Влада продовжує дивувати

Ростислав Павленко

Ціла віце-прем’єр Стефанішина заявила сьогодні, що “в жовтні ми не почуємо, що виконали всі сім рекомендацій на 100%”. Ідеться про 7 пунктів, необхідних для початку переговорів про членство в ЄС.

На думку Стефанішиної, влада не справиться тому, що йдеться нібито “про основоположні трансформації в державі, пов’язані з правами людини, з процесом деолігархізації […]. Це зміни, які впроваджуватимуть роками”.

Хм. А як бути з попередніми заявами влади, що до виконання 7 пунктів залишилось “2-3 тижні” 2-3 сесійних засідання?

А може, сказати правду? Що союзники не приймають порожній фантик за цукерку?

Що елементарне питання обрання суддів КСУ треба було вирішити з першого разу в грудні 2022, а не з третього – у липні 2023?
Що, замість впхати невпихуємий © “закон про призначення опонентів олігархами”, треба було прийняти нормальний закон про Антимонопольний комітет (нормальний, а не те, що прийняли, – і доведеться знов переголосовувати) і видати британському чи американському правосуддю Коломойського?
Що замість викреслення патріотичних каналів із цифрового мовлення, їх треба повернути і розпочати з суспільством серйозну розмову, а не робити з громадян неповносправних дітей?

Зрештою, початок переговорів з ЄС означатиме лише, що за нас візьмуться всерйоз. І буде величезною підставою тих, хто на фронті, пролюбити шанс на стрибок до Європи.

Від наслідків ані “марафон”, ані помийні телеграм-канали не врятують.


Ірина Геращенко

Віце-премʼєрка з питань євроатлантичної інтеграції заявила, що Україна не виконає до жовтня всі сім рекомендацій, обовʼязкових для початку переговорів про вступ до ЄС.

Примітно, що ще півроку тому віцепрем’єрка шокувала Брюссель протилежними заявами, що Київ вже виконав чи то на 80%, чи всі умови для вступу. Це повторювали премʼєр і спікер.

Скандальна заява прозвучала на конференції “Як виглядає шлях України до ЄС”. Там були виключно депутати від влади. А єдиній представниці Європейської Солідарністі, голові профільного комітету євроінтеграції Іванні Климпуш Цинцадзе слова не дали.

Так ось, «ЄС» зробить все, аби 7 вимог було виконано. ВР, попри всі наші попередження, тричі прийшлося приймати закон про КС, аби він відповідав рекомендаціям Венеційського. Те саме відбувається з антимонопольним законодавством.

Антиолігархізацію почніть із марафону і перестаньте підтримувати олігархічні канали з бюджету. Відірвіть олігархів від корупційних держзакупівель і тендерів, в тому числі на дорогах.

Ми будемо вимагати прозорого декларування і внесення до списку декларантів всіх радників ОП, які сьогодні фактично замінили собою уряд, МЗС і інші структури. Законопроєкт готується до другого читання, поправки нами подані.

Керівники антикорупційних структур мають бути незалежними. Це аксіома.

Ну, й звичайно з корупцією, політичною цензурою і відсутністю демократії Україні важко буде претендувати на членство в ЄС і НАТО. Тут потрібна не імітація, а реальні зміни, повернення до політичного плюралізму і справжня демократія.

Автори
, ,