Чи отримає Лука ядерну зброю від кремля?

Костянтин Машовець

Щодо розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі.

Очевидно, що це заздалегідь продуманий крок Кремля у рамках реалізації ним власної стратегії ведення нинішньої війни. (Я про це писав весною-літом минулого року, коли наша група ІС зафіксувала початок та проведення у цій країні на законсервованих об’єктах перших “підготовчих” робіт відповідними російськими військовими структурами).

Головна причина – залякування та подальша “ескалація”, причому не стільки України, скільки інших “гравців”.

Очевидно, що це буде мати наслідки як суто військового характеру, так і, власне, військово-політичного. Й вони (ці наслідки) можуть явно не “обрадувати” Кремль (одним гаазьким ордером це явно не обмежиться). Але ще більше вони не обрадують одного мінського вусатого “іпсошного говоруна” Кремля.

По суті, рф розмістить на території Білорусі свою ядерну базу (обіцянки навчити місцевих військових експлуатувати та застосовувати цю зброю, скоріше, є “інформаційно-психологічним” асиметричним способом “вплинути на загальну стратегічну ситуацію”).

Росіяни навряд чи настільки дурні та тупі, щоб взяти й дійсно в реальності передати Лукашенку ядерну зброю. Вона однозначно залишиться на теріторії Біларусі під контролем російських військових.

І так, Кремль однозначно йде на порушення норм та положень ДНЯЗ (Договір про нерозповсюдження ядерної зброї). Причому це явно робиться з “благословення та згоди китайських товаришів”.

Більш детально та грунтовно про наслідки та причини цього рішення Кремля (якщо, звісно, вони почнуть це активно та інтенсивно РЕАЛІЗОВУВАТИ, а не як завжди – “промурчат и бросят…”) ми поговоримо трохи пізніше.


Олександр Коваленко

На протяжении всего 2022 г. и теперь уже 2023 г. мне регулярно задавали вопрос о применении россией тактического ядерного оружия, на который я всегда отвечал – нет, не применит. И на то есть несколько причин, среди которых не только сложность процесса реализации такого приказа.

Немаловажной причиной неприменения является и то, что подобные боезаряды стали малоэффективным средством ещё в конце 1970-х начале 1980-х с учётом тактики ведения боевых действий на тот момент. То есть применение ТЯО не оказывало серьёзного влияния на зону БД ещё 50 лет назад.

Это я всё к чему? Это я всё к тому, что гипотетическое появление тактического ядерного заряда на территории Беларуси – это не повод заявлять о некой мобилизации и формировать новые бригады. 😎