Санкції на часі. 01.12.2022

Ростислав Павленко

Одне з провідних видань США і світу, Washington Post, опублікувало огляд ситуації на росії під промовистою назвою «Західні санкції наздоганяють російську воєнну економіку».

У статті цитується голова центробанку рф набіулліна, яка закликає готуватися до глибоких і серйозних проблем наступного року і «дивитись на ситуацію тверезо».

Як не дивно звучить цей заклик на росії, путін і його оточення намагаються реагувати в звичний ще з радянських часів спосіб: взяти під контроль розподіл ресурсів.

Створення спеціального органу із забезпечення збройних сил рф оцінюється західними аналітиками як створення механізму постачання до армії вторгнення хоча б найнеобхіднішого в часи, коли економіка летітиме в прірву, росіяни будуть позбавлені елементарного.

Але ручне управління лише поглибить перекоси і прикорить рух до дна, до поразки і занепаду.

1. Ціна російської нафти пробила «больовий поріг» російського бюджету: уряд росіїнедорахується трильйона рублів.

З початку листопада основний російський сорт нафти подешевшав майже на 30% – удвічі більше, ніж північноморська марка Brent, і наприкінці минулого тижня коштував 52 долари за барель.

2. Брюссель разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною рф, заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

3. Німецька компанія і найбільший покупець російського газу у ФРН Uniper подає позов до «Газпрому», звинувативши його у збитках у €11,6 від недопостачання газу з росії.

4. На росії під загрозою закриття опинився кожен другий торговий центр.

Близько 200 торгових центрів по всій росіїзнаходяться на межі банкрутства, а найближчим часом до них можуть додати ще 70-100 об’єктів.

Лотошнікі, коробєйнікі і старьєвщікі знову набиратимуть популярність.

5. Росіяни перестали платити майже по 7 млн мікропозик.

Для багатьох рік закінчиться у приємному спілкуванні з колекторами, які для пересічних рашистів страшніші за ЗСУ.

І далі ж буде.