Суто ринкове банкрутство

Євген Дубогриз

Це про той SVB (Silicon Valley Bank), сіліконово-долинний, так би мовити, банк.

У нас, в Україні, маю на увазі, взагалі люди майже завжди забувають, що переважна більшість банкрутств банків стаються суто з ринкових причин. Десь недооцінили ризики або помилилися з бізнес-моделлю, або взагалі все зробили правильно, і ризики прорахували, і модель була життєздатна, та програли просто конкуренцію та вилетіли з ринку.

І це ось, такі причини і випадки, це переважна більшість, дуже переважна.

Не фрод, не схематоз, не махінації власників, бо в нас, коли банк виходить з ринку, або коли його вже виводять, бо сам не хоче йти, навіть мертвим не хоче, то всі шукають якусь зраду чи то схематоз банку, чи то підступні дії Нацбанку.

Банк недооцінив ризики, вклався в те, що подешевшало, перекрити збитки не стало чим, люди, хто ходив до школи та вчив арифметику, та ті, хто не ходив, але мав інтуїцію, почали забирати гроші, пішли проблеми не тільки з капіталом, а й з ліквідністю, от і все.

Принаймні так воно збоку виглядає, бо ясно, що всередині ніхто з нас там не був.

І це суто ринкова історія, так воно і працює.

Ту навіть ніяких уроків не придумаєш за мотивами цієї історії. Все буде загальновідомі істини та Капітан Очевидність: ну так, ризики треба рахувати; ну так, не можна всі яйця чи гроші в один кошик, висока концентрація – це ризик (оці ж всі правила і ліміти на концентрацію активів вони ж грішми написані, а де-не-де і справді кров’ю); ну да, ігри з державою, маю на увазі, з державними активами, закінчуються погано, якщо в це грати довго, це той стіл, за який сідати варто лише тоді, коли є чіткий план, як звідти виходити, і головне, коли, і потім цього плану дотримуватися.

Настільки прописні істини, що їх і повторювати немає сенсу; бо хто їх знає, той знає, а хто не знає, тому хоч кажи, хоч ні, допоки на власній шкірі не відчує, то не зрозуміє.

Так само питання – що далі. Та нічого далі, імхо. Нічого важливого, нічого критичного. Продавати там є що, щоб компенсувати збитки, хоча б частково, це ж не [підставити назву будь-якого нашого неплатоспроможного банку], де навіть стільці та упси виносять, що вже про портфелі казати.

Що стартапи зараз істерять про крах та шторм, а медіа то активно розганяють, бо емоції, хайп, лайки, перегляди, реклама. То це в чистому вигляді «вкладники банку Михайлівський», які хочуть, аби за їхні власні дії платили інші платники податків. Це взагалі такий тест на зрілість стартапу: якщо ти даєш гроші банку, навіть не перевіривши фінстан, то, може, й на краще, що той стартап не злетів. Свого роду екзамен, можна сказати, хто не витримав, ну що ж.

Що нам з того. Я б тут навіть трохи поіронізував. «Якщо збанкрутів Мегабанк, нішевий банк із бізнес-моделлю та всім іншим – що це значить для фінансової системи, нехай, наприклад, Болгарії?».

Версії, що це крах світової фінсистеми чи то взагалі світового укладу та порядку, мовляв, прєдвєснік, перша ластівка, навіть обговорювати не хочеться 🙂.

 

Forbes Ukraine: Збанкрутував американський Silicon Valley Bank. Це найбільший крах банку за 15 років

В США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством з часів економічної кризи 2008 року і другим за величиною в історії США, пише The New York Times. SVB займав 16-е місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів.

Автор