Санкції на часі. 31.10.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 31.10.2023.

1. У росії загальна сума боргів населення за житлово-комунальні послуги зросла за рік на 8,7%.

– Зараз заборгованість становить 833,5 млрд рублів.
– Раніше борги зростали на 7% на рік.

2. Росія заборонила західним компаніям, які продають свої російські активи, виводити виручені кошти в доларах та євро.

– Було введено додаткові заходи валютного контролю. Західні компанії, що виходять із росії, повинні узгоджувати ціну продажу в рублях.
– Якщо продавці наполягають на одержанні іноземної валюти, то стикаються із затримками та навіть втратами щодо сум, які можуть переказати за кордон.
– Цього року курс рубля по відношенню до долара США знизився більш ніж на 20% і у серпні перевищив 100 рублів за долар.

3. Російський автомобільний завод Hyundai у Петербурзі продовжив режим простою до грудня.

– Завод призупинив випуск авто з 1 березня 2022 через проблеми з поставками комплектуючих. З того часу режим простою регулярно продовжується.

4. Одна з найбільших чартерних російських авіакомпаній Azur Air використовує лише частину свого флоту через санкції.

– Використання авіалайнерів Boeing ускладнюється забороною на постачання запчастин та техобслуговування.
– Наразі Azur Air використовує лише 14 літаків із 22.
– Оскільки авіаперевізник літає лише на американських літаках Boeing 757 та Boeing 767, їх використання ускладнене через санкції, які забороняють офіційне обслуговування та постачання оригінальних запчастин.

5. Влада росії готує підвищення вартості мобільного зв’язку, щоб поповнити бюджет.

– Уряд рф має намір вдвічі збільшити плату мобільних операторів за використання всього радіочастотного спектру, що призведе до зростання тарифів.
– Мінцифри готується затвердити нову методику розрахунку плати за частоти на 2024 рік, виключивши з неї знижки для операторів використання частот для 4G (LTE).
– Плата за спектр для швидкого мобільного інтернету може зрости вдесятеро.
– За новою методикою оператори платитимуть за частоти близько 1% від своїх доходів.
– Таке зростання стане приводом для підвищення тарифів на мобільний зв’язок. Таким чином, усі витрати перекладуть на абонентів.

6. росія все краще ухиляється від санкцій Заходу щодо електроніки.

– На початку цього року росія змогла реімпортувати певні ключові категорії електроніки приблизно на довоєнному рівні, оскільки москва посилила зусилля, щоб обійти санкції, – сказав Джим О’Браєн, координатор із питань санкцій у Державному департаменті США.
– Проблема полягає в тому, що європейські компанії продають ключові мікрочіпи та електроніку в інші країни, які, у свою чергу, перепродують матеріали до росії.
– Обхід санкцій залишається “суттєвою проблемою”, торгівля між росією та кількома країнами Кавказу та Центральної Азії, близькими до москви, включаючи Грузію, Казахстан і Вірменію, різко зросла з початку повномасштабного вторгнення кремля в Україну.

7. У Франції у справі про відмивання грошей затримали російського олігарха, співвласника «Альфа-Груп» Олексія Кузьмічова.

– Силовики прийшли з обшуками до квартири Кузьмічова у Парижі та на його віллу у Сен-Тропе. До обшуків залучили близько шістдесяти осіб. На місцях «виявили пачки грошей».
– Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Кузьмічова внесли до списку санкцій Євросоюзу.

8. Японія запровадила санкції проти приватних осіб і компанії, пов’язаних із ХАМАСом.

– МЗС країни оприлюднив перший пакет санкцій, які Японія ввела проти ХАМАСу після вторгнення бойовиків на південь Ізраїлю 7 жовтня.
– Заморожено активи дев’яти членів палестинського бойового угруповання і пов’язаної з ними компанії.
– Згідно з даними міністерства, серед них є палестинці, суданці, єгиптяни та йорданці, причому один із них має подвійне громадянство Туреччини та Йорданії.
– Активи цих фізичних і юридичних осіб будуть заморожені на території Японії, а користуватися ними власникам буде заборонено.

9. З січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно той самий обсяг російського зрідженого природного газу (ЗПГ), що й за аналогічний період минулого року.

– Але в Іспанії та Бельгії обсяг подвоївся, а у Франції зріс на 40%.
– В Іспанії від загального обсягу споживаного ЗПГ 57% припадає на російський, у Бельгії – 37%, у Франції – 15%.

10. Carlsberg розірвала всі зв’язки зі своїм російським бізнесом і не піде на угоду з москвою, яка б дозволила надати законного характеру захопленню активів, сказав генеральний директор Carlsberg Якоб Ааруп-Андерсен.

– «Ми досі не маємо жодної ясності щодо нашого російського бізнесу. Взаємодія з керівництвом компанії Балтика та російською владою дуже обмежена. Вони вкрали наш бізнес у росії, і ми не збираємось допомагати їм узаконити це», – додав глава Carlsberg.
– 16 липня влада росії на підставі квітневого указу путіна про тимчасове управління деяким майном передала Росмайну пивоварну компанію Балтика, що належить Carlsberg.

11. Українці зможуть купити конфісковані у росіян квартири в Україні.

– Уряд зареєстрував у Раді законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо квартир, які стягнули до доходу держави за рішенням суду відповідно до Закону України “Про санкції”.
– Законопроект дозволить реалізацію нерухомого майна – квартир, які стягуються у дохід держави за рішенням суду відповідно до Закону України “Про санкції”.

Автор