Санкції на часі. 14.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

У новий пакет санкцій ЄС, що вводиться до річниці початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, планують включити чотири російські банки, включаючи Альфа-банк. Також до санкційного списку можуть включити близько 130 фізосіб та організацій.

Крім цього, Брюссель має намір заборонити експорт із ЄС до росії вантажівок і будівельної техніки, а в зворотному напрямку – заборонити імпорт з росії в європейські країни каучуку та бітуму.

Поки що невідомо, чи потрапить під заборону російський експорт алмазів. Повідомляють також, що не досягнуто згоди про санкції на росатом і ядерну індустрію рф загалом.

В цілому, за попередніми даними, пакет виходить слабшим, ніж анонсувалось. ЄС упритул наближається до необхідності задіювати механізми, щоб обходити вплив тих членів, які не бажають розривати ті чи інші стосунки з рф через внутрішні питання.

У цій ситуації марно нарікати. Натомість Україна має мобілізувати всі сили для переконання союзників. Влада повинна забути пихатий підхід «ми все самі» – настає період, коли єдність знову є питанням виживання.

І необхідно уникати будь-яких ситуацій, які дають аргументи «розуміючим путіна». Тому спроби «пропетляти» з розслідуванням корупційних скандалів чи під шумок протягти антидемократичні закони під виглядом «європейських» мають бути забуті.

Чим глибший вплив санкцій, тим більш переконливою і словом, і ділом має бути Україна.

А поки працюють ті санкції, які вже ухвалені.

1. росія готова продавати свою нафту по 49 дол США.

Формула дисконту постійно переглядається, і доходи падають.

2. Невдала агресія – поганий помічник для просування своїх товарів.

росія втрачає найбільшого покупця зброї. Індія заморозила переговори щодо вертольотів та літаків.

3. Центробанк рф повідомив про підвищення норм резервування для боротьби з надмірною ліквідністю грошей у системі. Центробанк росії підвищує з березня нормативи обов’язкових резервів.

Хочуть стримати ріст цін – але одночасно гальмують і без того напівдохлу економіку.

4. Італійська Ansaldo Energia, постачальник послуг для енергетичної промисловості, підписала у Баку угоду з Azerenerji, найбільшим виробником електроенергії в Азербайджані.

Рим шукає нових постачальників, щоб замістити імпорт з росії, і має намір покінчити із залежністю від російського газу до кінця цього року, сказав міністр промисловості Італії.

Частка російської сировини в італійському газовому імпорті склала 16% минулого року, тоді як 2021 року сягала 40%.

5. А Єврокомісія повідомляє, що споживання газу в ЄС у жовтні-листопаді було на 25% нижчим за середній рівень за 5 років.

І далі ж буде.

Автор