Піксельне право

Олексій Петров

А зараз давайте поговоримо «за серьезное»?

Усі, хто мене знають особисто, знайомі з моїм відношенням до військової форми. Коли, наприклад, бачу в сільській крамниці сонечко в шльопанцях, піксельних штанах і з голим торсом наперевіс, мене починає трусити. Тут або хрестик, або труси. Чи вже одягнись як український військовий, щоби люди бачили тебе та розуміли, хто перед ним, або перевдягнись у цивільне і йди в магазин хоч у трусах із діркою на сраці! Бо на вигляд ти до ЗСУ вже не маєш ніякого відношення. До речі, там же біля магазину можеш ужратись, як тварина, якщо інакше ніяк. Але то вже зовсім інша тема…

Вибачте за довгий і не кожному зрозумілий вступ.

Я до чого?! На жаль, форма військового все більше стає своєрідною індульгенцією для будь-яких політичних танців з бубном! Бо якщо хтось у формі, то виходить, що він апріорі правий. Але… Якщо ти зайшов у військовий формі в залу будь якої ради, чи то місцевої, чи Верховної, тебе дуууже мусить турбувати питання законності усіх дій, в яких ти можеш прийняти участь. Як добровільно, так і опосередковано. Чому?

Відповідь проста і в той же час дуже складна. Та тому, що на тобі військова форма (статутна чи ні, зараз не про це). Форма! І на тебе дивляться як на частину багатотисячного війська. На того, кому довіряє майже вся Україна. Тут не треба замовляти проплачені соцопитування, де намалюють все, що завгодно. Кожен знає, що людям у формі зараз довіряють майже всі. Тому цей факт тебе повинен дуууже сильно турбувати.

І якщо якась політична сила вирішила тебе трошки «потанцювати», щоби десь змінити голову чи секретаря місцевої Ради, тебе в першу чергу мусить турбувати питання збереження законності в подальших діях. До коми та крапки регламенту. І якщо у когось, наприклад, відібрали картку для голосування, щоби він (ги-ги, лошара) не зміг проголосувати проти, то одразу СТОП! Вже тут починається порушення Закону. Маленьке, не зовсім помітне «Та не сси, ми так сто разів робили», але тим не менше. Порушення! Брудна пляма на формі, вона у будь-якому випадку пляма. Велика чи ні – справа десята. Пляма. Брудна. І її бачать усі. В першу чергу ти. А якщо все ж таки голова пішла обертом від криків «Та ти крутий (чи крута)! Давай! Ми усе підтримаємо! Та не звертай уваги на ці дрібниці», і хочеться плескатись у цьому, то зніми форму і газуй на повну.

Країна на жаль газує з 2019 року. Догазувалися…

Піксельне право «Я так хочу, бо на мені форма» треба одразу припиняти, доки не пізно. Бо з іншого боку, твої опоненти можуть теж використати цей лайфхак. І потім за ним піде «піксельно-автоматне» право. Яке з часом змінить «піксельне-кулеметне».

Автор