Народні депутати збирають підписи під зверненням щодо звільнення Арестовича

У парламенті народні депутати збирають підписи під зверненням до керівника Офісу президента Андрія Єрмака з проханням звільнити радника ОПУ Олексія Арестовича., повідомляє Детектор медіа. А також зробити офіційну заяву, яка б однозначно відмежувала Офіс президента від «приватних експертиз» Арестовича з військової тематики.

Приводом до такого звернення стала гіпотеза Олексія Арестовича, яку він висловив в  інтерв’ю Марку Фейгіну. Арестович сказав, що нібито трагедія 14 січня у Дніпрі сталася через збиття російської ракети засобами ППО ЗСУ. Цей коментар Арестовича довелося спростовувати Міністерству оборони.

«Таким чином, прикриваючись статусом, який в очах суспільства гарантує йому доступ до реальної інформації, Олексій Арестович поширив дезінформацію та корисні ворогу вигадки. Очевидно, це було зроблено заради приватних інтересів, але в даній ситуації вони повністю суперечать інтересам української держави та суспільства…», — йдеться у зверненні.

За словами народних депутатів, свідченням того, що своїми діями Арестович зашкодив Україні, є те, що цю його тезу моментально підхопили і поширили медіа країни-агресора. Українські парламентарі вважають, що вислови Олексія Арестовича більше нагадують політичну діяльність та формування власного іміджу, ніж виконання інформаційної чи пропагандистської функції. «Детектор медіа» подає текст звернення повністю.

 

Крім того, було направлене депутатське звернення до голови СБУ, в якому наголошується, що гіпотеза Арестовича щодо руйнування будинку в Дніпрі за всіма ознаками відповідає діянню «державна зрада».

Про підготовку звернення до СБУ раніше написала на своїй сторінці у Facebook народна депутатка від фракції «Голос» Соломія Бобровська.

«Детектор медіа» звернувся за коментарями до Олексія Арестовича та Офісу президента.

Нагадаємо, що з 1999-го по 2005 рік Олексій Арестович працював у Головному управлінні розвідки, яке тоді очолював нинішній голова партії «Сила і Честь» Ігор Смешко. Після цього вивчав психологію й теологію, працював актором театру й кіно. Має звання майора запасу. У грудні 2022 року керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що наскільки він пам’ятає, Арестович дійсно проходив службу у ГУР. 

Після 2014 року Арестович почав коментувати в українських ЗМІ військові теми, зокрема війну на Донбасі, а також писати про них на своїй сторінці у Facebook та в медіа. Паралельно він проводив семінари із психології.

У 2017 році Арестович опублікував допис у соцмережі, в якому зізнався, що «багато брехав із 2014 року» та займався «пропагандистською роботою».

З 2020 року був позаштатним радником голови Офісу президента та спікером делегації України в тристоронній контактній групі щодо Донбасу. 17 січня 2022 року Арестович повідомив, що звільнився «через особисті причини».

Пізніше Арестович уточнив, що вирішив звільнитися після «шоу в Жулянах», коли до України повернувся п’ятий президент Петро Порошенко.

З 24 лютого фактично є воєнним спікером Офісу президента. У серпні редакція «Українського тижня» вирішила з’ясувати посаду Арестовича та подала запит до Офісу президента. У переліку радників керівників ОП його прізвища не було.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк уточнив, що Арестович є радником одразу всього Офісу президента.

Джерело

Автор