Життя в паралельних світах – влади і бізнесу

Ніна Южаніна

Чомусь саме тепер податкова вирішила про це нагадати.

З 1 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб, зобов’язані встановити POS-термінали.

Такі вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Мінреінтеграції, та протягом 3 місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

Ну, по-перше, я вже писала, що йдеться про перелік територій, якого досі немає в природі, адже уряд 6 грудня 2022 року затвердив лише “болванку” для формування такого переліку.

По-друге, відповідну постанову Кабінету Міністрів України (від 29 липня 2022 року №894) було прийнято ще в липні, задовго до того, як рф почала здійснювати атаки на об’єкти нашої критичної інфраструктури.

Але ні в жовтні, коли українська енергосистема опинилася під ворожими обстрілами, ні тепер, коли це вже стало тенденцією, уряд не реагує на те, що, можливо, постанову слід було б скоригувати чи хоча б відтермінувати її положення.

Втім, як завжди.

Коли навіть великі мережі супермаркетів обирають між придбанням генераторів і псуванням продуктів, між підключенням до генераторів передусім холодильників, а терміналів – якщо вистачить потужності (ми всі останнім часом дуже часто стикаємося з продажем товарів виключно за готівку)…

Коли маленькі крамниці й кав’ярні стягуються на генератори, щоб вижити…

… нинішня пильність ДПС виглядає як знущання.

Схоже на життя в паралельних світах – влади і бізнесу.

Отже, ще раз: із 1 січня 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім платників єдиного податку першої групи, торговців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції), повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги).

Фіскалізація триває.

Торгівцям у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб, очевидно, слід підготуватись до фактичних перевірок податкової.

Сподіваюся, що всі зрозуміли: РРО ніхто не відміняв. Додаються ще і термінали.

Чому всі мовчать?

– бо відсутні перевірки РРО, і більшість не відчуває, що вже є обов’язок їх використовувати;
– бо відсутні перевірки, і підприємці, навіть ті, хто знає, ризикують.

А державні органи навіть і не думають про те, чи вдається/чи хоча б теоретично підприємець може застосувати РРО!

Бо ситий голодного не зрозуміє – таке вже давнє прислів’я, а актуальне досі.

Тим, кого обов’язок встановити POS-термінали не торкнеться з Нового року, розслаблятися не варто, адже уряд має далекоглядні плани щодо фіскалізації.

У постанові КМУ №894 йдеться про те, що до 2026 року POS-термінали мають встановити всі підприємці.

Подальший графік є таким:

–  з 1 січня 2024 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;
– з 1 січня 2025 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб;
– з 1 січня 2026 року – торговці – ФОП – платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Усе, що ми чули про наміри не втручатися в діяльність ФОПів першої групи, «не чіпати бабусь із укропом на ринку», можна забути, як і решту обіцянок влади. Черга дійде й до них.

Звісно, наразі платіжний термінал можна використовувати й без прив’язки до РРО за умови, що суб’єкт господарювання звільнений від застосування РРО, але все це ланки одного ланцюга – тотальної фіскалізації!

А вся ця роздача грантів на підтримку малого бізнесу чи лінійка «доступних кредитів» – лише окозамилювання  довірливих громадян.

Хто стикався з тим, як працюють зазначені програми, знає, про що я.

Автор