Вісті з фронтів. 09.05.2023

Костянтин Машовець

1. Командування угрупування військ (УВ) противника “Запад” продовжує провадити заходи з підсилення своїх спроможностей щодо повітряної підтримки наземних військ. Зокрема, в районі н.п. Ровеньки та Бережний Белгородсmкої обл. рф (відповідно, у 5-и та 13-и км від ДКУ) ним розгорнуто та облаштовано принаймні два польових аеродроми (ПА) для армійської авіації (АА), на яких зосереджено дві зведених тактичних авіагрупи:

1) ПА в районі Ровеньки (5 км до ДКУ):
– 2 гелікоптери вогневої підтримки типу Ка-52,
– 5 гелікоптерів вогневої підтримки типу Ми-24\35,
– 8 транспортно-бойових гелікоптерів типу Ми-8\17.

2) ПА в районі Бережний (13 км до ДКУ):
– 4 гелікоптери вогневої підтримки типу Ка-52,
– 6 гелікоптерів вогневої підтримки типу Ми-24\35,
– 7 транспортно-бойових гелікоптерів типу Ми-8\17.

По суті, противник зосередив на ПА безпосередньо поблизу району бойових дій (а саме на Куп’янському напрямку), з мінімальним підльотним часом, полк АА, майже половину штатного ОВТ якого складають ударні вертольоти. Всього:

– 6 типу Ка-52,
– 11 типу Ми-24\35,
– 15 типу Ми-8\17.

Звертає на себе увагу той факт, що ОДНОЧАСНО з цими заходами командування УВ “Запад” отримало чергове підсилення (й також саме на Куп’янському напрямку) у вигляді ще принаймні 2-х повнокомплектних батальйонів зі складу 4-ї танкової дивізії (тд) 1-ї гв. танкової армії (ТА). А саме – танкового батальйону (тб) зі складу 12-го танкового полку (тп) і мотострілецького батальйону (мсб) зі складу 423-го мотострілецького полку (мсп) (так, це той самий, “який прославився під Ізюмом”, “Ямпольский”). Обидва з Наро-Фоминська. Ця тактична група була переміщена з району с. Рябики (рф), де перебувала у “резерві першої черги” в район с. Коломийчиха (Луганська обл. Україна). З явним наміром командування військ противника ввести ці підрозділи “у бій” найближчим часом.

Зважаючи на той факт, що тут вже розгорнуті частини та підрозділи 138-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр), 25-ї омсбр та ряд підрозділів 2-ї мсд, питання “можливого ривка” противника з півночі на південь вздовж Осколу до околиць Куп’янська зовсім не знімається “з повістки дня”. Принамйні на минулому тижні противник продовжував інтенсивно обстрілювати з артилерії найближчий тактичний тил наших військ на цьому напрямку та намагався вести розвідувальний пошук по напрямку на Масютівку та Сеньківку.

2. Командування чорноморського флоту (чф) зс рф продовжує реалізацію комплекса заходів щодо підсилення охорони та оборони пунктів базування (ПБ) сил флоту, зокрема принаймні в 3-х ПБ (Донузлав, Севастополь, Новоросійськ) противником встановлено до 8 мінних комплексів типу “Поверхность” (загалом до 220 мін типу “ЯРМ” та “ПДМ-3Я”, керованих дистанційно), а також підсилена система гідроакустичних і гідролокаційних датчиків та сканерів в районі ПБ сил флоту шляхом використання гідроакустичних буїв та пошукових протичовнових станцій.

Очевидно, що командування чф здійснює ці заходи з огляду на можливість застосування СОУ цілого ряду засобів ураження штибу швидкісних безекіпажних, дистанційно керованих, надводних і підводних апаратів-брандерів. Принаймні 1 фрегат керованого ракетного озброєння (КРО) пр. 11356Р “Адмирал Эссен” та 1 дизель-електричний підводний човен (депч) пр. 636.3 (обидва, до речі, є носіями КРМБ типу “Калибр”), які “застрягли” у Севастополі на 13-му СРЗ на ремонті, явно “не збиралися” до цього туди потрапляти. Але “чомусь” їм таки довелося там опинитись.

У складі сил та засобів чф, які залучаються до виконання завдань по ППО, ПДО та патрулювання акваторії, прилеглої до Керченського мостового переходу, “відбулася заміна” та певне перегрупування.

Патрульний корвет (або корвет ближньої морської зони), пр. 22160 “Дмитрий Рогачёв” повернувся до ПБ Новоросійськ, а його замінив малий протичовновий корабль (мпк), за нашою класифікацією – корвет, пр. 1124М “Ейск”, який зайняв місце першого у 25 милях на північний захід від мостового переходу в Азовському морі. В свою чергу, однотипний “Дмитрию Рогачёву” патрульний корвет пр. 22160 “Сергей Котов” зайняв позицію у 18 милях на південний схід від Керченської протоки зі сторони Чорного моря.

Таким чином, враховуючи той факт, що ще 2 протидиверсійних катери (пдка), пр. 21980 – П-350 «Курсант Кировец» та П-349 «Суворовец» – знаходяться у 18 милях на північ від Керченської протоки в Азовському морі, стає зрозуміло, що сили та засоби чф, в тому числі його корабельний склад та визначена частина ПДСЗ, достатньо активно приймають участь у справі “оборони” ну-у-у дуже важливої для росіян комунікаційної “нитки” через Керченську протоку.

Причому не менш очевидним є те, що хоча “охорона та оборона” цього мостового переходу організована росіянами за “всеракурсним” принципом, однак найбільших “неприємностей” вони все ж таки очікують із північного та північно-західного напрямків (ну, цілком логічно, саме звідти у реальності й може прилетіти “щось несподівано неприємне”).

3. Правлячий у Білорусі режим вусатого параноїка продовжує усіма “фібрами своєї души” підігрувати Кремлю у нинішній війні.

– З території 46-го арсеналу зберігання ракет та боєприпасів зс рб (с. Бронная Гара, Бресткая обл. рб) у період з 10 по 11 травня планується передача на арсенал ГРАУ мо рф (м. Котлубань, Волгоградская обл. рф) чергової партії “остродефицитных материалов” у вигляді понад 600 тонн вибухівки, яка використовується у процесі спорядження артилерійських і мінометних боєприпасів. Скоріше за все, росіяни на базі цього арсеналу організували підприємство по відновленню артилерійських боєприпасів і мін, знятих з довготривалого зберігання, і які на даний момент перебувають у непридатному для використання по прямому призначенню стані.

Що характерно, ці масовані поставки ОВТ та боєприпасів зі складів і сховищ білоруського війська для потреб “браЦкАГА” Кремля явно свідчать про те, що принаймні у найближчий час мінський автоматник навряд чи зголоситься “закуситися по-справжньому” або з Польщею, або з Литвою чи Україною. Інакше він би не відправляв “на болота” ешелонами снаряди, ОВТ чи “матеріали подвійного призначення”.

Командування білоруського війська завершило ротацію підрозділу 103-ї окремої поітряно-десантної бригади (м. Витебск) у складі сил і засобів, визначених ним для “прикриття” української ділянки власного кордону”. 317-й окремий повітряно-десантний батальйон (опдб) бригади був замінений 350-м опдб, 317-й опдб убув до ППД.

Нагадаю, на сьогоднішній день командування білоруського війська продовжує утримувати у прикордонні з Україною наступні сили та засоби:

– десантно-штурмовий батальйон (дшб) 38-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр) – район с. Ужово та м. Пинск, Бресткая обл, рб,
– 2 зведених тактичних загони 5-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП) (до батальйону кожний) – район с. Иваново, Бресткая обл., рб та район с. Приболовичи, Гомельская обл., рб,
– 350-й опдб 103-ї опдбр – район с. Лельчицы, Брагин та Зябровка-2, Гомельская обл., рб,
– тактична група (ТГр, до дивізіону) 51-ї артилерійської бригади (абр) – район південно-західніше м. Гомель, рб.

Всього в операції з “прикриття кордону” бере участь до 2-2.2 тисяч білоруських військовослужбовців.

3 травня розпочався черговий етап так званої “комплексної перевірки бойової готовності військ”, в рамках якої було відпрацьовано бойове застосування зведеної авіагрупи оперативно-тактичної авіації повітряно-космічних сил (пкс) рф (нагадаю, на АБ Барановичи розгорнута авіаескадрилья з 8 фронтових бомбардувальників Су-34 та ланка з 3-х одиниць багатоцільових винищувачів типу Су-30СМ).

Противник практично відпрацював вихід Су-34 на рубіж пуску керованого авіаційного озброєння (в 60 км від ДКУ, район с. Микашевичи). Причому участь в тренуванні взяли й визначені сили та засоби ППО та ВПС рб.

Також нагадаю, що військово-мобілізаційні органи зразу 3-х білоруських областей (Гомельской, Гродненской та Брестской) здійснили ПРАКТИЧНИЙ призов частини військовозабов’язаних на так звані “військові збори”, всього, за різними оцінками, білоруські військово-мобілізаційні органи залучили на так звані “військові збори” до 1.8 -2 тисяч військовозобов’язаних.

Автор