«Без вас» має стати загальносвітовим трендом

Антон Швець

Як міжнародні банки видають кредитні канікули чмоням. І до чого тут Рено, Мерседес та БМВ?

Два дні тому НБУ вийшов з комунікацією і нагадав міжнародним банківським групам, що продовжувати працювати в рф і при цьому не підтримувати російську агресію неможливо. І неважливо, що банки говорять про «продаж» або «вихід» із рф. Продаж невідомо чи буде, а підтримка російської економіки та конкретно російської армії продовжується кожну секунду.

Звісно комунікація НБУ стосувалась банківських груп, які працюють і в Україні (Raiffeisen Bank International, Intesa Sanpaolo, OTP Bank, ING Bank, Credit Agricol). Але проблема набагато ширша.

В чому справа і навіщо міжнародні банки це роблять?

Справа в тому, що в рф був прийнятий закон про кредитні канікули для чмонь – № 377-ФЗ від 07.10.2022. Цей закон ЗОБОВʼЯЗУЄ будь-який російський банк, який видає кредити фізичним особам, надавати канікули чмоням. Відрулити від цього неможливо – якщо банк відмовиться, він втратить ліцензію. Комунікувати це банкам доводиться офіційними формулюваннями з використанням термінів СВО, ЛНР, ДНР тощо.

Здається, логічною відповіддю на це була б миттєва продаж російської дочки міжнародною банківською групою. Бо інакше не підтримувати російську армію неможливо, кремль свідомо нав’язує банкам підтримку своєї війни проти України.

Звісно, продаж зараз сама по собі не дуже вигідна угода для міжнародних банківських груп, тому що зрозуміло, що продавати доведеться з величезним дисконтом. І це я вже не кажу про ситуацію з групами типу Raiffeisen, для яких російське відділення взагалі критичне для всієї групи.

Але проблема не в цьому. А в тому, що ще влітку пітун видав указ, який ЗАБОРОНЯЄ продаж російських банків для власників із «недружніх країн». Продати можна, але тільки у випадку, якщо пітун особисто продаж погодить. А голова цб рф набіуліна прямо заявила, що продаж буде можливий тільки у випадку, якщо країна, з якої походить банківська група, буде гарно відноситися до рф. За задумом пітуна, банківські групи повинні були тиснути на уряди власних країн, щоб зберегти свої гроші. А якщо не бажають, то пітун примусить їх підтримувати російську армію. Ось така розножечка.

Які ще банки допомагають армії рф? О, їх величезна кількість, і назви цих банків будуть вам знайомі. Скрини з сайтів я додані до посту, а тут просто їх вкажу.

Найбільш відомий – Юнікредит, який володів Укрсоцбанком до моменту продажу його Альфабанку.

А далі починаються автогіганти.

Наприклад, канікули для чмонь вводить РН-Банк. Його пітун дозволив продати Автовазу, але угода ще не закрита, і власником банку є Альянс Renault-Nissan-Mitsubishi. Аналогічний сервіс є у російському Тойота-банку. І у БМВ-банку. І, звісно, у Волькваген-банку. І у банку концерну Мітсубісі. І у Мерседес-Бенц банку.

Звісно, НБУ може займатися лише банками, які працюють і в Україні також. І насправді я не дуже розумію, як саме НБУ може впливати, бо навряд чи у законодавстві є відповідна норма. Формально то українська юридична особа з рф не співпрацює, співпрацює лише материнська компанія. Тим не менш тут у НБУ хоча б є можливість вербально впливати на банки, і я радий, що НБУ намагається це робити. Автоконцерни та їх російські банки взагалі знаходяться поза мандатом НБУ. Це вже питання до Кабінету Міністрів та СБУ, як повпливати на міжнародні автомобільні гіганти і спитати, як вони себе відчувають допомагаючи пітуну і росіянам вбивати українців.

Загалом висновок. Який я вже писав багато разів.

Все, що західні компанії та банки інвестували в рф, доведеться кинути. Скоріше за все, з величезними збитками. Іншого виходу не буде. Ці збитки сталися не через Україну, а через те, що Захід був сліпий. Ці збитки – лише мала ціна за те, що Захід фактично і збудував сучасну рф – інвестиціями, технологіями та власним менеджментом. Ці збитки – це наука.

І тому я сподіваюсь, що після закінчення нашої війни всі ці західні компанії тисячу разів подумають, чи відкриватися в рф у майбутньому і чи інвестувати у рф.

Біль та втрати допомагають пам’ятати Заходу, що вести справи з рф не варто взагалі. І у порівнянні з тим, яку ціну платимо ми, ціна західних компаній за вихід із рф не здається мені великою.

Це спокута.

«Без вас» повинно стати загальносвітовим трендом. І стане.

Автор