Болісний прогноз генерала Назарова

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Війна Росії проти України триватиме ще щонайменше рік. Про це в інтерв’ю виданню Der Spiegel заявив головний радник головнокомандувача ЗСУ (тобто Залужного) генерал Віктор Назаров.

Так-так, той самий. Той самий, якого за часів Порошенка тодішні опозиціонери (частина яких нині представники влади) поливали всіма можливими сортами багнюки. І в Іловайську його звинувачували, і в загибелі ІЛ-76 з десантниками над Луганським аеропортом (суд виправдав Назарова, до речі). Генерал Залужний, як бачимо, всі ці звинувачення вважає нісенітницею, інакше генерал Назаров не був би його радником. Там, до речі, в Генштабі біля Шаптали мов чорний віл працює не менш “любимий” противниками Порошенка генерал Віктор Муженко, якого Зеленський у перші ж дні президентства відпривив у відставку у підкреслено принизливий спосіб.

Це я написав спеціально для шанувальників ЗЕ, які люблять просторікувати, що “Залужного призначив ЗЕ, а тому перемоги Залужного – це перемоги ЗЕ”. Це перемоги ще й Муженка з Назаровим, як бачимо. Їх теж ЗЕ повернув на службу? Чи просто Залужний послав думку Банкової за русскім воєнним кораблем і повернув у командування ЗСУ професіоналів?

Я просто переконаний, цей прогноз Назарова зараз породить бурю. Зараз йому пригадають все, чим бруднили раніше. Це вже стає доброю традицією. Спершу виходить Буданов із солодкими казочками, мовляв, війна закінчиться от скоро, лише потерпіть. А з’являється Залужний або хтось до нього наближений, і з військовою прямотою говорить: “Ні, панове. Дива не буде”.

І знаєте, я вірю Назарову, а не Буданову. Скажу більше, я вже давно не маю ілюзій. Я призваний у квітні минулого року – так от на дембель я піду не у квітні. І не в травні. І навіть не восени. Дембель мені світить, ой як не скоро…

Чому так? Ну, розумієте, як раз ця війна проказала наглядно, аби втратити шмат Харківської області від кордону до Харкова достатньо кількох годин, а аби відвоювати назад – знадобилося п’ять місяців. Те саме скрізь. Нам доведеться звільняти території чотирьох областей плюс Крим. Перед нами – Мелітополь, Маріуполь, Донецьк і Луганськ. Перед нами Крим. А в противниках у нас Росія, в якій ресурсів до чорта.

Звісно, я сильно хочу, аби ЗСУ якось пішли в наступ, і фронт рухнув так само як фронт Червоної армії у 1941 р. Аби звільнення Донецька, Луганська та Маріуполя відбулося так само без вуличних боїв, як звільнення Херсону. Але… Війна навчила мене бути готовим до найскладнішого.

А в ЗСУ… Хлопці і дівчата воюють вже рік, часто без жодної ротації. Порізали зарплатні. Указ про кримінальну відповідальність військових. Все це на тлі корупційних скандалів і нардепів “Слуги народу”, що купують собі дорогі іномарки.

Що все це означає? Це означає, що воювати доведеться повільно. Довше вести бої в обороні. Обережніше планувати наступальні операції. Завжди робити поправку на те, що виконавці – це заморені хлопці і дівчата, які тримаються виключно на своєму патріотизмі. Бо немає бажаючих на 100 тисяч.

Але більшості населення це усвідомити важко. Бо повністю повторюється ситуація виборів 2019 р. Маємо сувору реальність, а більшість хоче казки. Тому більшість скаже: “Назаров зрадник і нероба”. Назвали б “баригою і мародером”, але так називають того, хто створив сучасні ЗСУ і хто забезпечує їх всім від БТРів до безпілотників.

Але більше за всіх біситися від прогнозу Назарова буде чинна влада. Серед іншого тому зараз цькуватимуть Назарова. Бо в ОПУ гарно знають настрої солдат і їхніх родин. В ОПУ розуміють, що їм доведеться призивати нових і нових людей. А кожен новий призваний – це удар по рейтингу влади. Влада розуміє, що прогноз Назарова ущент убиває її план провести вибори і президента, і парламента зразу після перемоги. Бо перемога через рік від рейтингу влади каменя на камені не залишить.

Але вибору нема. У Залужного говорять прямо, війна триватиме ще рік. Мінімум рік. Це говорять люди найменше зацікавлені у зневіренні солдатів.