Російсько-іранські технології копіювання (фото)

Serg Marco

Вже не перший раз стикаюсь у фейсбуці з думкою “Росія та Іран скопіюють технології з дронів”. І це реально пишуть люди. Багато. Тобто вони в це вірять. Росія і Іран. Мда…

Хлопці, якщо буряти роблять танк із лайна – це не є копіюванням. Це є танк із лайна. Щоб копіювати, в тебе у країні повинен бути рівень ВВП достатній, щоб зробити аналоги.

Саме важливе в БПЛА – це зв’язок. В MQ-9 він супутниковий. Це дозволяє оператору сидіти у Флориді, а керувати дроном над Чорним морем.

Для того, щоб зробити аналог Ріпера, Росії та Ірану спочатку треба зробити супутникове групування з каналом зв’язку. Так, дрібничка. Іран теж – та ще космічна держава. Про потужні та мобільні радари синтезованої апертури, які можуть бути встановлені на БПЛА, ага, теж смішно, якщо подивитись, які камери вони встановлюють на Орлани.

Про копії Ірану – то окрема тема. Всі ж бачили Шахеди з дерев’яними гвинтами? Ну так це копія ізраїльської Гарпії, якій більш ніж 20 років. Ось тільки Гарпія – це мисливець за РЕБ та ППО, ще й багаторазовий, тобто може сідати та злітати після перезарядки. А Шахед – це баламба, яка може по координатах прилетіти кудись та впасти на голову. І то за допомогою CRPA, яку розробив Ізраїль та як комплексне рішення продав Росії разом із лінією виробництва Орлан-10 (всі ж пам’ятають, що Орлан – це ізраїльській БПЛА початку 2000-х?), а Росія вже потім цією технологією поділилась з братішками з Ірану, щоб захистити систему навігації Шахедів.

Тому коли ти дивишься за тим, як і які рішення Росія та Іран копіювали весь цей час з іноземних дронів, то розумієш, що основне, що вони копіювали, – це форму планера та внутрішню компоновку вузлів. Це їх рівень. Скопіювати Ріпер вони зможуть повторити тільки у вигляді макета.

Нижче на фото “псевдошахед”. Те, що іноді пігдогі називають “Ланцетами”. Це іранській дрон, який є копією ізраїльського баражуючого боєприпасу Hero. Подивіться на бойову частину та усвідомте весь геній іранського копіювання.

 

Ілюстрація: Віктор Богорад