Вісті з фронтів. 03.12.2022

Костянтин Машовець

Так, сьогодні неділя, тому зведення буде коротке.

1. Противник продовжує нарощувати свої зусилля південніше Бахмуту. В районі Курдюмовки його командування розгорнуло додатково принаймні 2 “зведених” батальйони зі складу 106-ї пдд (частково вже введені у бій).

Основне завдання – сумісно з передовими підрозділами пвк “вагнер” прорватися до рубежу Біла Гора – Кліщіївка і таким чином створити зручні для себе умови для розвитку подальшого наступу як у бік Константинівки, так і в напрямку на Іванівське та Бахмут (з півдня).

2. Загальна чисельність російських військ на території Білорусі може найближчим часом сягнути позначки у 20-22 тисячі військовослужбовців (основу цього УВ складуть частини та підрозділи 2-ї гв. мсд зі складу 1-ї гв. ТА ЗВО). Зараз ця цифра складає 10.5 тисяч військовослужбовців й поступово зростає.

На сьогоднішній день командування військ противника продовжує інтенсивне перекидання живої сили та частково ОВТ у так звані сумісні російсько-білоруськи “навчально-бойові центри”, де розгорнутий процес активної бойової підготовки як російських, так й білоруських військ (цикл навчань в РБ “офіційно подовжений” принаймні до 12-го грудня).

Цікавою особливістю цього процесу є той факт, що перекидання особового складу російських військ, у порівнянні із переміщенням основних зразків їх ОВТ, відбувається значно переважаючими темпами. Зокрема, на сьогоднішній день ці частини та підрозділи укомплектовані ОВТ на території Білорусі лише на третину або в окремих випадкахнавіть на чверть від штатної кількості. Цього цілком вистачає для інтенсивної бойової підготовки, але явно замало для розгортання активних бойових дій.

3. Протягом 2-3 грудня командування військ противника на Мелітопольскому напрямку продовжило нарощування своїх зусиль по рубежу Василівка – Токмак. Зокрема, у цей район через Мелітополь та с. Мирне і Терпіння була переміщена “зведена” БТГр пдв рф (ймовірно, зі складу 83-ї гв. одшбр). Всього противник перемістив сюди до 45 одиниць ОВТ (з них не менше як 33 одиниці БМД-2\3 та МТ-ЛБ).

Окрім цього, північніше та східніше Токмаку командування противника продовжує активне обладнання принаймні двох батальйонних районів оборони з метою прикрити дорогу Токмак – Василівка, а також напрямок з Токмаку на Бердянськ.

Таким чином, загальний масштаб угрупування військ (УВ) противника на Мелітопольскому напрямку приблизно досяг позначки у 10-12 БТГр, вишукуваних у двоешелонному бойовому порядку. Це без урахування оперативно-тактичних резервів противника (в основному зі складу військ Східного ВО, тобто 35-ї, 36-ї та 29-ї ЗВА, відведених з Херсонського напрямку), також розташованих у цій смузі – до 6-и батальйонів.

Очевидно, що командування військ противника намагається найбільш надійно, за будь-яких умов, прикрити підступи до кримських перешийків як з півночі (з боку Запоріжжя), так і з заходу (тобто з боку Херсону). Про це говорить і той факт, що саме у цій операційній зоні досі перебуває основна частина військ противника, яка раніше була відведена ним з Херсонсько-Бериславського плацдарму або знаходилася безпосередньо у його оперативно-тактичних тилах.

4. Російське військове командування стратегічного рівня окремою директивою орієнтувало підлеглі йому сили та засоби воєнної розвідки на виконання спеціального завдання – детального визначення маршрутів, районів та рубежів переміщення та зосередження “главных сил Херсонской группировки противника”.

Принаймні протягом минулого тижня відзначається посилення на цьому та суміжному (Запоріжжя) напрямках ведення противником радіо-технічної розвідки (РТР), використання ним розвідувальних БПЛА оперативно-тактичного рівня та літаків-розвідників типу Су-24МР. Посилена була й робота сил й засобів радіоелектронної боротьби противника (РЕБ).

Очевидно, що російському командуванню дуже кортить достеменно встановити те, що зараз відбувається з Херсонським угрупуванням Сил оборони України. Особливо в сенсі його перегрупування та переміщення. Й цілком зрозуміло – чому саме. По суті, від цього залежатиме загальна реалізація ним стратегічного плану на майже всю осінньо-зимову кампанію.

5. Загалом, у корабельному складі чф рф, який сьогодні безпосередньо оперує у Чорноморсько-Азовській акваторії, на сьогоднішній день є 14 носіїв КРМБ типу “Калибр”, зокрема:

– 2 фрегати проекту 11356Р “Буревестник”, це фрегати “Адмирал Макаров” та “Адмирал Эссен”, загальний залп – 32 КРМБ типу “Калибр”.
– 4 малих ракетних кораблів (МРК), за нашою класифікацією – ракетних корветів, проекту 21631 “Буян-М”, це корвети “Вышний Волочек”, “Ингушетия”, “Грайворон”, “Орехово-Зуево”. Загальний залп складає – 32 КРМБ типу “Калибр”.
– 4 патрульних кораблів (ПК), за нашою класифікацією – патрульних корветів, проекту 22160, це корвети “Василий Быков” (гл. в серії), “Дмитрий Рогачёв”, “Павел Державин” та “Сергей Котов”. Їх загальний залп сягає – 32 одиниці КРМБ типу “Калибр”.
– 4 дизель-електричних підводних човна (депч) пректу 636.3 “Варшавянка” + 1 депч “Алроса” проекту 877В “Палтус” (ймовірно, небоєготовий). Загальний залп цих підводних мисливців на трансформатори і підстанції складає 24 КРМБ типу “Калибр”.

До того ж варто пам’ятати, що:

1. Окрім безпосередньо того корабельного угрупування противника, яке нині знаходиться у Чорному та Азовському морях, є ще угрупування російських кораблів, яке болтається у Середземному морі в силу різних причин (головним чином тому, що Туреччина “зачинила” Босфор), яке також може пульнути у загальному залпі ще до 76-и КРМБ типу “Калибр”.

2. Потім треба взяти до уваги, що й у складі каспійської флотілії противника є носії цих ракет, зокрема:

– 2 сторожевих кораблі (фрегати) проекту 11661К “Гепард”. Це – “Татарстан” і “Дагестан”
– а також 3 малих ракетних кораблів (ракетних корветів) все того ж проекту 21631 “Буян-М”. Це – “Град Свияжск”, “Углич” та “Великий Устюг”.

Також треба врахувати, що на сьогоднішній момент з цієї всієї “красоти” декілька корабельних носіїв КРМБ типу “Калибр-НК” та “Калибр-ПЛ” знаходяться, скажімо так, у “ймовірно пошкодженому” або “технічно несправному” стані і тому навряд чи зможуть на даний момент прийняти участь у ракетному тролінгу нашої енергосистеми.

Є відомості, що принаймні 1 фрегат проекту 11356Р “Буревестник” (“Адмирал Макаров”) та 3 ракетних корвети проекту 21631 “Буян – М” (“Грайворон”, “Вышний Волочек” та “Ингушетия”) внаслідок “невідомо коли і невідомо як” отриманих ушкоджень вирішили зробити “трохи перерву” у своїй напруженій ракетній діяльності і зараз пришвартовані до причальних стінок ПБ Севастополь на тривалий термін.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор