Санкції на часі. 15.09.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.09.2023.

1. Банк росії підвищив облікову ставку із 12% до 13% річних.

– Крім того, регулятор підвищив прогноз щодо інфляції на кінець 2023 року – з 5-6,5% до 6-7%.
– Це вже третє поспіль підвищення облікової ставки: у липні Центробанк підняв її з 7,5% до 8,5%, у серпні – до 12%.

2. Середня ціна нафти Urals з 15 серпня по 14 вересня склала $77,03 за барель при котируванні North Sea Dated $88,61 за барель, таким чином, дисконт на російську нафту за цей період склав у середньому $11,58 за барель, випливає з даних Мінфіну рф.
– Місяцем раніше середня ціна нафти Urals становила $70,33 за барель, а вартість нафти North Sea Dated – $84,23, тобто знижка сягала $13,9 за барель.
– Російська нафта за звітний період подорожчала на 9,5%.

3. Нові санкції США “вдарили” по російському ЗПГ.

– Мінфін США ввів санкції проти підрядників будівництва ліній з виробництва зрідженого газу для проектів “Новатека”.
– Також у чорному списку опинилися ТОВ “Арктична перевалка”, що управляє двома суднами-сховищами ЗПГ у Мурманську та на Камчатці, і самі судна (“Саам ПСГ” та “Коряк ПСГ”).
– “Новатек” збирався використовувати судна-сховища для перевалки ЗПГ з танкерів льодового класу до звичайних газовозів і продажу газу на умовах FOB (постачання на борт судна) на основі цих суден.
– Така концепція не тільки мала здешевити логістику газу з арктичних проектів “Новатека”, а й знизити витрати на фрахт звичайних танкерів, оскільки покупці ЗПГ могли забирати газ на умовах FOB за допомогою власних суден.
– Тепер продаж газу на умовах FOB стає вкрай складним, оскільки клієнти ризикуватимуть вторинними санкціями на свої танкери при взаємодії з перевалочними терміналами “Новатека”.
– В “Арктичній перевалці” є частка у французької Total (10%), вхід до проекту розглядали й інші іноземні акціонери “Арктик СПГ-2” (китайські CNPC, CNOOC та японський консорціум за участю Mitsui), але тепер угоди малоймовірні.
– Морські перевалочні комплекси відіграють важливу роль в оптимізації поставок ЗПГ як у західному, так і східному напрямках, особливо у зв’язку із затримкою будівництва газовозів льодового класу Arc7 для проекту “Арктик СПГ-2”.

4. росія у 2023 році продала у США фанери на $50 млн.

– Російські лісопромисловці у січні-липні 2023-го продовжили постачати фанеру до США, незважаючи на загороджувальне мито у 50%.
– За сім місяців у США з росії експортовано 89 000 куб м. Це на 65,9% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го.
– У грошах поставки рік до року скоротилися на 76,8% до $52 млн.
– Підвищення мита в США справді вплинуло на поставки, але експортна ціна все ще конкурентна в порівнянні з внутрішньою в росії (25 000–30 000 руб/куб м) та в основних регіонах експорту, таких як Близький Схід та СНД ($300–350 /куб м).

5. США відрізали від світової валютної системи ще один російський банк.

– Казанський банк «Ак Барс», включений у новий пакет американських санкцій, оголосив про призупинення операцій в іноземній валюті.
– Банк попередив, що більше не здійснюватиме валютні перекази за кордон для клієнтів, а також припинить обмін іноземних валют.
– Призупинення операцій з конвертації торкнеться як доларів та євро, так і дирхамів ОАЕ, випливає із повідомлення банку.
– Банк був одним із ключових розрахункових центрів росії в Об’єднаних арабських еміратах, які стали хабом щодо обходу введених проти рф санкцій.

6. В росії можуть заблокувати WhatsApp, якщо месенджер відмовиться видаляти «недружні канали».

– 13 вересня WhatsApp оголосив про глобальний запуск функції каналів за аналогом Telegram. Ця функція вже доступна у 150 країнах.

7. Створення газового хаба в Туреччині для постачання російського палива до Європи призупинено. Причина — розбіжності між росією та Туреччиною про те, хто має ним управляти.

8. США запровадили санкції проти російських підприємств та банків.

– Під обмеження потрапили 24 фізичні особи, серед них є громадяни Грузії та Польщі.
– Під санкції потрапили: “Автоваз”; ️ “Москвич”; “Трансмашхолдинг”; “Росавтодор”; ️ НВО “Сатурн”; “Сінко-Банк”; ️ “Російська мідна компанія”; ️ “Об’єднана металургійна компанія”; “Соллерс”.
– Окрім російських компаній, під санкції потрапили юридичні особи з Бельгії, ОАЕ, Словенії, Туреччини та ЦАР.

9. Країни G7 у найближчі два-три тижні погодять заборону на імпорт російських алмазів.

– З 1 січня об’єднання планує запровадити пряму заборону на покупки, крім того, поступово впроваджуватиметься “непряма заборона”. Вона націлена на обмеження перевезення російських алмазів через кордон.
– ЄС до осені теж зможе розробити свої санкції для цієї галузі.
– Бельгія була однією з тих європейських держав, які найбільше чинили опір санкціям проти російських алмазів.
– Країна, на території якої знаходиться світовий алмазний центр Антверпен, вважає, що проста заборона лише призведе до переміщення прибуткової торгівлі до інших місць.
– Однак тепер Бельгія, яка сама до G7 не входить, пообіцяла підтримати обмеження для російських алмазів, якщо буде знайдено ефективний механізм.

10. Словаччина оголосила персоною нон грата російського “дипломата”. МЗС Словаччини винесло рішення вислати співробітника посольства росії через “грубе порушення” Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

11. Фінляндія слідом за країнами Балтії планує заборонити в’їзд легкових автомобілів з російською реєстрацією.

12. МВС Великобританії внесло ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій.

13. МЗС України висловило протест щодо рішення Берлінської опери відновити співпрацю з пропутінською співачкою Ганною Нетребко.

– Посольство України в Берліні “вело роботу” над тим, щоб не допустити повернення Нетребко на сцену Берлінської опери відразу після появи перших повідомлень про її участь у майбутній виставі.
– Нетребко відкрито підтримувала диктатора Путіна і сепаратистів Донбасу.

14. Світовий тютюновий гігант British American Tobacco вийшов із росії та Білорусі.

– Компанія продала свій бізнес у цих країнах, але так і не засудила повномасштабне вторгнення в Україну, а також залишила собі можливість повернутися до рф і Білорусі.
– Покупцем став консорціум, очолюваний місцевим менеджментом.
– Це означає, що тютюновий гігант у майбутньому може повернутися до рф.

Автор