Вісті з фронтів 23.01.2023 (відео)

Костянтин Машовець

Вечір запитань і відповідей…

Через те, що вчора нас переслідували “технічні проблеми” разом з одночасними “стабілізаційними відключеннями”, під час передачи не вдалось нормально відповісти на запитання глядачів. Тому цю ваду вважаю за потрібне усунути окремим постом на ФБ.

1. У потоці інформації, привернуло увагу…

В районі селищ Березина – Рюхов – Романово Брянська обл. рф підтверджується факт розгортання зрдн ЗРС С-300\400 противника (1 стартова батарея + засоби управління дивізіону, загалом 5 ПУ). Відстань від стартової позиції дивізіону до центра столиці України – від 300 до 305 км, в свою чергу, до центру Москви – приблизно 460-465 км. Протягом 2-х тижнів дивізіон 3 рази міняв свій позиційний район. Не думаю, що розгортання цього підрозділу ЗРВ противника та така його достатньо дивна “поведінка” саме у цьому районі, саме у цей час і саме на цьому напрямку носить якійсь “рутинний” характер.

2. Сергей Иванов: Костянтине, прокоментуйте, будь-ласка, можливість наступу на Сумщину. Дуже багато говорять про це, можливо, ворожі вкиди. Але техніки по той бік кордону останні дні побільшало.

Довідково:
Противник продовжує на Вовчанському напрямку утримувати оперативну групу військ “Белгород” (КП – район с. Борисовка), загалом до 11-12 батальйонів або рівних їм за обсягами формувань з метою сковування сил та засобів СОУ та ведення оборонних дій вздовж державного кордону України ДКУ.
Зокрема:

– 1 мсб 245-го мсп 3-ї мсд (район с. Октябрский),
– 2 мсб 245-го мсп 3-ї мсд (район с. Новостроевка),
– 3 мсб 252-го мсп 3-ї мсд (район с. Борки),
– 3 мсб 752-го мсп 3 мсд (район с. Красная Яруга),
– 2 мсб 27-ї омсбр (район с. Плотвянка),
– 2 мотострілецьких полки територіальних військ (ТерВ) – 1007-й мсп ТерВ (район с. Безсоновка) та 1015-й мсп ТерВ (район с. Борисовка) – обидва в процесі доукомплектування та дооснащення,
– ще один 1844-й омсб 263-ї омсбр ТерВ нарешті розгорнувся та приступив до “виконання завдань” (район с. Томаровка).

Тобто на сьогоднішній день оперативна група військ противника, яка розгорнута на цьому напрямку, складається з 5-и батальйонів кадрової 3-ї мсд 20-ї ЗВА (й так достатньо “щільно” поповненої “чмобіками”), а решту з 12-и батальйонів складають формування ТерВ, у своїй переважній більшості збитті та розгорнуті за так званим “остаточним принципом”. Тим більше що частина з них все ще продовжує процес свого “формування”.

Ситуація із ОГ “Курск” майже ідентична. Як на мене, то це дуже цікаві угрупування противника, “призначене для активних, наступальних дій” по напрямку Суми або Харків (якщо що, то це сарказм).

3. Oleg Zoz: Питання про резерви, скільки приблизно ще незадіяних підготовлених резервів знаходяться на території росії і які будуть в найближчий час перекинуті до України?

Чесно кажучи, не маю такої інформації, тому брехати не буду. Загалом, розмір цих резервів – питання на сьогоднішній день дуже дискусійне та спірне, бо цифри, які й визначають їх, дуже різняться й надходять із різних, іноді геть протилежних, джерел. Скласти собі якусь визначальну картину важко. Я би сьогодні за це не взявся.

4. Oleg Kolesnyk (питання до ефіру): Як оціните резерви РОВ в Пологах і південніше (Кінські Роздори, Комиш-Зоря, Чернігівка)? Чи існує перспектива прориву ЗСУ в бік Бердянська трасами М0815 та М0819?

Як на мене, їх можливо оцінити в 3 полкових тактичних групи по 2-3 БТГр кожна в основному зі складу 42-ї мсд (але є й підрозділи 19-ї мсд) + до 2-х батальйонів “росгвардії” та десь 1.5-2 батальйону 1-го АК + 1 зведений загін СпП (22-а обр СпП).

Ні, поки такої перспективи я не бачу.

5. Andrey Ermakov: Прохання прокоментувати можливий наступ окупантів на запорізькому напрямку.

Вже прокоментував у передачі.

6. Богдан Вишневський (питання до ефіру): Ситуація на білоруському кордоні (Волинська, Рівненська обл).

Обстановка по рб змін не зазнала, у подальшому правлячий у Білорусі режим продовжить брати участь у російській агресії проти нашої Держави.

Всі ті самі 5 БТГр зс рб, розтягнуті вздовж ДКУ (з них 3 знаходяться якраз на вказаних вами напрямках – Волинь та Рівненщина, це переважно посилені батальйони мобільного компоненту білоруського війська) + 12.5 тисяч пігдогів (зі складу 2-ї та 6- ї мсд). Ну хіба що спостерігається збільшення кількості АА на білоруських аеродромах та проведення “сумісних навчань” пкс рф та ВПС і ППО рб.

7.Юрій Товстуха: Як ви гадаєте, чи скоро ворог зробить жест доброї волі з Кінбурської коси? Які перспективи цей відхід відкриє для нас?

Вже відповів вам у коментах. Не бачу особливих перспектив до “жесту доброї волі” противника з Кінбурнської коси вже найближчим часом. Хіба що ЗСУ опиняться на лівому березі Дніпра північно-східніше якимось дивовижним шляхом.

8. Darya Mulish: На Вашу думку, як повпливає на баланс сил на полі бою передача нам крайнього пакету озброєння, зважаючи на переважаючу живу силу противника та його наявну техніку? Заздалегідь вибачте, якщо моє питання некоректне.

Цілком коректне.

Я вже відповів на це питання у передачі, але повторюсь коротко. Звісно, що повпливає позитивно (для нас) і негативно для противника. Але щодо конкретних зразків ОВТ, то треба брати увесь список й розбиратися детально стосовно кожного типу та зразку ОВТ, їхньої кількості.

9. Marianna Kozminska: Пане Костянтине, маю питання – чому, на вашу думку, поки не було повторних обстрілів балістичними ракетами по Києву? При яких умовах це знову може трапитись, та як наші сили оборони можуть цьому запобігти?

Очевидно, що відповідь стосовно першої частини вашого запитання може бути обумовлена лише 2 причинами:

– або не має, власне, відповідних ракет.
– або противник готується до такого удару і йому на це потрібний певний час.

Є ще одна причина (нібито, з військово-політичних міркувань, він не форсує організацію та нанесення таких ударів, але то є достатньо спірним та дискусійним питанням.

На другу частину, відповім коротко – при будь-яких, ніяк ЗСУ цьому не здатні запобігти, хіба що знайдуть та винищать УСІ ПУ цього типу ракет.

10. Сергій Нікітін: Одне питання не дає спокою… Чи не варто було, на Ваш погляд, брати Сватове під час контрнаступу відразу, коли не було там військ, і фактично не було переоцінки можливого контрудару по нашому наступаючому угрупуванню тоді? Дали час підготовити рубежі, заповнити Сватове військами та швидко закидати той напрямок ,чмобіками.

Ну давайте по порядку:

– питання полягає не у “варто” чи “не варто”, а у реальних можливостях та спроможностях військ на момент закінчення боїв за Лиман, вони НЕ дозволяли ЗСУ зайняти район Сватового.
– ні, не була. Органи військового управління ЗСУ, в тому числі й ті, які безпосередньо залучені до оперативного планування та управління військами, цілком адекватно оцінюють обстановку та динаміку її розвитку, в тому числі робили це і у вказаний вами період. В мене не має зараз підстав думати, що це було не так.
– я дуже сумніваюсь в тому, що події в районі Сватового у той період, про який ви згадуєте, розвивалися саме так, як ви описуєте. Принаймні, за моєю інформацію, ситуація була, м’яко кажучи, зовсім не така.

11. І на останок відповідь на запитання із “особистих” повідомлень (без цитування).

На сьогоднішній день заблокувати або суттєво ускладнити противнику матеріально-технічне забезпечення (МТЗ) в районі Сватового ЗСУ не можуть.

Командування військ противника на цьому напрямку має можливість здійснювати майже повноцінне МТЗ своїх військ зразу по 3-х логістичних напрямках – через Нижню Дуванку, через Білокуракине та з напрямку безпосередньо Старобільська.

Все це, звісно, накладає певний відбиток (переважно негативний) на можливості ЗСУ на цьому напрямку, особливо в плані організації та проведення якихось наступальних, активних дій.

Автор