Порошенко передав військовим три комплекси БПЛА «Poseidon» на шасі вантажівок DAF (фото, відео)

 

Петро Порошенко передав у війська три комплекси БПЛА «Poseidon», які виготовлені на шасі британської вантажівки DAF. Це дев’ять БПЛА, станції управління, а також три спеціально переобладнані автівки з кунгами. Бійці, які проходили навчання для управління цими безпілотниками, також отримали відповідні сертифікати.

«Три комплекси Poseidon – інноваційна розробка, яку придумали технарі «Справи Громад». Загалом — це 9 пташок. Кунги були створені на основі наших DAFів. Усередині машин є абсолютно все, щоб розгорнутися і нищити ворога. І це те, що було потрібно військовим для ефективної роботи – щоб русня горіла в пеклі, щоб те зло, яке сьогодні вбило українців у Дніпрі, було покаране», – наголошує Порошенко.

«Раніше ми організували навчання для декількох бригад, де будуть майбутні пілоти Посейдонів. І сьогодні я з великою радістю привітав їх із отриманням сертифікатів. Переконаний, що наші залізні пташки у руках справжніх професіоналів. І вони  використають їх можливості на всі 100%», – зазначив Порошенко.

Військовослужбовиця ЗСУ з позивним «Веда» розповіла, як проходило навчання операторів БПЛА: «Програма дуже насичена, режим пришвидшений. І сьогодні, по суті, ми вже випускники, які отримали дозвіл керувати такими великими класними пташками», – сказала вона.

«Це достатньо інтуїтивний борт, який правильно і гарно себе поводить у небі. В нього хороша камера, хороша стабілізація. Він дуже класно працює під засобами радіоелектронної боротьби. Ним вдається виконувати завдання», – розповіла військовослужбовця.

«Я можу відверто сказати, що настільки потужний, настільки технічно просунутий комплекс до мене в руки потрапив вперше. Мені є з чим порівнювати. Це суттєво покращить роботу аеророзвідки, коригування артилерії, коригування вогневого ураження», – говорить військовослужбовець ЗСУ із позивним «Кіт».

Боєць подякував за створення те передачу армії таких сучасних технічних засобів боротьби. «Ми дуже вдячні людям, які комплексно підійшли до вирішення технічних питань. Я маю на увазі технічне рішення базування цього великого комплексу на вантажівку, яка дозволяє оперативно дістатися до місця зліту. Це дозволяє не вирішувати питання доставки, не вирішувати питання проїзду і від’їзду. Це – готове рішення», –  також наголосив військовий.

Він повідомив, що технічні рішення були реалізовані з урахуванням їхніх побажань. «Враховані всі найдрібніші деталі, на які в процесі експлуатації ми зауважували. Внутрішнє технічне оснащення і конфігурація кунгу робилася за нашими кресленнями», – говорить військовий. «Тут є все для вирішення пілотних завдань, для виконання бойових розпоряджень», – підкреслив він.

Комплекси передають 59-й окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка – це спільний проект з «Демсокирою», а також 17-й Криворізькій танковій бригаді імені Костянтина Пестушка.

Вартість трьох комплексів перевищує 45 млн грн. «Я думаю, що вже найближчими днями вони будуть запущені в роботу артилерійської розвідки, яка працює по всьому фронту і яка значно посилить можливості української арти бити русню», – переконаний п’ятий Президент.

«Я хочу сказати, що до середини 2023 року в моїх планах, щоб у нас на озброєнні було хоча б 60-70 птахів. Відповідно 40 станцій», – зазначає Порошенко.

Військові кажуть: підтримка в тилу, допомога волонтерів і благодійників вкрай важлива для нашої спільної перемоги. «Важливо підтримувати військових, зокрема, донатити. Ці пташки, які стоять за моєю спиною – це величезна сума коштів. І  ми, як звичайні військові, не можемо їх самі придбати. Тому нам потрібні люди, які продовжують ходити на роботу, продовжують давати робочі місця, створювати додану вартість і допомагати нам. Тільки всі разом, тільки спільно ми досягнемо перемоги. Тому маємо продовжувати і далі бути українцями – великою, світлою, класною нацією», – говорить «Веда».

Як відомо, 16 серпня 2022 року Петро Порошенко повідомив про велику угоду з виробниками БПЛА Poseidon. Безпілотники мають дальність роботи до 150 кілометрів, висота – до 4000 метрів. Це – комплекс рівня розвідувального батальйону, який працює на користь усіх бригад зони відповідальності, роздвідку та наведення артилерії, коригування вогню великих калібрів, зазначив п’ятий Президент. Програма отримала назву «Очі Арти».

Фонд Порошенка та ГО «Справа Громад» також законтрактували у Великій Британії три сотні вантажівок Leyland DAF. Leyland DAF 45.150 — це повнопривідна п’ятитонна дизельна вантажівка, яка може оснащуватись лебідкою і перевозити все, що потрібно для фронту: боєкомплект, харчі, воду і пальне в бочках. Частина автомобілів обладнана кранами для завантажування великокаліберних боєприпасів. Перша сотня вантажівок після підготовки та модернізації вже надійшла у підрозділи ЗСУ.

Джерело


Юрій Бірюков

А вот эта история уже с мая, ого ж время-то пролетело! Именно 14 мая я написал пост о том, что мы нашли комплекс больших БПЛА и хотим купить его для десантников. При стоимости комплекса в 325 000 евро я не думал, что мы замахнемся на еще. Деньги тогда собрали, Петр Порошенко половину оплатил, десантникам комплекс мы поставили. А потом подумали, может, попробуем собрать на еще 3? А потом подумали, может быть…

На сегодняшний день у нас подписано контрактов на поставку 20 комплексов Poseidon H10/11. Это будет 20 бригад ВСУ.

А теперь другая грань проекта. Именно с первых получателей мы заметили запрос на особую машину для перевозки и работы. Просили бусики, ну вроде бы как привычный такой формат, где и ехать, где и спать, где и летать. Но у бусика проблема с проходимостью весной и осенью. И тут наши грузовики DAF Leyland, и тут наши технари развернулись. Теперь имеем машину управления, полный привод и дизель, удобные кресла для работы, Старлинк для передачи данных, автономный отопитель салона, генераторы и зарядные станции. Стоит написать о том, что теперь все бригады получат такие машины к своим Посейдонам?

Но и это не все. Обучение и обслуживание! Ведь можно было бы и дальше учить пилотов на курсах у фирмы-производителя, пока шла речь про единичную поставку, это было приемлемо. Но десятки, ДЕСЯТКИ!, унифицированных комплексов, это многие десятки самолетов и станций управления, обновление программного обеспечения и мелкий ремонт. Армия должна быть автономной, а значит… а значит, подготовлены армейские инструкторы, создана материальная база (и за ремонт мы тоже платили), и теперь обучение происходит в современном учебном центре ВСУ! Мы не показываем его, ну… по понятным причинам.

Деньги. Дочитали до этой точки, прочтите и про деньги.

Вчера передали три комплекса на 45 763 823 гривень. Почти половина сотни миллионов гривень. Часть собрали мы, бОльшую часть оплатил Петр Порошенко, собирала деньги Демократична Сокира, часть денег собрал и передал Александр Вилкул (да, тот самый). Всем миром мы собрали эти деньги и оплатили супер-эффективные БПЛА для наших военных. И вот так мы все вместе собрали и оплатили 10 комплексов, они уже полностью выкуплены. А контракт на 20, за второй десяток внесен аванс. И чем быстрее мы сможем выкупить груз, тем быстрее поможем ВСУ отомстить. Отомстить за Бучу и Ирпень, за Мариуполь и Волноваху, за Изюм и за вчерашний Днепр.

Мы тянем лямку, но нам НУЖНА ваша помощь. Нам остро нужны ресурсы на выкуп второй партии, на изготовление машин управления, на запчасти для грузовиков, на оплату Старлинков. Блин, там длинный список.

Нужна помощь, редко так прямолинейно пишу и говорю. В этом проекте помощь НУЖНА! Нужны репосты и лайки, нужно рассказать про этот проект знакомым. Мы в вакууме информационной блокады, а этот проект важен для ВСУ.


Serg Marco

Колись один інструктор сказав при мені фразу: Літають на “дорослих крилах”.

Коли я спитав в нього: Що саме ви розумієте під “дорослими крилами”, він відповів, що має на увазі можливості екіпажу зі вказаним комплексом виконувати широкий спектр задач оперативно-тактичного рівня. Це і “водити” диверсійні групи по лінії. Це і корегувати годинами арту, тримаючи в повітрі одночасно два крила, даючи постійно якісне зображення зверху. Це коли слова “Хаймарс”, “Точка”, “Ескалібур” – то просто робота. А при наступі командири узгоджують координацію з операторами БПЛА як з рівними.

Коли ти не просто літаєш та скаржишся на поганий лінк, а розумієш, яке саме подавлення в цей час відбувається, на які саме модулі впливає, та яким інструментарієм з ним боротися, як координуватись з дружнім РЕР/РЕБ, та яку саме інформацію збирати під час бою.

“Дорослі крила” – допуск по можливостях до оптового знищення пігдогів. І це потужно.

* * *

Учора 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка отримала свій оновлений комплекс “Посейдон” на три літачка з окремою машиною керування.

Тепер в 59-ці є свої “дорослі крила”. І дуже, дуже “дорослі” пілоти, яки пройшли свій путь з мавиків, доросли до простих крил, потім Лелека (хоча остання Лелека вже доволі доросла) і ось вже і Посейдон. Маю надію колись доростемо до “Байрактарів”. І коли сіре хмарне небо розійдеться під промінями сонця, ми будемо до цього моменту готові.

Велика подяка Петру Порошенку за його вклад у безпілотну авіацію. Його важко переоцінити. І Справа Громад – ви неперевершені.

Окрема подяка Игорю Щедрину, який не дуже піарить себе у фб, але це не заважає йому працювати з тіні. Мою улюблену Демократичну Сокиру, куди ж без неї. Та особливо Юрію Бирюкову, який кожен час повторює, що у житті він неприємна людина, але у чому він гарно розуміється по життю, так це як допомогти армії. Юр, дякую.

 

Допомогти армії просто:

Донат-платформа з сувенірами.

По Україні

ТІЛЬКИ ДЛЯ ПРИВАТ 24
5169 3305 2068 6400

Для ІНШИХ банків:
5375 4115 0177 8331
Або за посиланням.

Або переказ на рахунок:
Найменування отримувача: ГО СОЛIДАРНА СПРАВА ГРОМАД
IBAN рахунок: UA193052990000026002016226051
Код ЄДРПОУ/ІПН: 42992954
Призначення платежу: благодійна безповоротна допомога на користь ГО

PayPal

Переказ на: wingman2006@mac.com
Тип переказу: Family/Friends

Western Union / MoneyGram

Переказ на: ANTONINA BUZILO

SWIFT перекази

Account owner: Solidarna Sprava Hromad
PLN – IBAN: PL48 1020 1068 0000 1802 0383 6525
CAD – IBAN: PL53 1020 1068 0000 1602 0383 6533
EUR – IBAN: PL58 1020 1068 0000 1402 0383 6541
USD – IBAN: PL64 1020 1068 0000 1902 0383 6673
Bank SWIFT Code: BPKOPLPW
Name of the Bank: Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski Spółka Akcyjna
Bank’s address: ul. Puławska 15, 02-515 Warsaw
Bank’s country: Poland

Криптовалюти

USDT (TRC20)
THXQSYA2s1bKRBgqQaPjgHqW77834GmuDX
BTC (Bitcoin)
18YKHeM5MmGFNZhbrvsaoT7WsE3PJxjFXd
ETH (ERC20)
0xba65e794d8aec422d0d71cce1095c63da579e144

Автори
,