Санкції на часі. 21.03.2023

Ростислав Павленко

Вихиляння путіна перед Сі вийшло знаковою демонстрацією реальної ролі і місця росії в світовій системі.

Запопадливі коментарі фюрерішки про «мирний план», який рашисти фактично відкидали раніше, і ключову складову якого – повагу до територіальної цілісності – відкидають. І загальні фрази Сі про «стояння на сторожі міжнародного права».

Сваритися зі США і ЄС через росію Китай не стане – тож, найпевніше, шануватиме «червоні лінії» у підтримці. Та й у економіці не діятиме собі на шкоду:

1. Вартість газу для КНР, який надходить газопроводом “Сила Сибіру”, набагато нижча від ринкових котирувань і контрактних цін для Європи.

Наразі «Газпром» качає газ до Китаю приблизно по $290 за тисячу кубометрів. Це близько ніж утричі менше, ніж за умовами контрактів, які платять європейські клієнти: на кінець грудня це було близько $1000 за тисячу кубів. Таким чином, знижка для КНР становить близько 70%.

Фахівці зазначають, що «Силу Сибіру» практично неможливо буде окупити через високі витрати на її будівництво та низьку контрактну ціну на газ.

2. Втрати “Газпрому” від закриття європейського ринку перевищать 40 млрд дол на рік.

Для компенсації втрат у Держдумі пропонують підняти внутрішні ціни. Це, звісно, сподобається пересічним московитам.

3. Ірак планує налагодити експорт газу до країн Євросоюзу, заявив глава іракського МЗС Фуад Хусейн на прес-конференції у Брюсселі.

Це може стати для ЄС однією з альтернатив російському газу, від якого в Європі поступово відмовляються.

4. Ціна нафти Brent на лондонській біржі Ice опустилася до $71 за барель уперше з 20 грудня 2021 року.

Вартість нафти марки WTI опустилася нижче за $65 за барель вперше з 2 грудня 2021 року. Це тримає низькою і ціну на російські марки, не даючи Urals, наприклад, досягнути навіть $50.

5. 28% роботодавців в рф очікують скорочення співробітників до кінця 2023 року: 12% з них точно підуть на такий крок, а 16% прогнозують, що звільнень, ймовірно, не уникнути.

Це при тому, що такі дані явно занижені, бо в опитуваннях росіяни традиційно обережні.

І далі ж буде.

 

Ілюстрація: Patrick Blower

Автор