Україна вже стала помітним гравцем на світовому ринку меду

Сьогодні Україна вже стала помітним гравцем на світовому ринку меду. Продукція наших бджолярів  користується попитом в країнах ЄС, США, Канаді та країнах Азії. В 2016 році, за даними Мінагрополітики, було експортовано майже 57 тонн меду. Галузь швидко розвивається та є важливим чинником соціального розвитку громад та сільських територій.

Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час відкриття виставки-ярмарку «Бджільництво-2017».

«Галузь бджільництва сьогодні є однією з найбільш динамічних в аграрному секторі. За останні 10 років експорт меду збільшився у сім разів. Я особисто називаю мед нашим «експортним шлягером». За перше півріччя 2017 року наші бджолярі вже експортували майже 30 000 тонн своєї продукції, при чому нашими основними покупцями є країни з високою купівельною спроможністю споживачів – Європи та США. Але я закликаю виробників меду, для закріплення свого успіху на внутрішньому та зовнішніх ринках, об’єднуватись в кооперативи чи регіональні кластери», – зазначила заступник Міністра.

За словами Ольги Трофімцевої, левова частка виробництва меду в Україні припадає на малих виробників. Об’єднання в кооперативи дозволять українським бджолярам ефективніше лобіювати свої інтереси перед експортерами, державою та зарубіжними партнерами. Регіональні кластери бджолярів сприятимуть налагодженню цивілізованих каналів збуту продукції, співпраці українських виробників меду з торговельними мережами.

Також заступник Міністра підкреслила, що Мінагрополітики сьогодні приділяє надзвичайно велику увагу проблемним питанням галузі бджільництва, таким як використання ветеринарних препаратів для бджіл та застосування агрохімікатів та пестицидів сільськогосподарськими виробниками, та намагається, в рамках своїх повноважень, допомагати бджолярам такі проблеми вирішувати. Саме тому Міністерство ініціює внесення змін до законодавства, в тому числі до Закону України «Про бджільництво» і закликає бджолярів та аграріїв до тісної співпраці в рамках робочої групи з бджільництва при Міністерстві.

Ольга Трофімцева додала, що сьогодні команда Мінагрополітики працює над удосконаленням законодавства відповідно до європейських стандартів.

«Для успішної роботи на світових ринках необхідно грати за глобальними правилами, відповідати міжнародним стандартам якості. Наша спільна мета полягає в тому, щоб у короткостроковій перспективі ми стали експортувати український мед не як сировинну продукцію, а готовий та якісний продукт під брендом «made in Ukraine», – резюмувала заступник Міністра.

Довідково: Сьогодні в Україні нараховується близько 400 тис. виробників меду. Основні імпортери українського меду за 2016 рік та початок 2017 (6 місяців): Німеччина – 24 247 тонн; США – 21 037 тонн; Польща – 14 046 тонн; Франція – 4 238 тонн; Туреччина – 3 209 тонн; Бельгія – 2 739 тонн; Угорщина – 2 192 тонн.

Джерело