Перший волонтерський запашний хліб у Херсоні! (фото, відео)

Порошенко показав перший хліб, який пече волонтерська пекарня у Херсоні

 

У Херсоні волонтерська пекарня почала випікати перший хліб – про це повідомив Петро Порошенко. Він також оприлюднив на своїй сторінці у Facebook світлини та відео перших паляниць.

«Це – свіжий, духмяний, перший і безкоштовний хліб, який сьогодні нарешті печуть волонтери ГО Справа Громад у Херсоні. Поліція відмовилася виконувати незаконні вказівки влади щодо перешкоджання нашій роботі і відступила», – зауважив Порошенко.

«Ми з Мариною Порошенко радіємо, що закупили і поставили нове обладнання для пекарні, генератор, який надає їй автономну електроенергію і забезпечили пекарню борошном, цукром, дріжджами. Наша команда планує випікати тут не менше 600 кг свіжого хліба за зміну. Ми вже звернулися до місцевої влади за перепустками, щоб працювати і в комендантську годину. Ми також привезли потужний генератор, який забезпечує і роботу пекарні, і систему для очищення води», – нагадав п’ятий Президент.

«У сусідньому Миколаєві, куди ми привезли кілька таких систем, а також мобільну котельню, вже все працює і забезпечує теплом героїчних миколаївців. Херсонські чиновники, які давали команду поліції знести грейдером гуманітарний волонтерський намет, де гріються люди, виправдовуються вказівками згори. Кажуть, «від самого Кіріла Тимошенка», – зауважив Порошенко.

Як відомо, у Херсоні влада намагалася перешкодити роботі волонтерської пекарні та гуманітарного намету, де містяни можуть зігрітися і зарядити свої телефони. Петро Порошенко з волонтерами кілька тижнів тому відправив у Херсон сучасне обладнання для пекарні, а також потужний генератор. Хліб будуть роздавати херсонцям безкоштовно, частина продукції призначена для військових. Зараз хліб у Херсон привозять з інших міст, але багато городян після місяців окупації не мають ні роботи, ні коштів.

«Але справедливість перемагає. І як я й обіцяв, безкоштовний хліб у Херсоні буде. Бо люди, які багато місяців жили в окупації із вірою в Україну, мають відчувати нашу підтримку», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело


Ірина Геращенко

В Херсоні сьогодні весь день бухкало. Фосфорні бомби каскадом ілюмінації летіли на лікарні і школи, гуркіт від артилерії, танків і «Градів».

В місті залишається близько 70 тисяч незламних людей. Є перебої з водою і світлом, немає роботи, місцева влада тільки складає списки на виплати від міжнародних гуманітарних організацій.

Наші активісти з Погомій Оксаною, які пережили окупацію і сьогодні прагнуть бути корисними рідному місту, вийшли на керівницю міської військової адміністрації Галину Лугову з ініціативою відкрити пекарню, випікати 600 буханок хлібу за зміну, який передавати військовим і незахищеним верствам населення. Фонд Петра Порошенко закупив обладнання.

Сьогодні в пекарні зробили першу партію запашного хліба – смачнющого, білого, теплого.

Влада спочатку дозволила випікати хліб в їдальні однієї зі шкіл міста. Волонтери віддраіли її від гівна, що залишили росіяни, встановили новеньке обладнання і були готові віддавати адміністрації частину хліба для незахищених.

Яке ж було наше розчарування, коли пані Лугова, яка отримала на горіхи з Банкової, заборонила випікати хліб. Вона заявила, що не може собі дозволити ставити школу під загрозу обстрілів. І що школа буде законсервована.

Хоч для пекарні там – автономний вхід, встановлено генератор, є підвіз води і працюють волонтери.

В Херсоні з 171 навчального заклада 36 – пошкоджені. В них немає ніяких пекарень. Бо рашисти не обирають, куди стріляти. Тому говорити, що випікання хлібу – ризик, це абсурд.

Зате в 32 школах розміщені так звані пункти незламності імені Банкової. На питання, чому ці школи «убезпечені від ризику», пані Лугова не відповіда.

На відміну від активістів, які були в окупації, пані Лугова тільки повернулася в місто. І, мабуть, мала б робити все, аби допомогти його мешканцям пережити важку зиму, вдячно приймаючи будь-яку допомогу.

Але на практиці – ні. Якщо це волонтери і активісти від ГО Справа Громад Європейська Солідарність, їх треба блокувати.

Занесли з Ахтемом Чийгозом, Марією Іоновою, Іванною Климпуш-Цинцадзе та Володимиром Ар’євим хліб пані Луговій, закликали не принижувати Херсон і херсонців війнами з пекарнею і співпрацювати з волонтерами. На хлібі не написано, від кого він, і хліб для українців – більше ніж їжа. Воювати з хлібом – гріх.

За місцеву владу соромно. Херсонці точно достойні кращого, ніж ця пані.

А хліб будемо випікати і роздавати.

* * *

Коли керівниця міста лицемірка – це боляче.
Коли керівниця міста БРЕХУХА – це неприпустимо.
Коли глава міської адміністрації публічно бреше в очі своїм містянам під час війни – це злочин.

Ми шоковані брехнею глави Херсонської міської військової адміністрації Галини Лугової. На тлі вщент розбомбленої окупантами школи ця тітонька дає сльозливий коментар, що, мовляв, тут мала бути пекарня.

А ось насправді школа, де кілька днів тому ця пристосуванка, яка готова на найогиднішу брехню заради лояльності Банкової, дала дозвіл на організацію пекарні. Це абсолютно інше приміщення.

Так, цю школу, як і 35 інших навчальних закладів Херсона, пошкоджено російськими обстрілами, але ж ви бачите, що це дві різні будівлі.

Яка огидна брехня і маніпуляція, яка принижує людей, що пережили окупацію і заслуговують на чесну, професійну і гідну владу.

З важким серцем з Ахтемом Чийгозом, Марією Іоновою, Іванною Климпуш-Цинцадзе та Володимиром Ар’євим повертаємося з Херсону.

Фото: Антон Балан

 

Автор