Північна Корея постачала ракети «ПВК Вагнера» – Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що Північна Корея постачала ракети російській «ПВК Вагнера» для війни Росії проти України, повідомляє Радіо Свобода.

«Північна Корея поставила боєприпаси і ракети російській групі Вагнера, ще більше посилюючи загарбницьку війну Росії проти України. Президент Путін може закінчити війну сьогодні. Але проблема полягає в тому, що ми не бачимо жодних ознак того, що президент Путін і правителі в Москві готуються до миру. Ми бачимо протилежне. Ми бачимо, що вони готуються до подальшої війни, що вони мобілізують більше солдатів, понад 200 000, а потенційно навіть більше. Що вони активно купують нову зброю, більше боєприпасів, нарощують власне виробництво, але також купують більше зброї в інших авторитарних державах, таких як Іран і Північна Корея», – сказав він під час візиту до Південної Кореї, повідомляє пресслужба НАТО.

За його словами, немає жодних ознак того, що президент Путін змінив свою загальну мету вторгнення – встановлення контролю над Україною.

«Тож поки це так, ми повинні бути готові тривалого шляху. Тому що для всіх, хто вірить у демократію, в заснований на правилах міжнародний порядок, надзвичайно важливо, щоб президент Путін не виграв цю війну. Частково тому, що це буде трагедія для українців, але й небезпечно для всіх нас. Це зробить світ небезпечнішим», – додав генеральний секретар НАТО.

У грудні минулого року у Білому домі заявили, що «ПВК Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї, щоб допомогти зміцнити свої сили, які воюють разом із російськими військами в Україні, повідомила агенція AP.

За словами речника Білого дому з питань національної безпеки Джона Кірбі, представники розвідки США встановили, що Північна Корея минулого місяця завершила першу поставку зброї, яка включала ракети.

Джерело

«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»