Вісті з фронтів. 08.12.2022

Костянтин Машовець

1. Війська противника різко посилили наступ північніше Бахмута і, за окремою інформацією, їм вдалося північно-східніше Соледару перетнути дорогу Т1302 та увійти у с. Яковлівка, що певним чином погіршує становище тактичної групи підрозділів ЗСУ, яка обороняє м. Соледар.

Одночасно з цим противник продовжив свої спроби повністю зайняти с. Опитне на південь від Бахмута та просунутись в районі с. Кліщіївка. Добився часткового успіху – вийшов на ближні підступи до цього селища.

І хоча мені в особисті дехто наполегливо пише, що противник навряд чи піде по дирекції Кліщіївка – Іванівське з метою обходу Бахмута з півдня, саме це поки він і робить, причому одночасно намагаючись на досить широкому фронті охопити Бахмут із півночі (де до вчорашнього дня у нього успіхи були набагато скромнішими).

2. Продовжується неприємна історія з о. Великий Потьомкін на Скадовському напрямку.

Хто забув, нагадаю…
Противник декілька днів тому, створивши тактичну групу з підрозділів 80-ї омсбр 14-го АК Північного флоту,25-го оп СпП, 4-го мсб “БАРС” (була задіяна його 1-а рота), висадив її на південний берег о. Великий Потьомкін, діючи з району східніше с. Білогрудове. Прикривались ці дії силами та засобами 8-го гв. оап з місцем постійної дислокації в с. Перевальне ТОТ п-ва Крим. Так, ви праві, це в основному зрадники з колишньої 406-ї абр Берегових військ ВМСУ.

На сьогоднішній момент ця група займає південну та південно-східну частину острова з метою ведення розвідувально-пошукових дій в напрямку гирла каналу, оз. Закитне по береговій лінії східної околиці о. Великий Потьомкін.

До кінця сьогоднішньої доби, скоріш за все, ця група противника буде спроможною вийти на рубіж коса – північний берег оз. Закитне та закріпитися на ньому з метою створення умов для подальших своїх дій.

За певною інформацією, противник планує у разі розвитку в подальшому свого успіху на цьому напрямку суттєво наростити свої зусилля тут. Скоріш за все, через русло Старого Дніпра він перекине додаткові підрозділи 80-ї омсбр та залишки 4-го мсб “Барс”.

3. Командування військ противника на Сватівському напрямку продовжує планомірне підсилення своїх передових підрозділів по рубіжу Коломийчиха – Джерельне – Райогородка – Ковалівка, цілком розуміючи його значення для утримання всього Сватівського району оборони противника. Зокрема підрозділи 254-го та 488-го мсп 144-ї мсд 20-ї ЗВА, які складають основу тактичного угрупування військ противника, яке діє у цьому районі, протягом тижня, що минає, були суттєво поповненні живою силою та основними зразками ОВТ.

Всього противник перекинув для доукомплектування цієї тактичної групи до 850 чоловік особового складу та до 28-30 одиниць основних зразків ОВТ, включаючи танки та ББМ.

4. І на останок все ж-таки трохи про приємне…

У результаті візиту бункерного кретина нібито на “запуск” керченського мостового переходу (так, цікаве відео з “мерседесом”) цілком неочікувано російська влада оголосила не тільки про подовження ремонтних робіт, а й про збільшення їх обсягу на найближчі два місяці. Зокрема, повну заміну чотирьох секцій (255 метрів) на таманському напрямку.

Це було зроблено під час презентації пітуну виконаних робіт Хуснуліним. При цьому строки ремонтних робіт, які очевидно в черговий раз, м’яко кажучи, “розтягуються” та й ще збільшуються, він пояснив «штормами», через що половину часу ремонтні бригади буцімто простоювали.

Наразі відомо, що ці самі роботи вестимуться принаймні до кінця січня 2023 року. Заміні підлягатимуть 4 секції, як залізничного так і автомобільного полотна, пошкодження яких нібито не було помічене в результаті попереднього дослідження.

Також, як повідомлялося раніше, роботи з відновлення пропускної здатності на пошкодженій залізничній гілці мосту плануються до кінця першої половини 2023 року.

Таким чином стає зрозуміло, що питання пропускної спроможності усіх шляхів на Крим через керченський мостовий перехід постане дуже гостро вже найближчими днями. При цьому поромна переправа вже третій день не працює через штормові умови, а оновлені секції самого керченського мосту мають витримувати розрахункові навантаження більше як 8 тон на вісь.

Зважаючи на той факт, що залізнична гілка керченського мосту й на додачу його автомобільне полотно у кримському напрямку мають КЛЮЧОВЕ значення для утримання російськими військами не тільки частини Херсонської та Запорізської областей України, а й самого півострова Крим, в першу чергу, для визначення обсягів та темпів матеріально-технічного постачання відповідних угрупувань військ (УВ) рф, такі трабли з важливішою російською “артерією” цілком можливо вважати сприятливими для ЗСУ.

Адже оперативно-тактична логістика російських військ вздовж північного узбережжя Азовського моря виключно автомобільним транспортом вкрай обмежена в плані обсягів постачання, потрібна залізниця (про причини такого становища у російському війську я вже писав раніше). Більше того, у ЗСУ цілком є можливість ефективно ВІДСЛІДКОВУВАТИ та ВРАЖАТИ основні ключові пункти та вузли системи постачання противника вздовж Азовського моря (сегодняшний успішний удар ЗСУ по Бердянській базі російської АА тому приклад).

Все це разом робить утримання противником Херсонської та Запорізської областей України достатньо проблематичним у сенсі накопичення достатніх запасів предметів МТП.

Однак, варто при цьому враховувати, що всі ці заяви російської влади можуть бути виключно “грою на публіку” й виключно з метою дезінформації. І насправді, ситуація із керченським мостовим переходом, м’яко кажучи, дещо інша.

 

Фото: Генштаб ЗСУ