Хто і на скільки більше отримуватиме пенсію після ухвалення пенсійної реформи

Одразу після ухвалення Верховною Радою пенсійної реформи люди відчують перші позитивні результати у вигляді підвищених пенсій – про це заявив Міністр соціальної політики Андрій Рева.

«Розроблений Урядом законопроект про пенсійну реформу змінить усталене негативне ставлення українців до реформ як до явища, яке спричинене стресовим перехідним етапом впровадження. Натомість, заплановані законопроектом про пенсійну реформу позитивні зміни будуть реалізовуватись вже на самому початку, а не тільки у середній та довгостроковій перспективі», – пояснив Міністр.

За його словами, підвищення розміру пенсій відбудеться вже з 1 жовтня, та розраховуватиметься індивідуально для кожного пенсіонера, проте Урядом вже проведені попередні розрахунки та є дані щодо конркретних сум збільшення пенсій:

більше мільйона українців, які вже вийшли на пенсію, отримають постійну надбавку до пенсії понад тисячу гривень;

збільшення пенсій на суму від 500 до 1000 гривень торкнеться майже двох мільйонів пенсіонерів;

близько 2,5 мільйонів пенсіонерів після перерахунку отримають надбавку до 500 гривень;

ще три мільйони пенсіонерів отримають збільшення пенсійного забезпечення після перенесення підвищення соціальних стандартів з грудня на жовтень 2017 року.

«Після прийняття законопроекту про пенсійну реформу буде зроблено перерахунок пенсій для усіх пенсіонерів. Для кожного індивідуально, за єдиним підходом, буде розраховано новий, більший розмір пенсійного забезпечення. В першу чергу розмір виплат підвищиться для тих, хто давно вийшов на пенсію, та чиї пенсії протягом багатьох років не осучаснювалися. Це старше покоління, яке важко працювало та несправедливо опинилося за межею бідності через неприйнятне мізерне пенсійне забезпечення», – заявив Андрій Рева.

Також пенсійна реформа передбачає унеможливлення повторення ситуації з відсутністю осучаснення пенсій, адже законопроектом ліквідується можливість не проведення перерахунку через пряму залежність від наявності фінансових ресурсів, та встановлюється чітка норма про обов’язковий щорічний перерахунок пенсій за єдиною формулою, яка враховує два основні економічні параметри – збільшення інфляції та зростання середньої зарплати. Таким чином, пенсії зростатимуть щороку, як мінімум, вище за рівень інфляції.

За словами урядовця, зазначені дії були би неможливими без проведення системної підготовчої роботи. Адже заходи, які не забезпечені фінансовим ресурсом є або нездійсненними, або такими, що лише поглиблюють проблему. Саме тому фахівцями була проведена комплексна робота, яка вже сьогодні дає результат у вигляді додаткового фінансового ресурсу, необхідного на проведення капітальної пенсійної реформи. Реформи, яка полягає не у зменшенні витратної частини Пенсійного фонду, якої і сьогодні не вистачає на фінансування навіть існуючого мізерного пенсійного забезпечення, а у збільшенні власних надходжень Пенсійного фонду через залучення більшої кількості учасників пенсійної програми з числа працездатного населення.

Джерело