Санкції на часі. 06.05.2023

Ростислав Павленко

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук таки підтвердив, що під час нічної атаки 4 травня у небі Київщини був збитий російський «кінжал». За інформацією командувача, це стало можливим завдяки системі ППО «Patriot».

Оглядачі провідних західних ЗМІ продовжують прогнозувати перспективи українського наступу. Відзначається, що українці вже всіх заплутали щодо цих перспектив, напустивши «туману війни» (у термінах класика жанру фон Клаузевіца). Коли з цього туману виринуть освоєні українцями західні танки, росіянам має залишитись лише один вихід – геть з України.

А для цього у них має бути чітке розуміння, що економіка не зможе витримати подальшої війни. Поки це не так. Економіка росії зберігає запас міцності. Однак робота зі спрямування її до дна триває.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Нафтогазові доходи росії в квітні 2023 року впали втричі в порівнянні з минулим роком – 647 млрд руб проти 1.8 трлн руб. Ціна газу в Європі опустилася до $400 за тис. куб.м — мінімум з літа 2021 року. Це тягне донизу ціни й в інших регіонах світу.
– За даними мінфіну рф, із коштів фонду народного добробуту у квітні продано 4,25 млрд юанів та 6 тонн золота на суму 83 млрд руб. для фінансування дефіциту бюджету.

2. Втрати економіки.

– Збори з податку на видобуток корисних копалин впали вдвічі за перші чотири місяці 2023 року і падіння у 2.6 рази у квітні.
– Провал експортного мита – у 4.3 рази за січень-квітень та у 6.1 разу за квітень.

3. Пошук лазівок.

– Угорська банківська група OTP Bank Group входить до числа 50 найбільших банків росії, а по ряду напрямків входить до лідерів ринку. Підрозділ ОТР банк на росії обслуговує понад 2,2 млн клієнтів і представлений більш ніж в 1 850 населених пунктах держави-терориста, що підкреслює його важливість для економіки росії, яка бореться з санкціями Заходу.
НАЗК внесла цю угорську банківську групу до переліку міжнародних спонсорів війни.

4. Перекриття лазівок.

– Натомість інший західний стовп-сполучник російської економіки і цивілізованого світу, Raiffeisen Bank International, закрив у себе кореспондентські рахунки всіх російських банків, крім власної “дочки” — місцевого Райффайзенбанку. Банк планує й надалі згортати діяльність у країні та розглядає сценарії повного відходу з рф.

5. Самопочуття росіян.

– На росії скоротили купівлю їжі та товарів до мінімуму за 13 років.
– А російський «мінздрав», як там називають міністерство охорони здоров’я, планує взагалі нелюдські заходи. Зокрема, заборонити продаж міцного алкоголю з 20:00 до 11:00, підняти вік покупців до 21 року і заборонити рекламу. Боротьба з алкоголізмом – незмінний провісник падіння режиму на росії.

І далі ж буде.

Автор