п. І також невдало для себе.
– В районі с. Голикове командування противника переформовує підрозділи зі складу 488-го та 283-го мсп 144-ї мсд 20-ї ЗВА, очевидно, готуючись наступати у бік с. Невське та с. Макіївка. Підрозділи обох мотострілецьких полків поповнюються протитанковими засобами за рахунок повернення їх у склад обох полків із “тенетів” танкового полку дивізії (59-го тп), якому вони були передані раніше.

Загалом, у своєму дописі за 14 жовтня нинішнього року (там був досить ґрунтовний огляд тодішньої ситуації на Лиманському напрямку) я спробував змалювати найбільш імовірний сценарій можливого наступу противника саме на Лиманському напрямку.

Якщо “відгристи” від нього той факт, що з того часу 41-у ЗВА та окремі частини й підрозділи 90-ї тд противник встиг увезти “під Авдіївку”, то, в принципі, за основними моментами усе “готується” саме так, як я описав 14 жовтня.

Бажаючи можуть “підняти” той мій текст та ознайомитись зі змістом більш уважно.

* * *

Про ситуацію в районі м. Бахмут та склад сил й засобів противника як на Куп’янсько-Лиманському напрямку, так і там, поговоримо трохи пізніше, у наступних дописах.

В свою чергу, у понеділок на стримі, думаю, головною буде тема “мобілізації” в ри-фи та чисельність російського угрупування, яке на даний момент діє на території України.

 

Фото: Командування Об’єднаних Сил ЗС України

Автор