Про антикорупціонерів

Дмитро Вовнянко

Дивовижний діалог стався у мене днями з одною цікавою людиною. Про антикорупціонерів.

– Та що ти розумієш? Ця людина в певній міжнародній компанії могла заробляти на місяць по $5-10 К! А вона пішла на $1,5 К в групу, що бореться з корупцією…

– От мене і дивує, з чого б це людина яка заробляла $5-10 К, так легко іде на $1,5 К? Нелогічно.

– Та тому, що є інші мотиви крім грошей! Що не віриш?

НЕ ВІРЮ. Вибачте. Мабуть – зіпсований роботою на заводі і в бізнесі. Тому – не вірю. Безсрібників в житті не бракує – сам зустрічав не раз. В тому числі – серед людей далеко не бідних. Але існує проблема, безсрібник – безсрібник у всьому.

Я вірю в те, що людина, здатна заробляти $ 5-10 К, може піти допомагати своїй країні за $ 0 К – сам знаю чимало таких. Я вірю в те, що людина, здатна заробляти $ 5-10 К, може допомагати своїй країні за $ 0 К і водночас продовжувати вести бізнес, де заробляти… уже не $5-10 К, а менше, бо $5-10 К були, коли допомагав не країні – а включно собі.

Але з $ 5-10 К зароблених виробленням корисних товарів та послуг на $ 1,5 К грантових в ім’я вищих ідеалів? Вибачте. НЕ ВІРЮ.

Я знав чимало людей, які гарно розповідали мені про те, що “є інші мотивації, крім грошей”. Парадокс – абсолютна більшість з них стрімко обростали саме грішми.

Я зрозумів би, якби люди здатні заробляти $ 5-10 К, відкрили курси, де навчали б інших своїх співгромадян, як заробляти $ 5-10 К. Або – хоча б половину від цього. Де навчали б, як сформувати в собі світогляд переможця. Як шукати можливості, а не плакатися про невдачі. Як шукати проблему в собі, а не чекати мани небесної від уряду.

Сам колись через такі курси пройшов – і щиро вдячний тим людям, які учили. Допомогло в рази більше, ніж всі можливі борці за мої права, разом узяті.

Але панове антикорупціонери займаються НЕ цим. Вони займаються діяльністю, яка кричуще межує з такими явищами, як робота проти одної політичної групи на користь іншої. Яка дуже скидається на цілеспрямовану роботу проти одного бізнесу з метою лобіювання іншого. Бо, що корупцію простою зміною законів можна викорінити в країні, у якій завезти «півкабана» куму – у порядку речей… Вибачте, я не вірю, що люди, здатні заробляти на місяць по $5-10 К, настільки наївні.

Я надивився таких людей, коли працював у бізнесі. Я можу назвати їх розумними, хитрими, виверткими, швидкими, цілеспрямованими, такими, що дуже цінують свій час. Якими завгодно – але не наївними.

Хто істину сказати хоче людям
Не мусить жерти краще ніж вони.

Вибачте. НЕ ВІРЮ.

PS. Існує категорія людей, що працюють за гранти, про діяльність яких я слова поганого не скажу – це люди, що допомагають інвалідам і особам з вадами здоров’я. Перед такими людьми я вклоняюся. Але очевидно – цей допис не про них.