«Дієві» маніпуляції

Костянтин Корсун

У «Дії» провели опитування “чи залишати 8 березня вихідним днем?”. З цілком очікуваним результатом: більшість за збереження вихідного.

Знаєте, це як запитати, скільки раз вам краще їсти – двічі чи тричі на день. Або скільки днів на тиждень працювати за однакову зарплату – п’ять чи чотири. Шо хоч даю на відсіч: мудрийнаріт, який голосує за принципом «ну хоч паржом», однозначно і завжди проголосує за халяву.

Це базові закони соціальних відносин.

Саме тому, наприклад, Конституцією України (ст. 74) заборонено виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії. Тому що мудрийнаріт завжди буде обирати халяву. Завжди, без виключень.

Але якщо ти хочеш просто затягти у свій додаток максимальну кількість користувачів, пообіцявши начебто «Результати голосування врахують у Парламенті», – оце саме те. І пофіг, що законодавча влада (ВРУ), яка приймає закони, геть не зобов’язана виконувати обіцянки влади виконавчої (Президент, Кабмін), яка проводить «опитування», – ти обіцяй, це завжди працює в Україні.

При тому що формально Конституцію не порушено: це ж не «референдум», а просто «опитування». І питання не прямо про бюджет, хоча кількість вихідних прямо на нього впливає.

Причому, характерна деталь, хом’ячків одразу привчають до слова «голосування». Щоб піпл звикав «голосувати» в Дії. Спочатку за всяку фігню типу Євробачення, потім про більш чутливі питання щодо «кількості вихідних». А потім, коли клієнт вже щільно сидітиме на голці «Дія-голосувань» та матиме стійку ілюзію, ніби він на щось там впливає, натискаючи кнопавки в додатку, – ось тоді вже можна (пере)обирати політичну владу у країні. До того часу виборці повинні вже свято вірити, що їх не намахують, та напрацювати стійку Дія-залежність. Не сумніватися, вірити і не дивилися вгору. Нахрін критичне мислення.

І, до речі, перевірити, чи дійсно стільки мільйонів людей «проголосували», і чи дійсно результати саме такі, – немає ніякої можливості. Аб. Со. Лют. Но. «Ви просто вірте нам, ми ж «держава», ми не обманюємо».

Вірте людям, яких ловили на брехні раз приблизно п’ятсот, а вони робили морду ящиком і «тихенько йшли в ліс».

Які так і не пояснили кейс «підпису Джо Байдена». Хто не в курсі, нагадаю: це випадок 2021 року, коли петицію про відставку татарова підписали кілька фейкових сутностей фейковими електронними підписами, один з яких був Joe Biden. Мета очевидна – дискредитувати саму петицію. За неофіційними даними, підробку організував високопоставлений офіцер СБУ, якого тихенько звільнили, коли почався гучний скандал. Притомного пояснення тій ситуації влада так і не надала. Як і не було розслідування чи, недайбох, покарання винних. Детальніше про цей випадок тут.

А у мене є ще ідеї для популістів: провести «опитування» про збільшення зарплат&пенсій до $4,000 чи про негайний вступ України до ЄС, або про метод публічної страти пітуна. Гарантую, що некритично мисляча маса радісно «голосуватиме», відчуваючи свою причетність до чогось великого та важливого, а організатори шоу набуватимуть ілюзорної популярності.

І це не має нічого спільного з «електронною демократією».

Тому що справжня демократія категорично передбачає підзвітність та підконтрольність влади. А цього немає і близько у випадку «Дії» та «дієвих» – лише маніпуляції та популізм. І досить недешевий, між іншим, судячи по величезному штату дорогезних дія-розробників.

До речі, через «Дію», де кожен голосувальник однозначно ідентифікований, вже можна збирати досьє на потенційних виборців, формувати профілі їхніх вподобань, малювати психологічні портрети, мати уявлення про світогляд та моральні цінності, розрахувати ступінь політичної активності кожного і ще багато інших цікавих речей робити. Всі дані зручно зібрані в одному місці. Тиць – і ось тобі розгорнута персональна інформація про кожного, чого немає у жодній іншій базі даних. Бінго.

Все це може і обов’язково буде використано під час наступної виборчої кампанії.

Cambridge Analytica такого і не снилося.

Автор