Наступ влади на конституційні права військових

Ірина Геращенко

16.03.2023 р.

Спочатку я не повірила своїм очам. Армія має 95% підтримки населення і найбільшу довіру суспільства, а її представникам хочуть заборонити говорити, балотуватися і представляти народ у владі. Такого ж не може бути!

Але це правда. Слуги намагалися протягти через комітет нацбезпеки поправки, якими б перепорядковували Головнокомандувача ЗСУ Мінобороні, дали б право МО визначати кандидатури офіцерів вищого військового командування і скасовувати рішення Генштабу. А самих військових пропонували зробити рабами без права голосу,
заборонити висловлювати коментарі стосовно внутрішньополітичних питань та брати участь у політичній діяльності.

Це вдарило б і по Європейській Солідарності, адже більше 3 тисяч депутатів ЄС всіх рівнів зараз в ЗСУ і теробороні, і їх би вилучили з політичного процесу.

Вдумайтеся, яка ницість! Депутати ОПЗЖ і шарії залишаються в місцевих радах і ВР, а депутатів-воїнів планували звідти вилучити.

Скандальні поправки на комітеті провалилися. Але затикання армії рота і спроба карати за кожне слово правди набирає обертів.

Бойового комбата легендарної 46-ї бригади, яка тримала оборону Бахмута, пана Анатолія з позивним Купол знімають і понижують у посаді за інтервʼю Washington Post. На відміну від папуг з Банкової, які безвідповідально коментують все підряд у марафоні й не вилазять з ТБ, «Купол» з 2014 року на війні.

Солдати називають його батьком, він відповідально ставиться до військової справи, береже життя підлеглих і при цьому дає точний аналіз безпековій ситуації, називає речі своїми іменами. В інтерв’ю він сказав очевидне – перед відправкою в пекло солдатів треба вчити і готувати. Що тут не так?

До речі, наша фракція зареєструвала законопроєкт про створення інструкторських центрів і обов’язкову серйозну підготовку бійців ТрО перед відправкою на фронт.

Але в логіку марафону, де ми вже перемогли, важка правда не вписується. ЗСУ мають бути героїчними і мовчазними.

Скажу відразу, наші ЗСУ точно не говорять нічого, що могло би підірвати обороноздатність країни і мотивацію воїнів її захищати. Навпаки, їх реалістичний погляд на ситуацію важливо враховувати, виправляти певні речі та рухатися до перемоги.

Ми не дамо нікому принизити українських воїнів, позбавити їх виборчих прав і права голосу.

Дякуємо легендарній 46-й за мужність і героїзм, її комбату – за надзусилля тримати оборону Бахмута.

Купол має отримати відзнаку, а не догану. Навіть якщо в нього немає сторінки в Instagram.


Володимир Ар’єв

14.03.2023 р.

Якраз на День добровольця нова концепція від Міноборони для офіцерів добігла. В подарунок, так би мовити.

Вирішили типу адаптувати «нормативно-правові акти у сфері безпеки і оборони України у контексті євроатлантичної інтеграції».

Красива назва, є хороші ідеї, але вони не менш красиво приховали конкретний удар по правах військових.

По-перше, заткнути рота через «визначення механізмів, які заборонятимуть військовослужбовцям, а особливо військовим керівникам, висловлювати свої коментарі стосовно внутрішньополітичних питань, а також їх участь у політичній діяльності відповідно до конституційних прав та меж військової служби».

По-друге, викреслити з суспільно-політичного життя через «визначення механізмів, які заборонятимуть ЧИННИМ військовослужбовцям балотуватися чи займати політичні посади будь-якого
рівня, у тому числі у Верховній Раді України».

По-третє, привіт від ОП у вигляді зрізання повноважень Генштабу ЗСУ через «скасування специфікації повноважень, відповідальності Генерального штабу Збройних Сил України протягом усього процесу планування оборони та управління ресурсами, а натомість визначати ці повноваження та обовʼязки за допомогою директив, що видаватимуться Міноборони».

Здається, на Банковій реально готують невдовзі вибори, і тому починається етап усунення конкурентів. Причому, усіх.

Напевно, вважають, що вони дункани маклауди. Янукович теж так вважав.


Олександр Погребиський

15.03.2023 р.

Ну що друзі, я Вас вітаю.

Це робиться через гарно завернуто через концепцію Міністерство Оборони, посилаючись на НАТО. Між першим та другим читанням законопроекту №4210 хочуть запихнути ось такий «гарний» диктататорський список норм:

  • Міністр оборони наділений повноваженнями щодо затвердження Положення про Генеральний штаб Збройних Сил України;
  • Міністр оборони подає Президенту України кандидатури офіцерів вищого військового командування для
    призначення на керівні посади у Збройних Силах або їх звільнення;
  • Підвищення ролі Верховної Ради України у затвердженні кандидатур офіцерів на призначення на найвищі посади в ЗСУ;
  • Визначення механізмів, які заборонятимуть військовослужбовцям, а особливо військовим керівникам, висловлювати свої коментарі стосовно внутрішньополітичних питань,а також їх участь у політичній діяльності відповідно до конституційних прав та меж військової служби;
  • Визначення механізмів, які заборонятимуть ЧИННИМ військовослужбовцям балотуватися чи займати політичні посади будь-якого рівня, у тому числі у Верховній Раді України;
  • Повноваження військових керівників включали тільки можливість дорадчої допомоги керівним органам прийняття рішення, таким як РНБО, а не здійснення функцій членів з повноцінним правом голосу, оскільки це перетворює їх на безпосередніх учасників процесу формування політики;
  • Скасування специфікації повноважень, відповідальності Генерального штабу Збройних Сил України протягом усього процесу планування оборони та управління ресурсами, а натомість визначати ці повноваження та обовʼязки за допомогою директив, що видаватимуться Міноборони.

Тут все «збалансовано».

Найголовніше, це порушення конституційних прав, якщо згідно чинного законодавства в нас військовослужбовці і так позбавлені багатьох норм, що доступні громадянам, то зараз це ще більш поглиблюється.

Прямо забороняється участь у виборах і висловлення публічно своєї думки стосовно внутрішньополітичних процесів.

Щоб Рада все ж прийняла Закон, тут дозволяється Раді затверджувати кандидатури військових керівників саме через Раду, ніби вона в процесі.

Тепер (увага!) подає цих керівників не Головнокомандувач, яким зараз є Залужний, а міністр оборони саме президенту (зараз це робить Головнокомандувач), і так, щоб ви розуміли, не Головнокомандувач формує собі команду, а міністр оборони йому формує команду за погодженнямі з президентом та ВРУ, міністр цивільний, президент цивільний, Верховна рада цивільна, призначають військовому керівнику військову команду.

Друзі, ми вже майже в диктатурі.

На всяк випадок: Дана публікація написана мною як депутатом Київради, а не як військовослужбовцем. Це так, щоб знову не вигнали з в/ч.

Довідково. Сержанта ДШВ Олександра Погребиського після інтерв’ю “Українській правді” про обстановку в Соледарі, з якого в січні 2023 року виходила українська армія, перевели з бойового підрозділу в навчальний центр ДШВ, на посаду головного інструктора роти.

* * *

Комітет не підтримав правки, про які я писав вище!

Але треба стежити, щоб це не спливло з іншого боку під іншим соусом!

Народні депутати від Європейська Солідарність контролюють це питання.


Юрій Луценко

15.03.2023 р.

Рішення вивести капітана Луценка з фронту було лише квіточками.

Все виявилося більш глобальним.

Вчора на комітеті ВР вибухнула бомба. Причому бомба добре замаскована. Бо якщо ви шукатимете текст суперскандальних правок по номеру законопроекту 4210 – ви їх не знайдете. Зате їх можна знайти по назві закону «… про зміцнення демократичного цивільного контролю над ЗСУ…».

В цьому законопроекті пропонується:

– заборонити всім військовослужбовцям висловлюватися про внутрішню політику;
– заборонити всім військовослужбовцям бути депутатами будь якого рівня;
– передати від Главкома до Міністра оборони функцію подання для призначення начальнику Генштабу та командувачів видів ЗСУ.

Вчора ці скандальні поправки були відхилені.

Але залишився стійкий присмак бажання закрити рот героям війни і зв’язати руки особисто Залужному.

 

Проект Закону №4210 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони

Готується до другого читання.

Автор