Стосовно апокаліптичних сценаріїв у Києві

Антон Швець

На фоні заяв представників КМДА та світових ЗМІ.

Відкинемо використання ЯЗ, бо ви або вже знаєте і завжди були готові, або ні, та для вас будь-які поради будуть марними. Відповідно, ми зараз про можливі тривалі блекаути і комунальні негаразди.

Тезіс перший. Ресурсу для організованої евакуації не те що мільйонів киян, а навіть сотен тисяч немає. До того ж кооперація між міською та державною владо навряд чи буде дуже щоб ефективною у такому питанні. Це несекретна інфа, будь-кому зрозуміло, але давайте визнаємо цей факт.

Тезіс другий. Не маю ніякої інформації стосовно того, яка кількість енергогенерації або розподілу пошкоджена, яка може бути відремонтована, яка ні, і не маю гадки, які терміни ремонту. Але вважаю, що у разі атак саме по Києву, через високу щільність населення, кияни зможуть стикнутися з кількадобовими блекаутами і супутніми проблемамі, з якими стикаються мешканці Харкова, Миколаєва та багатьох інших міст.

Тезіс третій. Київ – столиця, і багато людей зараз повертаються або переїжджають до Києва, бо вважають, що в «Києві точно відремонтують» або «Київ точно прикриють». Це розумний аргумент, але як раз щільність населення робить Київ привабливою ціллю для русні. Вдалий залп по Києву може вразити забезпечення сотен тисяч людей. Нічого не знаю про поточний стан ППО Києва, але вважаю, що ворог досі може проривати ППО Києва та дістати ті об‘єкти, які забажає. За умов якщо влучить, звісно. В будь-якому разі ворог може дістати об‘єкти поряд з Києвом, відрубаючи Київ від постачання.

У КМДА роз’яснили, що зараз не готуються проводити евакуацію.

В Києві облаштують тисячу пунктів обігріву.

Як результат. Ніякої організованої евакуації не буде, і КМДА про це казало. Що вони будуть вмовляти мешканців залишити місто та зменшити навантаження на систему. Навряд чи їх хтось послухає до моменту, коли вже все станеться. Такі вже ми люди.

Тому ви або можете підготуватися зараз, або виїхати зараз (звісно, якщо у вас є краще місце або гроші, чи взагалі можливість).

Якщо ви не маєте можливості виїхати, ви можете підготуватися.

За умов мінімальної підготовки зазвичай блекаут не призводить до небезпеки для життя. За певних умов можливо навіть продовжити віддалену працю при тривалих блекаутах – акуми, запаси їжі, питної та технічної води, автономні газові плити, супутниковий зв‘язок чи окремі модеми з потужними антенами, можливо, навіть генератори.

Але можливо співпадіння деяких негативних факторів. Наприклад, блекаут може співпасти з дуже великими морозами та опадами снігу. За таких умов ремонтні бригади можуть не дістатися до пошкоджених об’єктів, і може бути відключення газових станцій низького тиску, опалення, подачі води та каналізації. За умов морозів це може призводити до виводу каналізації з ладу на дуже тривалий термін. Це станеться скоріш за все не по всьому Києву, але можуть бути цілі райони, в яких не буде не тільки світла, але й води, декілька діб. Якщо будуть снігопади, то по темноті і підвозу харчів може не бути декілька діб.

Тобто що вас чекає. Немає електрики, відповідно немає світла – скоріш за все, немає газу, опалення, каналізації та води. Не буде працювати громадський транспорт, і деякий час нічого не будуть завозити у магазини, поки не відновлять логістику. Але деякий час буде працювати зв’язок. І, звісно, в когось буде паніка. Виїзди з міста будуть забиті, як було 24-25 лютого. Виїжджати у цей час – ВЕЛИКИЙ РИЗИК. Будь-яке приміщення за умов підготовки краще, ніж авто взимку. Ви можете перечекати початок блекауту, заодно допоможете владі розширеним комендантський часом взяти вулиці чи хоча б дороги під контроль.

Якщо у вас є спальник на мінусову температуру, їжа та вода, у приміщеннях складно померти навіть за умов сильних морозів. Дорослій людині. З дітьми все дещо складніше. Якщо блекаут буде досить масштабним, то ляже і зв‘язок будь-який, окрім супутникового. Раджу домовитися зі знайомими про дії у випадку тривалого блекауту. Бо зв’язатися ви скоріш за все не зможете.

Рекомендую жити компактно. Нагадую, що людина виробляє дуже багато тепла, і десять людей в одній ізольованій кімнаті роблять її достатньо теплою, якщо є їжа. Смердіти, звісно, буде, спати доведеться по черзі, але ніхто не замерзне.

Якщо ви готові к такому рівню дискомфорту, якщо у вас є друзі, якщо ви підготувалися, ви маєте декілька діб, щоб оцінити ситуацію та прийняти рішення. Тому що навіть за великих морозів каналізація не замерзає миттєво. Потрібен час і дуже великий, у вас декілька діб навіть за умов повного відключення всього до того моменту як труби та будівлі витратять внутрішнє тепло, і почне розривати труби від льоду.

Якщо ви не маєте всього цього і не бажаєте готуватися, раджу задуматися про переїзд у місце, яке БІЛЬШ автономне ніж квартира у київському чєловєйніку. Бо глобально все буде більш-менш, а саме вам може і не пощастити. В мороз і під час снігопаду, в темному місті купити їжу чи воду може бути дуже великим квестом.

Якщо ви сподіваєтесь, що в разі чого швидко вискочите з Києва, то зрозумійте, що вас таких будуть десятки тисяч, а світлофори, скоріш за все, працювати не будуть. В таком разі виїжджати я раджу з дуже великими запасами пального, щоб банально не замерзнути.

Якось так. Все це я вже багато разів насправді писав, але вирішив ще раз повторити.

Краще ви будете панікувати зараз, і з цього, можливо, буде користь. Ніж ви будете панікувати потім, і ніякої користі з того вже нікому не буде.

Упд.

Не зовсім зрозуміло описав співпадіння морозів та блекауту. Вірогідність треба рахувати не для співпадіння блекауту та морозу (досить мала), а треба рахувати, чи взагалі будуть сильні морози та опади одночасно. Бо якщо будуть, прогноз погоди не секретний, і русня завдасть удару САМЕ тоді, коли морози будуть. І далі питання, чи призведе удар до блекауту. Ці вірогідності я вважаю достатньо високими. Морози зазвичай бувають взимку, опади також, ракетні удари русні призводять до часткових блекаутів також дуже часто. Це не на 100% означає, що буде тотальний блекаут, русні потрібно буде дуже і дуже напружитися, але це все можливе. Настільки, що я раджу подумати про це зараз.