Бізнесу викручують руки

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Я свідомо не торкаюся у дописах теми економіки України. Не торкаюся у тому числі тому, що торкатися, власне, нічого. Дані про те, що кожна гривня на 65 копійок (чи скільки там?) – це іноземна економічна допомога, сама чудово все ілюструє. Інакше й бути не може.

В Україні чимало бізнесів згорнули роботу. Чимало фахових кваліфікованих працівників – в армії. Важко добувати інвестиції, коли в твоє виробництво може прилетіти ракета. Вам здається, що це дрібниці порівняно з фронтом? Ну то подумайте про те, що кожен бізнес – це робочі місця і податки. Збройні сили, знаєте, додану вартість не створюють. Збройні сили навпаки – це споживач, причому споживач, якому ніколи не буває достатньо. Гроші – кров війни, а гроші генерує бізнес. Подобається вам це чи ні, але це от так.

Іншими словами, держава кровно зацікавлена, аби бізнес працював, розвивався, більше заробляв і, відповідно, більше платив податків. Для цього багато не треба – дотримуватися правил гри і захистити підприємців від свавілля чиновників. Створення сприятливого бізнес-клімату Україні істотно потрібно. Європейський банк реконструкції і розвитку відвертим текстом заявляє, аби всього лише повернутися до рівня на 23 лютого 2022 р. (тобто до вторгнення) Україна мусить протягом 5 років залучити інвестицій на 250 мільярдів доларів. Як ви гадаєте, дасть хтось такі гроші країні, де бізнес вести важко і небезпечно?

А тепер реальність. Керівники «Нової пошти» та «Розетки» повідомили про погіршення ставлення влади до бізнесу. Характерно, що це дуже відомі бренди. «Нова пошта» героїчно працює в зоні бойових дій, і саме завдяки їй наші бійці оперативно отримують потрібне спорядження. «Розетка» так само активно допомагає багатьом волонтерам, возить товари зі знижками і знаходить те, що знайти видається неможливим. Навіть такі підприємства говорять про тиск з боку влади.

«У нас нічого не знаходять і штрафують на суму, за яку ми, на їхню думку, не будемо сперечатися. Тобто це якісь мінімальні суми штрафів. Але вони заважають. Але вони перевіряють. Але вони часто зупиняють роботу…», – це говорить співзасновник «Розетки».

Слова підприємців підтверджують опитування. За даними Європейської Бізнес Асоціації, 58% підприємців незадоволені станом справ у своєму бізнесі (у 2021-му таких було 52%), а задоволені станом справ лише 24% (проти 32% торік). За дослідженням «Економічної правди», 57% опитаних підприємців найбільшою проблемою назвали зменшення попиту на продукцію і послуги, а 53% – надмірний контроль і створення перешкод з боку держави.

Цікаво те, що офіс Зеленського нібито намагається порозумітися з бізнесом. Лише 29 червня Зеленський провів зустріч з бізнесменами, де бізнес висловив президенту всі свої претензії та описав свої проблеми. Минуло півтора місяці. Результат – нульовий. Що ж виходить?

Я бачу тільки одне пояснення ситуації. Влада перебуває у дуже скрутній ситуації. Всю весну і початок літа влада просторікувала що от, мовляв, зараз почнеться наступ, і тоді все буде чудово. Наступ іде. Очевидно, швидкої перемоги не буде. Натомість влада стає фігурантом нових і нових корупційних скандалів. І зупинити процес влада не може, бо депутатам-служкам вже очевидно – в новому парламенті їх не буде. Чимало чиновників так само чекають розставань зі смачними місцями. Владі потрібні гроші для підтримання себе. Гроші взяти можна лише з бізнесу. А аби бізнес не збурювався – їм видають Зеленського. Який слухає, киває і робить вигляд, що хоче виправити. Як і пасує професійному шоумену.

От тільки які перспективи у країни з таким ставленням до головних наповнювачів бюджету? Які інвестиції зможе залучити така влада? Питання риторичні.

PS. Віщую коменти штибу «Бізнес підтримав цю владу – хай потерпає тепер». Не перестаю дивуватися людській недолугості. Хіба незрозуміло, що потерпати у першу чергу будемо ми з вами?

Автор