120 тисяч незаконних мігрантів затримані на українському кордоні за роки незалежності

Державна прикордонна служба України приділяє постійну увагу підвищенню ефективності боротьби з організованою злочинністю на державному  кордоні та протидії незаконній міграції.

Свідченням цього є результати оперативно-службової діяльності. Зокрема, за останні 2 роки виконано 20 тисяч доручень уповноважених державних органів та складено 60 тисяч протоколів за незаконне перетинання державного кордону. Виявлено та вилучено 2,2 тисячі автомобілів, 1800 одиниць зброї, 230 тисяч штук боєприпасів, 375 кілограмів наркотичних речовин.

Крім того, суттєво посилено протидію нелегальній міграції. За півроку 2017-го при спробі порушення «зеленого кордону» прикордонники затримали 320 мігрантів та дискредитовано низку напрямків їх переміщення. І незважаючи на періодичні активізації різних каналів, зокрема, в’єтнамського, індійського, афганського і сирійського, міграційна ситуація в Україні нині не становить суттєвих загроз прикордонній безпеці. При цьому висновок останньому підтверджують і європейські інституції, які організовують охорону зовнішніх кордонів ЄС.

В той же час варто відмітити, що зміні ситуації з потоками незаконних мігрантів територією України до країн Західної Європи передувала кропітка щоденна робота прикордонників. За часи незалежності нашої держави на державному кордоні за незаконне перетинання затримано більше 120 тисяч таких «мандрівників».

Пік потоку мігрантів фіксувався у 1994-1999 роках, коли було затримано більше 65 тисяч іноземців. У наступні три роки завдяки вжитим системним заходам з удосконалення охорони кордону відбувся спад незаконної міграції на 50-70%. Однак у 2003-2005 роках злочинні елементи реструктурували потоки і, як наслідок, активізація нелегальної міграції, в основному через значне збільшення мігрантів з країн СНД. Чергові декілька років основною категорією незаконних мігрантів залишаються саме громадяни СНД. Починаючи з 2008 на кордонах з країнами ЄС вдалося зменшити кількість спроб порушення державного кордону незаконними мігрантами на 10% і в подальші роки фіксується постійний спад незаконної міграції. Для прикладу, у 2008 році за незаконне перетинання кордону затримано 3,4 тисячі мігрантів, а в 2016 – 1 тисяча.

Додамо, що, як правило, для переміщення незаконних мігрантів територією України на початку використовуються способи їх легального в’їзду по дійсним документам з різною метою, зокрема, навчання, туризм, ділова, приватна. А вже далі організовується їх подальший рух на західну ділянку, аби незаконно порушити кордон.

Джерело

Автор