Порошенко у штаб-квартирі НАТО. Частина 2 (фото, відео)

Порошенко під час зустрічі з Генсеком НАТО закликав пришвидшити розгляд заявки України на членство в Альянсі

Петро Порошенко під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО за участі Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в Брюсселі закликав пришвидшити розгляд заявки України на членство в Альянсі. Про це Порошенко повідомив у Facebook.

«Сьогодні у Брюсселі висловив слова щирої вдячності Альянсу та країнам-членам за потужну військову та політичну допомогу Україні. Наша держава перетворилася в надміцний надійний щит захисту союзників від варварства росії та за останній рік вже на полі бою довела свою готовність до членства в Альянсі», – написав п’ятий Президент.

«Звернув увагу Генерального секретаря НАТО на необхідність пришвидшення розгляду офіційної заяви України щодо приєднання до Альянсу. Без України цей трансатлантичний проект так і не буде завершеним. Водночас з Україною НАТО стане і сильнішим, і безпечнішим, і авторитетнішим не лише в регіоні, а й у світі», – переконаний Порошенко.

Він зазначає: в Україні розраховують на стратегічну делекоглядність та справді амбітні рішення під час чергового саміту НАТО у Вільнюсі цього року.

«Також ми говорили про постачання бронетехніки та винищувачів для ЗСУ. Наголосив, що нове наступальне озброєння має бути поставлене для ЗСУ в січні-лютому, перш ніж росія використає нову хвилю мобілізації», – пише Порошенко.

Як повідомив Порошенко журналістам, у Брюсселі обговорювали, як зробити допомогу Україні більш ефективною.

«Я майже кожен тиждень буваю на фронті, бо дуже важливо встановити комунікацію і передавати те, що кажуть наші воїни, солдати, офіцери, що вони потребують найбільше. І доносити це до тих, хто приймає рішення тут, у Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО», – сказав Порошенко.

«На моє переконання, ми потребуємо декількох кроків. Крок перший – це звичайно зброя. І дуже обнадійливим виглядає результат Рамштайну, коли ми отримаємо майже 1200 бойових броньованих машин. Коли вже є артилерія, вони дають можливість Україні створити 8-10 додаткових бригад, які будуть брати участь у весняному контрнаступі, а також посилять можливості оборони», – вважає п’ятий Президент.

«Щодо питання танків Леопард, я особисто дуже оптимістичний. Я переконаний, що ця потужна хвиля підтримки врешті-решт швидко призведе до постачання Україні танків, бо нас не влаштовують лише обіцянки, що ми отримаємо той чи інший тип  зброї в 2023 році. Ми потребуємо їх зараз, вже в січні – лютому. І все, що може бути доставлено, причому раніше ніж результати мобілізації рф, це подвоює або потроює ефективність застосування», – наголошує Порошенко.

«Ми маємо переходити і до постачання винищувачів F-16 та ударних гелікоптерів. Нарешті має бути прийняте рішення про ракети великого радіусу дії для атаки на логістику, склади і пункти управління російських військ. На сьогодні вони розташовані буквально в 150-200 км і почувають себе в безпеці – це категорично неприйнятно», – вважає п’ятий Президент.

«Ми сьогодні говорили про протиповітряну оборону і різке збільшення її можливості. Ми сьогодні говорили про розвідку включно з стратегічними безпілотними літальними апаратами, яких сьогодні потребують наші війська. Ми говорили про збільшення радіусу дії HIMARS,  і ця розмова була достатньо продуктивною. На моє переконання, поєднання всього компоненту, політичного, військового може призвести до результатів», – повідомив Порошенко.

Джерело

 

Треба зробити все можливе, щоб на саміті у Вільнюсі Україну офіційно запросили в НАТО – Порошенко з Брюсселя

Петро Порошенко після засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО заявив, що на саміті у Вільнюсі Україна має отримати офіційне запрошення в Альянс. Він також пояснив, що НАТО є найкращим безпековим механізмом, і стратегічні рішення про підтримку України ухвалюються на базі Альянсу.

«Нічого важливішого для нас зараз, ніж підтримка Збройних Сил і координація роботи по забезпеченню міжнародної солідарності країн на підтримку Збройних Сил України не існує. І НАТО – це найкращий механізм. Попри те, що більшість допомоги для нас надходить через формати Рамштайну, через формати двосторонньої співпраці – стратегічні рішення приймаються на базі НАТО», – заявив Порошенко журналістам.

«Ми поставили питання не обмежуватися лише танками Леопард. Питання винищувачів F-16 – це питання сьогоднішнього дня, а не коли-небудь у 2023 році. Питання збільшення радіусу дії для ракет, які постачаються Україні, включаючи ATACMS – це питання сьогоднішнього дня. Ми маємо їх отримати зараз і вже – для того, щоб ефективно забезпечити контрнаступ, для того, щоб зірвати російський наступ навесні», – зазначив Порошенко.

«Ми поставили питання великої кількості боєприпасів – починаючи від снарядів для автоматичних гранатометів, яких дуже потребують наші війська в Бахмуті і на сході, і завершуючи питанням протидії дронам. Ключове для нас – протиповітряна оборона», – наголошує п’ятий Президент.

«Вперше ми підняли питання координації дій країн-членів НАТО щодо санкцій. Зараз обговорюється дев’ятий пакет санкцій. Я кажу: мета – вдвічі зменшити російський експорт. Був 580 млрд, має бути 290, не більше. І це буде у поєднанні з потужністю Збройних Сил України найбільш ефективним засобом зупинити війну», – вважає Порошенко.

Він також повідомив, що українська делегація підтримала позицію щодо членства України в НАТО.

«Для мене є категорично неприйнятним позиція окремих в тому числі наших союзників про те, що давайте домовимося, коли Україна переможе, тоді відкриють двері для України в НАТО. Ні, бо саме членство України в НАТО є ключовою складовою і для нашої перемоги, і для миру на українських умовах. Миру без членства України в НАТО не буде. Це мають зрозуміти всі. І це те, що я сьогодні намагався донести і доніс. Це питання ставилися і Генсеку, це питання ставилося і керівникам Парламентської асамблеї. Це питання ставилося і послам», – повідомив Петро Порошенко.

«Ми дуже сподіваємося, що нам вдасться просунути це питання напередодні саміту у Вільнюсі. Ми тримаємо кулаки. Вільнюс щасливе для нас місто. Ми не говоримо про те, що у Вільнюсі має бути прийняте рішення про членство. Але ми говоримо, щоб Україна нарешті отримала запрошення в НАТО. І ми будемо робити все від нас залежне, щоб це запрошення нарешті прозвучало», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Україна має показати вірність реформам та зміцнювати демократію

Голова комітету з питань інтеграції України з ЄС, народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Facebook поділилась підсумками засідання Міжпарламентської ради Україна – НАТО.

Вона зазначила, що протягом усього дня була дуже відверта розмова за участі і Генерального секретаря Альянсу, і заступників генсека, послів країн-членів та депутатів національних парламентів.

«Важливо, що Альянс дотримується єдності в питанні підтримки України. Усі розуміють, що результат цієї війни визначить геополітичне та безпекове майбутнє Європи і всього світу. Хоча військова допомога формується у ширшому форматі Рамштайну та вийшла на новий якісний рівень, – НАТО як організація підтримує нас через комплексний пакет допомоги (КПД), який спрямований на подолання наших поточних викликів», – наголосила Климпуш-Цинцадзе.

«Вважаю, що нам треба докласти більше зусиль, аби використовувати його можливості в середньостроковому форматі ефективніше. КПД має стати також інструментом для того, щоб ми стали максимально сумісними з НАТО в усіх сенсах. Звісно, ми розуміємо, що до кінця війни рішення про членство України в НАТО ухвалити неможливо. Але я наполягала на тому, що за аналогією з умовами надання нам кандидатського статусу на вступ до ЄС, треба отримати такі ж умови від НАТО, аби ми могли їх виконати і, як Швеція та Фінляндія, претендувати на політичне рішення – щойно з’явиться вікно можливостей», – переконана депутатка.

«Є багато наших друзів, які наполягають, як і ми, що вже у Вільнюсі має бути даний чіткий сигнал щодо наступного кроку запрошення України в НАТО. Але є і багато країн, які вважають, що сьогодні основним пріоритетом повинна бути допомога, аби ми вистояли і відновили свою територіальну цілісність. Відчувається, що з багатьма країнами відбулася історична трансформація в розумінні України, з одного боку, та загроз від Росії – з іншого. Водночас нам треба докладати більше зусиль, аби пришвидшити надання потужнішої військової допомоги», – зауважує Климпуш-Цинцадзе.

Вона закликає ще більше посилити інформаційну роботу, аби західні суспільства розуміли, чому їхні уряди повинні нас підтримувати.

«Наголосила на тому, що швидкість надання нам зброї – це збереження життів людей, які є нашою найбільшою цінністю. Сподіваюся, що питання про надання нам танків вирішиться найближчими днями. А ми ставимо питання про винищувачі та дальнобійні потужності», – повідомила Климпуш-Цинцадзе.

«Партнери нададуть нам усю необхідну допомогу, питання часу і наполегливої роботи. Але і ми маємо демонструвати вірність заявленому реформаторському курсу та зміцнювати демократію, які захищає українське військо на фронті проти авторитарної імперії», – резюмує Голова комітету.

Джерело

 

Петро Порошенко під час зустрічі з Девідом Макалістером закликав посилити підтримку економічної стійкості України

Петро Порошенко у Брюсселі під час зустрічі з керівником Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Девідом Макалістером обговорив посилення підтримки України з боку європейських партнерів.

«Щиро вдячний Девіду за глибоке розуміння нашої ситуації, критичних потреб нинішнього моменту та чітке стратегічне бачення на перспективу. З такими друзями однозначно переможемо та вже невдовзі отримаємо все необхідне для фронту», – написав п’ятий Президент у Facebook.

«Сучасні танки, бойові літаки, далекобійна артилерія та системи протиповітряної та протиракетної оборони – це теми, які не сходять з порядку денного будь-якої зустрічі щодо України. Так само нагальними є питання допомоги нашій державі всередині країни, від макрофінансової стабільності та енергетики до підтримки на шляху реформ», – зазначає Порошенко.

«Для наших європейських партнерів надзвичайно важливим є зміцнення економічної стійкості України на засадах зрілої демократії, політичного плюралізму, свободи слова, незалежності та ефективності державних інституцій, їхньої стійкості попри всі виклики, а також верховенство права та права людини», – наголошує Петро Порошенко.

«Навіть за часів війни Україна здатна і повинна демонструвати найкращі практики і стандарти, які повʼязують нас з цивілізованим світом та наближають до членства як в ЄС, так і в НАТО», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело

 

ППО, літаки, ракети великої дальності і танки – про що Порошенко говорив у Європарламенті

Петро Порошенко у Брюсселі під час зустрічі з депутатом Європейського парламенту, головою делегації Європарламенту в комітеті Асоціації ЄС-Україна Вітольдом Ващиковським закликав пришвидшити постачання Україні новітнього озброєння.

«Нові системи протиповітряної оборони, літаки, ракети великої дальності. Усе це Україна потребує разом з танками та бронетранспортерами. Про це наголосив на зустрічі з Головою Делегації Європарламенту у Парламентському комітеті асоціації Вітольдом Ващиковським. Ми обговорили надання Україні польських танків Leopard 2. Наш шлях до їх отримання вже коротший!», – написав Порошенко у Facebook.

Він також подякував Вітольдові Ващиковському та всьому польському народу за важливу польську допомогу під час російського вторгнення.

«Ми обговорили способи подальшого послаблення росії і посилання економічного тиску на економіку країни-агресора. Звичайно за всі злочини проти українців буде невідворотнє покарання, зокрема трибунал», – повідомив п’ятий Президент.

«Мій месидж до всього істеблішменту в Брюсселі: повноправне членство України в Європейському Союзі та НАТО пришвидшить нашу перемогу і зміцнить безпеку всього континенту», – наголосив Порошенко.

Він також висловив вдячність Європарламенту за постійну підтримку нашої держави як у відсічі російської агресії, починаючи з 2014 року, так і на шляху реформ, зміцнення стійкості держави, демократичних інституцій, політичного плюралізму та верховенства права.

Джерело

 

Порошенко у Європарламенті говорив про зброю, санкції проти росії та членство України в НАТО

Петро Порошенко в Брюсселі з Іванною Климпуш-Цинцадзе провели зустрічі з керівником Комітету у закордонних справах Європарламенту Девідом Макалістером і його заступником, співголовою Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС Вітольдом Ващиковським.

«Сучасні танки, бойові літаки, далекобійна артилерія та системи протиповітряної та протиракетної оборони – це теми, які не сходять з порядку денного будь-якої зустрічі щодо України. Так само нагальними є питання допомоги нашій державі всередині країни, від макрофінансової стабільності та енергетики до підтримки на шляху реформ», – зазначає Порошенко.

«Для наших європейських партнерів надзвичайно важливим є зміцнення економічної стійкості України на засадах зрілої демократії, політичного плюралізму, свободи слова, незалежності та ефективності державних інституцій, їхньої стійкості попри всі виклики, а також верховенство права та права людини», – наголошує Петро Порошенко.

«Ми обговорили способи подальшого послаблення росії і посилання економічного тиску на економіку країни-агресора. Звичайно за всі злочини проти українців буде невідворотне покарання, зокрема трибунал», – повідомив п’ятий Президент.

«Мій месидж до всього істеблішменту в Брюсселі: повноправне членство України в Європейському Союзі та НАТО пришвидшить нашу перемогу і зміцнить безпеку всього континенту», – наголосив Порошенко.

Він також висловив вдячність Європарламенту за постійну підтримку нашої держави як у відсічі російської агресії, починаючи з 2014 року, так і на шляху реформ, зміцнення стійкості держави, демократичних інституцій, політичного плюралізму та верховенства права.

«Навіть за часів війни Україна здатна і повинна демонструвати найкращі практики і стандарти, які повʼязують нас з цивілізованим світом та наближають до членства як в ЄС, так і в НАТО», – резюмує п’ятий Президент.

Джерело

 

Порошенко з Брюсселя: Переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися вже у 2023 році

Петро Порошенко у Брюсселі провів зустріч з Керуючим директором з питань Східного партнерства, росії та Центральної Азії Європейської служби зовнішньої діяльності Міхаелем Зібертом. Про це він повідомив у Facebook.

«Ключовими темами нашої розмови стали підтримка України у боротьбі з російською агресією та підготовка до Саміту Україна-ЄС на початку лютого у Києві. Наступний саміт має бути самітом єдності та європейського майбутнього України», – вважає п’ятий Президент.

«Нашими ключовими завданнями для досягнення спільної перемоги над путінським режимом є швидке постачання новітніх західних озброєнь, зокрема танків, літаків, ракет далекої дії; посилення санкційного тиску на росію, включаючи схвалення десятого санкційного пакету; притягнення путінського режиму до міжнародної відповідальності за військові злочини проти України, зокрема через створення спеціального міжнародного трибуналу та конфіскації заморожених російських активів на відбудову України; збільшення фінансової та економічної допомоги Україні; прискорення вступу України до ЄС та НАТО», – наголошує Петро Порошенко.

«Важливо забезпечити початок переговорів про вступ України до ЄС вже у 2023 році та необхідності зміцнення демократичних інституцій в нашій державі, зокрема справжнього парламентаризму, дієвого Конституційного суду та незалежних ЗМІ, ефективних антикорупційних органів та справедливого правосуддя», – переконаний Порошенко.

Джерело

 

Порошенко з Брюсселя: Танки будуть, і не лише «Леопарди»

Петро Порошенко, який зараз перебуває в Брюсселі, повідомив, що Україна найближчим часом отримає західні танки. П’ятий Президент, який провів низку зустрічей у штаб-квартирі НАТО, в Європарламенті та Єврокомісії, наголосив – питання з танками для ЗСУ вирішене.

«Мета була одна, дуже важлива – допомогти Україні. Позиція перша – більше зброї українській армії. Тема «Леопардів» – ми вважаємо, що ця тема вирішена», – зазначив Порошенко.

«Постачання танків ніколи нікому не здавалося неймовірним. Яку роль зараз виконує Україна і ЗСУ? Вони виконують роль 5-ї статті Північноатлантичної угоди. Не 5 стаття, а Збройні Сили України захищають країни-члени НАТО. І це інтерес не тільки України, але й країн-членів НАТО забезпечити збільшення ефективності дій ЗСУ», – пояснює Петро Порошенко.

«Зараз вже переданий офіційний запит Польщі на постачання нам 14 «Леопардів». Ми очікуємо, що вже ліченими годинами, навіть не днями, вимірюється рішення про надання дозволу Польщі. Ми не виключаємо, що Польща взагалі протягом певного часу прийме рішення закупити інші танки включно з корейськими і передати нам більшу кількість танків «Леопард», які знаходяться на озброєнні Польщі», – повідомив Порошенко.

«Ми чекаємо відповідного рішення і знаємо, що воно буде днями, від Німеччини. Це безумовно створює потужний броньовий кулак для забезпечення наступу на певних ділянках фронту», – наголошує Петро Порошенко.

«Але наступ є неефективний без засобів повітряного захисту. Наступ неефективний без того, щоб ми не зупинили панування росії в повітрі. І тому я ставив питання зараз про ракети, винищувачі. Впевнений, що це також буде. А танки – я стверджую – «Леопарди» найближчим часом будуть в Україні, і не лише з Польщі, і не лише «Леопарди», – зазначив Порошенко.

«Ми говоримо про початок наступного Рамштайну з F-16, з літаків-винищувачів, з штурмових гелікоптерів, зі збільшення радіусу дії «Хаймарсів», з ракет підвищеного радіусу дії до 700 км, включно з ATACMS. Для того, щоб дістати центри управління, центри логістики, склади боєприпасів і допомагати ефективним діям Збройних Сил України», – пояснює Порошенко.

«Разом з тим ми маємо забезпечити засобами наступу і оборони Збройні Сили, включно з гранатометами, системами радіоелектронної боротьби, стратегічними безпілотниками. Ми мали дуже предметну, дуже конкретну розмову, і я думаю що вона найближчим часом принесе свої результати», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко з Брюсселя: До річниці повномасштабного вторгнення росії готується окремий пакет санкцій

Петро Порошенко повідомив з Брюсселя, що найближчим часом будуть запроваджені нові санкції проти росії. Він зазначив, що тема санкцій разом із постачанням озброєння була однією з пріоритетних на зустрічах у Європарламенті та Єврокомісії.

«Зараз ви знаєте, що готується пакет санкцій до саміту Україна-ЄС. Більшість з них будуть секторальні і персональні. До 24 лютого, до річниці вторгнення буде ще один пакет санкцій», – повідомив Порошенко.

«Ми намагалися зробити все можливе, щоб позакривати будь-які шляхи уникнення санкцій. Збільшити відповідальність для тих, хто порушує санкції, і зробити дуже важливі кроки – починаючи від золота, щоб не дати росіянам реалізувати свої золоті запаси, які зберігаються на території росії, і закінчуючи ядерним паливом. Перешкодити можливості контрабандного транспортування російської нафти і скрапленого газу на ринки Індії і Китаю. Це конкретна розмова», – зауважив п’ятий Президент.

«Я думаю, що перекриття наполовину російського експорту наближає нашу перемогу. Поєднання двох факторів – потужності Збройних Сил і жорсткого санаційного режиму», – переконаний Порошенко.

Джерело

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе: у Європі розуміють, що зараз їх захищає ЗСУ

Голова комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила деталі зустрічі з депутатами Європарламенту, які входять у Групу друзів України.

«Зустрілися разом з Петром Порошенком з Групою друзів України в Європарламенті, яку очолює литовський європарламентар Пятрас Ауштрявічюс. Рада, що всі зустрічі тут наповнені змістом – це не протокольний обмін думками, а реальний пошук вирішення проблем. Говорили про пошук механізму для конфіскації заморожених коштів і держрезерву РФ, і російських олігархів; додаткові обмеження і тиск, який має бути здійснений на Іран для того, щоб Росія не мала змоги отримувати додаткову зброю від нього», – пише депутатка у Facebook.

«Важливо, що ми однаково розуміємо, що таке мир –він повинен обов’язково містити в собі як гарантію членство України і в НАТО, і в ЄС. Перемога полягатиме саме в стійкій тривалій безпеці всього Європейського континенту», – вважає Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголошує: для цього треба докласти ще багато зусиль, щоб остаточно змінити риторику — від того, щоб допомагати Україні, допоки буде потрібно, на риторику — допомагати Україні до її перемоги.

«У цьому контексті всім імпонує формула Генсека НАТО Єнса Столтенберга, який вже неодноразово публічно заявляв про те, що найкращий інструмент миру — це зброя для України», – пише представниця «ЄС».

«Один з депутатів Європарламенту сказав дуже хорошу фразу, мовляв, вони довго дискутували про оборонні сили Європейського Союзу, і тепер бачать, що мають європейську армію — це ЗСУ. Як на мене, це надзвичайно важливе усвідомлення, яке має забезпечити додаткову підтримку нам як країні й нашим захисникам і захисницям», – наголошує Климпуш-Цинцадзе.

«Європарламент об’єднаний навколо України, і підтверджує злагоджене голосування за необхідність створення Спеціального трибуналу для покарання Росії, а також велика робота євродепутатів у країнах, які вони представляють, задля надання Україні додаткової зброї, політичної і фінансової підтримки від ЄС. Подякували за те, що Європарламент завжди був лідером у чіткості позиції стосовно України, і за їхнє лобіювання надання кандидатського статусу Україні», – зазначає депутатка.

«Є також розуміння того, що з окремими країнами потрібно поглиблено працювати, аби вони остаточно позбулися страху протистояти російському варварству і набралися тієї ж сміливості, яку сьогодні демонструють українське суспільство і військо. Росія докладає додаткових зусиль, щоб розхитати громадську думку в країнах Європейського Союзу та всього вільного світу, щоб ця думка змінилася не на користь України. Ми розуміємо, наскільки політики у демократіях озираються на громадську думку, але тепер є час і для того, щоб максимально проявляти лідерство та вести цю громадську думку за собою, а не тільки підхоплювати хвилю, яка сьогодні панує», – констатує Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Також на зустрічі йшлося і про критичну важливість збереження єдності в українському суспільстві та українському політикумі», – резюмує Голова комітету.

Джерело

 

ЗСУ свій «план дій щодо членства в НАТО» виконали на полі бою – Порошенко в Брюсселі

Петро Порошенко в Брюсселі повідомив журналістам, що під час зустрічей в штаб-квартирі НАТО та Європарламенті переконував західних партнерів у необхідності запрошення України в Альянс цього року на саміті у Вільнюсі.

«Окрема дискусія була присвячена конкретизації членства України в НАТО. І на зустрічі зі Столтенбергом, і в Європарламенті ми намагалися зробити так, щоб на вільнюському саміті НАТО цього року Україною було отримане запрошення», – пояснює п’ятий Президент.

«Ми знайшли таку форму, що це не «відкриті двері» – бо двері то відкриті, то закриті. Це не «План дій щодо членства». Українські Збройні Сили свій план дій щодо членства пройшли на полі бою. Всю сумісність, взаємодію, оновлення, модернізацію довели ефективністю наших дій в бою. І тому ми твердо чекаємо цих кроків», – наголосив Порошенко.

«Саме членство України в НАТО є ключовою складовою і для нашої перемоги, і для миру на українських умовах. Миру без членства України в НАТО не буде. Це мають зрозуміти всі», – наголошує Петро Порошенко.

Джерело

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Антикорупційна реформа принципово важлива для інтеграції України в ЄС

Голова Комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС, народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Іванна Климпуш-Цинцадзе у складі української делегації взяла участь у засіданні Комітету закордонних справ Європейського Парламенту.

Вона наголосила, що ми дуже розраховуємо на попередню оцінку виконання нами семи умов, що супроводжували надання кандидатського статусу, аби мати можливість виправити помилки чи недопрацювання, яких було допущено в процесі швидкого виконання цих вимог.

«Нам треба зробити цю домашню роботу в такий спосіб, який би гарантував позитивну, ґрунтовну оцінку в жовтні 2023-го року, яка би відкрила шлях для постановки питання щодо початку перемовин про членство в ЄС. Очевидно, це потребує додаткового зміцнення спроможності, в тому числі і парламенту. Дуже розраховую, що Європейський Парламент і далі буде допомагати у зміцненні інституційної спроможності України», – написала Климпуш-Цинцадзе у Facebook.

За її словами, європарламентарі дуже уважно стежать за ситуацією в Україні і максимально проявляють лідерство щодо надання нам допомоги. Їх цікавили питання пріоритетів стосовно надання Україні зброї і притягнення Росії до відповідальності за її злочини.

«Є розуміння того, що надалі нам потрібна допомога, але партнери також ставили інші питання — зокрема, наскільки Україна налаштована продовжувати антикорупційну реформу. Це є принципово важливим для нашого поступу в євроінтеграційному напрямі. Також лунали відкриті питання стосовно єдності в українському політикумі і нового Указу Президента про обмеження виїзду держслужбовців, депутатів місцевих рад і навіть народних депутатів для міжнародної роботи», – зазначає Голова Комітету.

Джерело

 

Порошенко обговорив з президентом ЄНП прискорення членства України в ЄС та військову допомогу

Петро Порошенко у Брюсселі під час зустрічі із президентом Європейської народної партії Манфредом Вебером обговорив прискорення членства України в ЄС.

«Зустріч з Манфредом Вебером, президентом EPP – European People’s Party, до якої належить і наша «Європейська Солідарність» – це завжди глибока і предметна розмова про стратегічну перспективу та майбутнє України в Європейському Союзі. Дуже надихає мати таких друзів та відданих союзників нашої держави», – написав Порошенко у Facebook.

«Ми докладно обговорили ситуацію на фронті та пріоритетні потреби українського війська – сучасні танки, західні винищувачі, важка артилерія без обмежень по дальності та ефективні системи протиповітряної і протиракетної оборони», – зазначає п’ятий Президент.

«Уважно розглянули також внутрішній розвиток в Україні, передусім з акцентом на належному виконанні Україною рекомендацій Єврокомісії для початку передвступних переговорів вже цього року. Домовились і далі координувати спільні зусилля у цих та інших питаннях взаємного інтересу», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко з Комісаром ЄС з питань розширення та сусідства Олівером Варгеї обговорив хід реформ в Україні

Петро Порошенко у Брюсселі обговорив з Комісаром ЄС з питань розширення та сусідства Олівером Варгеї підготовку до Саміту Україна-ЄС та перспективи початку переговорів про вступ України до Євросоюзу у 2023 році.

«Обмінялися оцінками стану виконання українською стороною семи рекомендацій Єврокомісії для передвступних переговорів та реформ у рамках зобов’язань щодо нової програми макрофінансової допомоги ЄС. Моя позиція є чіткою: війна не має бути приводом для гальмування реформ та ерозії демократичних інститутів», – наголосив Петро Порошенко.

«У контексті відсічі російській агресії наголосив на важливості швидкого вирішення питань щодо постачання танків, літаків та далекобійних ракет на потреби української армії. Цей рік має стати роком нашої спільної перемоги над російським агресором та притягнення путінського режиму до міжнародної відповідальності», – зазначає п’ятий Президент.

Джерело

 

Автор