Вісті з фронтів. 09.03.2023

Костянтин Машовець

Дещо про УВ “Запад”, пігдогівських піцназьорів та інші “мінливості війни”.

1. На Харківському напрямку противник продовжує реалізацію комплексу заходів, спрямованих на сковування сил та засобів ЗСУ та недопущення їх переміщення на інші напрямки та ділянки фронту. Зокрема, протягом останніх двох тижнів противник значно активізував ведення диверсійно-розвідувальної діяльності по цьому напрямку.

Безпосередню участь в цих діях приймає зведений тактичний загін Центру сил спеціальних операцій (ЦССО) “Сенеж” (с. Сенеж, Московська обл. рф) у кількості 70-80 в\сл, розгорнутий в районі м. Валуйки (25 км від ДКУ).

Так протягом 4 та 6 березня нинішнього року диверсійно-розвідувальні групи цього загону здійснили принаймні дві спроби перетнути державний кордон України (ДКУ) на цьому напрямку (район с. Бударки та район с. Зелене відповідно) та інфільтруватися на територію власне України. Обидві спроби закінчились невдало для противника, його ДРГ після виявлення та нанесення вогневого ураження по ним були вимушені повернутися на територію рф.

Очевидно, що особовий склад даного підрозділу залучається командуванням противника для ведення активної розвідувально-диверсійної діяльності на цьому напрямку з метою визначення найбільш вразливих ділянок у системі оборони СОУ, її особливостей та виявлення оперативної побудови сил та засобів СОУ, розгорнутих в даній операційній зоні.

Також не має сумніву в тому, що активна розвідувально-диверсійна діяльність відповідних сил противника здійснюється на цьому напрямку саме в інтересах його оперативної групи (ОГ) “Белгород”, що може свідчити про підготовку її командуванням ряду активних наступальних дій принаймні тактичного масштабу у випадку успіху наступальних дій УВ “Запад” на Куп’янському напрямку.

Скоріше за все, якщо противнику вдасться добитися чогось суттєвого в районі Куп’янська та північніше нього, ОГ “Белгород” (звісно, посилена до цього) спробує одночасно з цим зобразити “щось активне” через ДКУ на Вовчанському або Великобурлукському напрямках. Саме тому ці “підмосковські” диверсанти зараз намагаються активно шаритися тилами нашего оперативно-тактичного угрупування, яке обороняється на Куп’янському напрямку.

Довідково. Склад сил та засобів ОГ “Белгород”, розгорнутої на Харківському операційному напрямку на даний момент:

– ОГ “Белгород” (КП\ПУ розгорнутий в районі с. Борисовка);
– 1-й і 2-й мотострілецькі батальйони (мсб) 245-го мотострілецького полку (мсп) 3-ї мтострілецької дивізії (мсд) 20-ї ЗВА Західного ВО (райони с. Октябрский та с. Новостроевка відповідно);
– 3-й мсб 252-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА (район с. Борки);
– 4-й мсб 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА ( район с. Красная Яруга);
– 2-й мсб 27-ї омсбр 1-ї гв. танкової армії (ТА) (район с. Плотвянка);
– зведений мсб 1-го мсп 2-ї мсд 1-ї гв.ТА ( район с. Шебекино);
– 1015-й мсп територіальних військ (ТрВ) (район с. Борисовка);
– 1007-й мсп ТрВ (район с. Безсоновка);
– 1844-й омсб 263-ї омсбр ТрВ (район с.Томаровка),;
– 1 окремий гаубичний артилерійський дивізіон (огадн) та 4 окремих протитанкових артилерійських дивізіону (оптадн) ТрВ.

Загальна чисельність оперативної групи (ОГ) “Белгород” складає до 7.5 – 7.7 тисяч військовослужбовців, тобто у організаційно-штатному вимірі це:

– 2 мсп (обидва зі складу територіальних військ, обидва в процесі доукоплектування та розгортання);
– 7 мсб (всі, за виключенням одного, кадрові, зі складу військ Західного ВО – 20-ї гв.ЗВА та 1-ї гв.ТА );
– до 5-и артилерійських підрозділів рівня “дивізіон”.

Таким чином, на даному напрямку противник має можливість у найближчий час, в кращому для себе випадку, за “найоптимістичнішими оцінками”, виставити до 6-8 БТГр у першому ешелоні, до 3-4 БТГр у другому.

Причому, скоріше за все, у першому ешелоні будуть діяти кадрові підрозділи зі складу 1-ї гв. ТА та 20-ї гв. ЗВА, а у другому – переважно підрозділи ТрВ. Цього цілком вистачить для проведення локальних наступальних дій тактичного масштабу, щоб у самий відповідальний момент (коли на Куп’янському напрямку розгорнуться основні події) скувати частину сил та засобів СОУ, але цього явно замало, щоб “взяти” Великий Бурлук чи прорватися до передмість Харькова.

2. Існує ще один показник, окрім вище зазначеного, того, що противник цілком ймовірно розглядає можливість проведення силами свого УВ “Запад” узгоджених по місцю та часу активних наступальних дій саме на Куп’янському напрямку. Зокрема:

– По рубежу Дворічна – Лиман Перший противник вже намагається приховано знімати свої та наші МВЗ (проводить розмінування та облаштування проходів у них). До цих робіт залучені підрозділи 30-го інженерно-саперного полку (ісп) 6-ї загальновійськової армії (ЗВА) Західного військового округу.
– В районі с. Тавільжанка закінчується розгортання принаймні 2-х БТГр 138-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) 6-ї ЗВА, включаючи підрозділи типу “Шторм”.
– Таке саме відбувається й в районі с. Вільшана, де вже розгорнуті зведені штурмові підрозділи 25-ї омсбр 6-ї ЗВА (також загальним обсягом до 2-х БТГр).

3. Командування військ противника продовжує відчувати “неприємні почуття” з приводу існування Сіверсько-Білогорівського виступу СОУ, який об’єктивно загрожує його планам продовження наступу по напрямку на Лиман, а також суттєво ускладнює його становище як в районі Кремінної, так й на Лисичанському напрямку.

Саме тому протягом останнього тижня ним був реалізований ряд заходів, спрямованих на “покращення ситуації”. Той факт, що вони нічим суттєвим для нього не закінчилися, судячи зі всього, його не зупиняє. Воно продовжує провадити нарощування своїх сил та засобів на цьому напрямку, очевидно, з метою добитися принаймні скорочення в обсягах цього загрозливого виступу СОУ. Зокрема:

– в район с. Вовчоярівка (у резерв УВ) переміщений доукомплектований мотострілецький батальйон (мсб) 88-ї омсбр 2-го АК;
– в свою чергу, в районі с. Золотарівка противник ввів у бій ще один підрозділ – 375-й окремий стрілецький батальйон (осб) мобілізаційного резерву (МР) того самого 2-го АК.

4. В районі м. Енергодар готується розгортання зведеного тактичного підрозділу сил спеціальних операцій (ССО) головного управління (гу) гш зс рф, який має на озброєння ударні БПЛА (баражуючи боєприпаси):

– типу “КУБ” – до 20 одиниць;
– типу “Ланцет” – до 15 одиниць.

Ймовірно, цей підрозділ буде застосований на Запорізькому операційному напрямку. Його головним завданням стане пошук, виявлення та знищення артилерійських систем та РСЗВ “західних зразків”, в першу чергу – MLRS типу М270 та M142 HIMARS.

Можливі райони розгортання та бойового застосування – с. Кам’янка -Дніпровська, с. Дніпрорудне, м. Василівка, м. Енергодар, с. Чистопілля та район с. Вербове – с. Новофедорівка.

Очевидно, командування противника намагається уникнути або принаймні суттєво знизити рівень інтенсивності та ефективності застосування командуванням СОУ далекобійних та високоточних засобів ураження на Мелітопольському напрямку, аби забезпечити більш-менш сталу стійкість своїх систем бойового управління, зв’язку, логістики та матеріально-технічного забезпечення на ключовому для себе напрямку.

Автор