У чиновників все просто

Ніна Южаніна

Шокована реальними намірами влади відносно громадян та бізнесу.

Щойно протягом двох годин у комітеті обговорювали питання звільнення від сплати податку на нерухоме майно (житлову і не житлову нерухомість), а також від плати за землю.

Чинна норма Податкового кодексу щодо ЗВІЛЬНЕННЯ від СПЛАТИ посилається на перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, який встановлюється КАБМІНОМ.

Абсолютно зрозуміло, що відсутність досі переліку вже говорить про те, що ВЛАДА дала ЗАДНІЙ ХІД.

Тому, коли у Верховній Раді реєструються все нові й нові пропозиції від провладних депутатів щодо вирішення питання надання таких пільг (і кожного разу в новий спосіб), це НАСТОРОЖУЄ.

Сьогодні стало зрозуміло: ЙДЕ ЖОРСТКА БОРОТЬБА ЗА ГРОШІ – податки, а саме податок на нерухоме майно і плату за землю, які можуть не надійти до місцевих бюджетів.

А ДЕ ж ТУТ інтереси ЛЮДЕЙ і ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ (ЮО)?! Про їх можливості, про їх нестерпні умови протягом цих страшних ДЕВ’ЯТИ місяців хтось думає?! Ні.

Представник секретаріату Кабінету Міністрів сказав, що в липні (це через ТРИ місяці дії норми ЗАКОНУ) Прем’єр провів нараду щодо розробки переліку (без якого норма майже мертва).  І вже ЧОТИРИ місяці минуло після наради, а вони все ще думають, як зробити так, щоб надати пільги найменшій кількості осіб.

І ОСЬ ЩО ПРИДУМАЛИ: ретроспективно (це значить із застосуванням до минулого періоду) надати право місцевим радам визначати землі, щодо яких не буде сплачуватись земельний податок, а пільги з податку на нерухоме майно надавати по тих об’єктах, які внесені до ще НЕствореного Реєстру пошкодженої чи зруйнованої нерухомості.

На моє переконання, урядовці так і не зрозуміли змісту норми закону (яка набрала чинності 5 квітня 2022 року), а її невиконання означає, що:

  • ЗАКОНОДАВЕЦЬ не може покладатися на УРЯД (бо виконавча влада не виконала норму закону, і їй за це нічого не буде), і тепер не можна навіть сподіватися на підзаконні порядки, переліки тощо;
  • ВЛАДА вирішила (через 9 місяців війни), що нічого страшного не відбувалося, і навіть в Миколаївській чи Одеській областях треба було залишатися жити, обробляти поля, бо вони ж на сьогодні не постраждали;
  • ВЛАДА змінила ідеологію норми, яку закладав ЗАКОНОДАВЕЦЬ, приймаючи зміни до ПК, а це передусім – КОЖЕН, ХТО залишився в Україні і працює, ХТО вимушено виїхав з України, ХТО переїхав до більш безпечних місць і має статус ВПО, – ПОВИНЕН БУТИ ЗВІЛЬНЕНИЙ від сплати цих податків протягом дії воєнного стану і наступного року після його припинення.

Ми маємо розуміти складність цього періоду для всіх і кожного – і тому робити все для збереження довіри громадян до власної країни.

Емоції переповнюють, коли дізнаєшся, як все просто у чиновників. 😡

 

Фото: Євген Малолєтка

Автор