Справедливість досягається лише людськими руками

Ростислав Павленко

Ми «не міняємо наші території на будь-яке членство у будь-якому союзі», – заявив вчора Володимир Зеленський.

Це, напевно, віддзеркалює свіжі опитування громадської думки. Відповідно до них, близько 90% не підтримують територіальні втрати як ціну миру.

Зрештою, сценарії миру, які нині широко дискутуються у світових медіа і зводяться до «треба якось домовитись», не враховують трьох важливих обставин:

1. Керівництво росії надто заглибилось у війну, і тепер війна (яструби у правлячих колах, «сіловікі» тощо) веде кремлем більше, ніж кремль нею;
2. Будь-які домовленості, які передбачатимуть втрати Україною території, суперечать принципу територіальної цілісності та непорушності кордонів і створять небезпечний прецедент, що непотрібно й іншим великим державам (включно з Китаєм (Тайвань) та Індією (Джамму/Кашмір)). Якщо ж територіальні втрати не будуть визнані – на рф постає питання, за что ваєвалі. І див. п.1.
3. Настрої українського суспільства (завдяки, зокрема, і чинній інформаційній політиці), і, що важливіше, Сил оборони роблять розмін на території (політичним) самогубством для влади.

У цих умовах війна триватиме, як влучно зазначив Ярослав Грицак, до «колапсу однієї з сторін».

Очевидно, що колапсувати має росія. Це – справедливий кінець агресивних імперій.

Але справедливість досягається лише людськими руками. Нашими руками.

Довга війна, в якій колапсувати має росія, незважаючи на колосальну перевагу в усіх ресурсах, ставить перед усіма нами дуже відповідальні завдання.

Найперше – ефективність. Це має бути мірилом речей. Ми повинні отримувати зі значно менших ресурсів більше віддачі. Це означає:

1. Жодної корупції. А для цього – прозорість, нагляд і свобода слова та демократичні процедури. Бо без цього схеми сховають, а з контролерами домовляться.
Система правосуддя, захисту прав і зокрема власності має діяти бездоганно і без преференцій, бо довіра є винятково важливою для успіху.

2. Жодних політичних ревнощів. Практично всі реформи, розпочаті за часів Порошенка, показали ефективність – від децентралізації до ракетних програм, від ProZorroих закупівель до відшкодування ПДВ і економічного зростання під час війни. Усі механізми мають бути задіяні – і найкраще їх знають їхні творці.
Також партнери наголошують, що найкраще в світі сприймається не «моноголос», а симфонія усіх проукраїнських, проєвропейських сил і громадянського суспільства. Так краще чують і швидше приймають рішення про підтримку України і посилення санкцій проти росії. Тому мають бути скасовані всі безглузді обмеження на виїзд, запроваджені через закордонні «зашквари» «слуг» для заспокоєння суспільства.

3. Жодних винятків і послаблень. Слова про «економіку на воєнних рейках» мають дуже конкретне практичне втілення. У податках і зборах, у промисловому виробництві, у наукових розробках і їх впровадженні, у будівництві укріплень і подібному. Раніше про це говорили.

Україні допомагають. Але допомога буде рятівною, коли ми свої власні ресурси використаємо ефективно. Це ж допоможе бути переконливими на шляху до НАТО і ЄС. І це ж посилить мотивацію ворога піти геть і зайнятись внутрішнім поборенням.

 

На фото: Харківський бронетанковий завод ім. Малишева. Фото: ІАГ AUTO-Consulting

Автор