Спочатку треба перемогти у війні

Ніна Южаніна

Війна триває, і невідомо, коли завершиться, окремі галузі економіки продовжують своє падіння, а деякі макроекономісти розпочали прогнозувати відновлення та зростання економіки України.

Історія не знає прикладів інвестиційного буму під час повномасштабної війни в країнах, територія яких знаходиться під постійними ракетними обстрілами, а велика кількість населення виїхала в пошуках захисту за кордон.

Як можна сприймати розрахунки Незалежної групи макроекономічного аналізу та прогнозування Ukraine Economic Outlook, до якої ставлюсь із великою повагою, що до 2030 року порівняно з 2022 роком ВВП та середня зарплата в Україні в доларовому еквіваленті збільшаться понад в 2,5 рази? На кого сьогодні розраховані такі прогнози?

Для цього необхідно спочатку перемогти у війні, створити умови для повернення власних громадян та відновити довіру інвесторів вкладати кошти саме в економіку України.

Переконана, що, якби рішення діючої влади не пригнічували діяльність бізнесу (починаючи від блокування податкових накладних і закінчуючи відновленням під час війни довоєнних правил оподаткування), наші суб’єкти господарювання як внутрішні інвестори були б більш активними.

Свою небайдужість до української економіки та України загалом вони неодноразово довели за останній рік.

* * *

Отже, за даними Держстату, про внутрішній валовий продукт за 2022 рік (порівняно до попереднього року) падіння склало 29,1%.

Оскільки це найважливіший показник розвитку економіки, пропоную ще проаналізувати і скорочення показника на початку широкомасштабної війни (ІІ квартал 2022 до ІІ кварталу 2021) та порівняти четверті квартали (коли деякі сфери економіки почали певне відновлення).

Найбільше падіння (на початку війни) відбулось у сферах:

  • будівництва – 77,3%,
  • транспорту – 55,1%,
  • переробної промисловості – 50,9%,
  • оптової, роздрібної торгівлі – 39,6%,
  • добувній – 35,7%,
  • сільському господарстві – 20,7%.

На кінець року завдяки ЗСУ (деокупації територій), незважаючи на блекаути, значна частина галузей економіки зменшили темпи падіння. Водночас:

  • добувна – 39,7%,
  • сільське господарство – 29,1%.

Тобто в цих галузях падіння стало ще більшим, ніж на початку війни!

І тут мала би бути нова економічна політика або чітке її розуміння і у владі, і в країні в цілому.

 

Колаж: ТСН.ua